Cast Sky de Musical wint hoger beroep tegen producent - Musical Reports

Cast Sky de Musical wint hoger beroep tegen producent

Negen castleden van de in 2016 voortijdig gestopte musical Sky hebben een hoger beroep tegen de producent gewonnen. Dat laat hun advocaat, Sascha Janssen, weten. Producent Sky Netherlands BV moet de castleden hun loon doorbetalen vanaf 1 juni 2016 tot en met januari 2017 (in acht gevallen). Eén iemand had een contract tot en met oktober 2016 en krijgt tot die maand doorbetaald.

De uitspraak is een doorbraak voor acteurs in de musicalwereld. De zaak ging namelijk grotendeels over het gebruik van een ‘projectclausule’ in de contracten van de acteurs. Zo’n clausule is gebruikelijk doch omstreden, omdat het producenten het recht voorbehoudt om vroegtijdig de stekker uit producties te trekken als die niet lopen.

Andersom moeten acteurs, zoals bij Sky het geval was, zich vaak vastleggen voor de volledige contractperiode. In de tussentijd mogen zij dan geen andere klussen aannemen, waardoor zij, als een musical niet loopt, middenin het seizoen op straat komen te staan. “Misschien wordt het nu tijd dat zulke clausules niet meer in contracten worden opgenomen,” zegt Sascha Janssen. “Er zijn andere manieren om een contract flexibel op te stellen, maar met meer bescherming voor acteurs.”

Sky stopte in juni 2016 vanwege tegenvallende bezoekersaantallen. De rechtszaak was onder andere aangespannen door acteurs Lone van Roosendaal en Joël de Tombe.

Shortlist:

Show: Sky de musical (2016) 
Producent: New Productions

Geplaatst op: 25/01/2017 Geplaatst in: > Nieuws, Nederland Bron: Het Parool
Mogelijk ook interessant: