Anatevka Krachtig en Puur

De musical Anatevka is na een aanzienlijk korte tijd van afwezigheid weer terug op Nederlandse bodem. Wederom vertolkt Henk Poort de rol van Tevye en laat hij zien dat huis en haard van groot belang zijn. Een voorstelling die je raakt en je laat nadenken over je eigen achtergrond.

Wat: Anatevka, fidler on the roof
Wie: OA. Henk Poort & Doris Baaten
Wanneer: 29 december 2008
Waar: Lucent Dans Theater, te Den Haag
Door: Sebas Verboom

Anatevka vertelt het verhaal van de arme melkboer Tevye. Tevye woont met zijn vrouw, Golde en hun vijf dochters in het dorpje Anatevka. Zijn drie oudste dochters zijn op de leeftijd dat ze gehuwd mogen worden. Het liefst ziet Tevye hen trouwen met geleerde mannen, die net als hij de liefde voor Bijbel koesteren. Al snel blijkt dit geen realistische verwachting te zijn. Tot Tevye’s grote verdriet kiezen alle drie de oudste dochters voor een man waarmee Tevye zich moeilijk kan verenigen. Gedwongen door de omstandigheden en uit liefde voor zijn dochters moet Tevye steeds vaker concessies doen aan de voor hem zo dierbare tradities. Tevens hangt de dreiging van het groeiende Russische regime het dorpje Anatevka boven het hoofd. Dit alles samen mond uit in een ontroerende climax.

De eerste opvoering van de musical Anatevka (in het buitenland beter bekent als ‘fidler on the roof’) was 1962 op Broadway. De musical is gebaseerd op het boek ‘Tevye and his daughters’. De muziek, de liedteksten en het script zijn geschreven door Jerry Bock, Sheldon Harnick en Joseph Stein. Deze opvoering van Anatevka is de vierde versie welke op Nederlandse bodem te bewonderen is. Net als in de versie van Joop van den Ende neemt Henk Poort de rol van Tevye op zich.

En dit doet hij voortreffelijk. Poort zet Tevye neer als een warme gemoedelijke man die in de war raakt van alle ontwikkelingen om hem heen. Ontwikkelingen die hem laten twijfelen aan zijn tradities en zijn achtergronden. Songs als ‘Als ik toch is rijk was’ en ‘Kleine Chaveleh’ brengt hij ten gehore zoals geen ander dat zou kunnen. Tijdens deze voorstelling van Anatevka laat Poort je mee kijken in het sombere gemoed van Tevye. Dit doet hij voortreffelijk, maar Poort weet gelukkig ook hoe hij de lachers op zijn hand moet krijgen. Dit komt mede door zijn samenspel met Doris Baaten. Baaten speelt de vrouw van Tevye (Golde). In het nummer ‘De droom’, waarin de oma van Golde uit haar graf op staat is het koppel hilarisch. Wanneer zij samen het verloop van hun huwelijk bezingen en Tevye Golde vraagt of zij van hem houd, in het nummer ‘Hou je van mij’ kan je niet anders dan van dit koppel houden. Maar ook in de scènes zonder Tevye staat Baaten haar mannetje en speelt ze vol overtuiging.

De drie belangrijkste (lees: oudste) dochters van Tevye worden gespeeld door; Babette Holtmann (Tzeitel), Sophie Veldhuizen (Hodel) en Madelon van der Poel (Chava). Deze drie dames spelen de sterren van de hemel. Hun liefde voor de manen waarvoor ze kiezen is oprecht. Daarbij klinken hun stemmen als klokjes. De drie mannen waar de drie dochters verliefd op worden, worden gespeeld door; Marc-Peter van der Maas (Mottel), Addo Kruizinga (Perchik) en Roel van Kerckhoven (Fyedka). Ook deze drie karakters worden vol overtuiging gespeeld.

De rest van de cast vertolkt een kleinere rol of is onderdeel van het ensemble. Maar deze verdienen ook zeker een vermelding. De kracht en energie die van deze mensen afstraalt is verbluffend. Samen zorgen zij er dan ook voor dat de voorstelling naar een nog hoger niveau getild wordt. Daarbij wordt er ook binnen het ensemble en de kleinere rollen dusdanig sterk geacteerd waardoor de pauze finale en het slot rauw op je dak komen te vallen.

Dit alles wordt ondersteund door een ijzersterke vertaling (Koen van Dijk) met scherpe en verterende teksten, een prachtig licht ontwerp (Coen van der Hoeven) en een ijzersterk simplistisch decor (Paul Gallis).

Al het eerder genoemde werkt natuurlijk niet zomaar. Alles is bij elkaar gebracht is een perfect werkende regie van Frank van Laecke. Van Laecke legt de nadruk op de kracht van eenvoud en versterkt hiermee de boodschap; je achtergrond is belangrijk, wat deze dan ook is. Met het slot van de voorstelling laat van Laecke één van de mooiste kunstjes uit zijn carrière zien. Dit slot zal niemand onberoerd laten.

Deze Anatevka is puur en oprecht. Met een prachtige cast, geweldige songs en een fenomenale regie zal deze voorstelling zonder twijfel je hart stelen.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies