“De Jantjes is een stukje gezelligheid die op de één of andere manier niet gaat vervelen” - Musical Reports

“De Jantjes is een stukje gezelligheid die op de één of andere manier niet gaat vervelen”

In 2012 ontving De Jantjes (2012) van De Graaf & Cornelissen Producties lovende kritieken en volle zalen. Na een pauze van ongeveer anderhalf jaar werd in schouwburg De Meerse in Hoofddorp de terugkeer van deze voorstelling feestelijk gevierd. Dat er behoefte is aan De Jantjes wordt direct duidelijk als de eerste noten van de ouverture klinken.

Er wordt direct meegeklapt, gehumd en zelfs gezongen. De anticipatie in de zaal is voelbaar. Het publiek wordt met deze evergreen van een musical getrakteerd op een geslaagde trip down memory lane. Als het doek op gaat en het publiek een kleine twee en een half uur wordt meegenomen naar het Mokum van toen, barst er een feestje los: een feestje der herkenning. “Bij ons in de Jordaan”, “O mooie Westertoren” en “Dat Benne De Jantjes” zijn enkele voorbeelden van klassiekers waarbij de zaal hoorbaar in zijn sas is met De Jantjes.

“Die goede oude tijd beleven, ik denk dat dit iets is wat mensen altijd heel leuk vinden”, verteld Rosalie de Jong (Blonde Greet) over het succes van de Jantjes. “Als je echt gaat kijken in de Jordaan van 1920 was het natuurlijk alleen maar shit, maar zo’n mooi geromantiseerd verhaal blijft leuk en magisch.” Rick Sessink (Schele Manus) voegt daaraan toe: “De Jantjes is een stukje gezelligheid die op de één of andere manier niet gaat vervelen.”

Net als in 2012 is het weer genieten van een goede cast. Ellen Evers is heerlijk als de ietwat omhoog gevallen tante Piet en Rosalie de Jong straalt wederom met haar vertolking van Blonde Greet. Voor deze verlenging zijn er enkele castwissels doorgevoerd. Willeke Alberti is onveranderd droog komisch als de dronken tor Na Druppel en zingt de evergreens uit de Jordaan als geen ander.

Voor deze verlenging hebben er enkele castwissels plaatsgevonden. Zo heeft Dick Cohen de rol van Ome Gerrit van Jasper Kerkhof overgenomen. Ook de formatie van de Jantjes is gewijzigd. Rick Sessink, die in 2012 nog de rol van Blauwe Toon speelde, speelt dit seizoen de rol van Schele Manus. Stephan Mooijman volgt Sessink op als Blauwe Toon.

Waar we in 2012 drie geboren Jordaanse Jantjes zagen, is Blauwe Toon nu van een andere komaf.  Mooijman maakt van Blauwe Toon een studentikoos figuur die niet zou misstaan in het leidskoor. “Deze verandering was een wens van Bob Bouber, de erfgenaam van de schrijver Herman Bouber. Hij wilde meer terug naar het origineel.” vertelt Mooijman na afloop van de première. “De rol van Blauwe Toon is ooit zo geschreven, als jongen van een betere komaf die zichzelf verliest in de gezelligheid van de Jordaan.” Deze verandering geeft iets verfrissends aan de voorstelling en zorgt voor een interessante dynamiek tussen de Jantjes.

Graaf & Cornelissen Producties heeft met De Jantjes een heerlijk nostalgische voorstelling in huis. Een voorstelling die deze verlenging, bijna twee jaar na haar oorspronkelijke première, meer dan verdient. Het verhaal van De Jantjes heeft niet veel om het lijf, maar in de voorstelling wordt niet voor niets gezongen: “Wees tevreden met een heel klein beetje”. De Jantjes vliegt aan je voorbij en is een zalige avond uit vol herkenning en Hollandse kneuterigheid.

Shortlist:

Show: De Jantjes (2014) 
Cast: Willeke Alberti, Winston Post, Stephan Mooijman, Rick Sessink, Stefan de Kogel, Dick Cohen, Ellen Evers, Rosalie de Jong, Nikki van Ostaijen Producent: De Graaf & Cornelissen Producties Website: http://www.dejantjesmusical.nl

Gebeurtenis: Première Locatie: De Meerse, Hoofddorp Datum: 25/09/2014 Geplaatst op: 26/09/2014 Geplaatst in: > Reports, Nederland Auteur: Sebas van Buuren
Mogelijk ook interessant: