Raise your voice for Sister Act!

Wie kent hem niet, de legendarische film ‘Sister Act’ met Whoopi Goldberg. Joop van den Ende en Whoopi Goldberg hebben het aangedurfd deze legendarische film om te toveren tot een musical. Deze musical beleefde zijn wereldpremière in aanwezigheid van mevrouw Goldberg in één van de oudste en grootste theaters van London, het Paladium.

Wat: Sister Act
Wie: Pattina Miller & Sheila Hancock
Wanneer: 18 augustus 2009
Waar: London (Palladium)
Door: Sebas Verboom

Deloris van Cartier (Pattina Miller) is een nachtclub zangeres, op het moment dat zij haar vriend shank (Chris Jarman), een moord ziet plegen staat haar leven op zijn kop. Wanneer ze aangifte doet loopt ze Eddy (Ako Mitchell), een oud school genoot tegen het lijf. Eddy is tegenwoordig bureauagent. Om Deloris in veiligheid te brengen verbergt hij haar in een klooster. Hier moet Deloris zich gedeisd houden. Van Deloris wordt verwacht dat ze net als alle andere nonnen uit het klooster leeft naar de regels van Mother superior (Sheila Hancock). Na korte tijd krijgt Deloris de leiding over het koor van het klooster. Dit leid tot een swingende ontknoping.

Om dit stuk ten tonele te brengen zijn er onder andere enkele wijzigingen in de verhaallijn aangebracht, zijn enkele personages verder uitgediept en zijn er nieuwe personages toegevoegd. Dit allemaal ten goede van het totaalplaatje. De grootste verandering is misschien wel de vervanging van de oude muziek. Velen zullen zich afgevraagd hebben waarom het nodig was om de ‘classics’ uit de film te vervangen. Deze classics worden echter geen moment gemist. Alen Menken, die eerder veel muziek voor Disney schreef, heeft deze voorstelling voorzien van een prachtige en afwisselende score. De muziek die Menken schreef past precies in het tijdsbeeld. Tussen de motown, gospel en disco songs mogen de klassieke Menken ballads niet ontbreken. Het nummer ‘Sister Act’ is hier een voorbeeld van. Dit nummer en enkele andere invloeden door de voorstelling heen zorgen voor een vertrouwd gevoel. Voor sommige mensen zal dit aanvoelen als of Menken uit zijn eerdere oeuvre heeft geleend, maar wie zijn muziek vaker heeft gehoord, merkt dat dit zijn stijl is. Een stijl die menig mens keer op keer betoverd.

Kort kan er dus gezegd worden dat Sister Act voorzien is van een prachtige score. Een mooie score alleen is echter niet genoeg, de teksten spelen een belangrijke rol. Glenn Slater is de persoon die er glansrijk in is geslaagd teksten te schrijven die passen als een huidje bij de muziek van Menken. De teksten van Slater slaan de spijker op zijn kop. Zowel de songteksten, de teksten behorende bij de serieuze scènes als de oneliners.

De muziek van Menken en de teksten van Slater worden gebracht door een fenomenale cast. De mensen in het ensemble nemen verschillende rolletjes voor hun rekening maar zijn hoofdzakelijk op als non. Dit doen zij glorieus. Deze nonnen staan onder leiding van Sheila Hancock. Haar Mother superior is streng en conservatief. Daarbij heeft ze een groot hart. De zangpartijen die Hancock moet zingen zijn mooi maar niet zwaar, gelukkig want al snel wordt duidelijk dat de sterke kant van Hancock spel is en niet zang. Haar spel is heel natuurlijk tevens beschikt ze over een goede komische timing. De scènes die ze deelt met Pattina Miller kunnen ontroerend zijn maar ook hilarisch. Deze twee vrouwen vormen een prachtig duo van tegenpolen. Miller voert de cast aan en treed in de voetsporen van Whoopi Goldberg als Deloris van Cartier. Dit doet zij met verve. Haar stem is krachtig en heerlijk om naar te luisteren. Haar spel gaat van groot naar heel klein. Ze weet je te raken. Vooral tijdens het nummer ‘Sister Act’ laat Miller een prachtig staaltje zang horen en spel zien.

Tijdens het nummer ‘Raise your voice’ kan Miller uitpakken zoals alleen zij dat kan. Dit doet ze samen met de andere Nonnen. Drie van die Nonnen verdienen het genoemd te worden. De eerste is Claire Greenway als zuster Mary Patrick zij overtuigd als de ietwat dikke, over enthousiaste non. Samen met Julia Suton zorgt zij voor hilarische momenten. Suton speelt Mary Lazarus, een non op leeftijd met een winderigheidprobleem. De derde van deze drie dames is Katie Rowley Jones als zuster Mary Robbert. Eerder was zij al in de Londonse productie van Wicked te zien als Nessa Rose. Nu mag ze uitpakken in een iets grotere rol met vocale hoogtepunten. Jones blaast je haast uit je stoel met haar vocale kracht. De ontwikkeling die Mary Robert door maakt van jong meisje tot volwassen vrouw wordt op prachtige wijze gespeeld.

Chris Jarman speelt Shank, de ‘Bad guy’. Hij wordt geholpen door Nicolas Colicos als Bones, Ivan de Freitas als Denero en Thomas Goodridge. Deze vier heren zetten gezamenlijk een goede prestatie neer. En zorgen voor leuke momenten in de show. Helaas voor deze heren is het minst leuke deel van de score van Menken aan hen toebedeeld. Gelukkig weten zij hun scènes met hun spel alsnog naar een hoger niveau te tillen. Iemand die dit ook doet is Ako Mitchell als Eddie die zijn scènes grijpt om te stralen als knullige politieagent met een groot hart. Een kleine en onbenullige rol is weggelegd voor Ian Lavender als Monseigneur Howard. Lavender weet echter van deze rol een leuke karikatuur te maken die de zaal doet lachen.

Deze cast heeft het voorrecht om te mogen spelen in een overzichtelijke en mooie regie (Peter Schneider) en geweldige, opzwepende choreografieën (Anthony van Laast) te mogen dansen. Dit alles vindt plaats in een decor dat is gestationeerd op een draaischijf. Deze draait veelvuldig rond, er gaan regelmatig decorstukken op en af maar dit stoort geen moment. Alles in het decor lijkt een functie te hebben. De sets in de nachtclub zien er uit zoals je van een nachtclub verwacht en het klooster is werkelijk schitterend. De scènes dat het koor optreedt in de kerk zijn prachtig. Waar gepast gaat het decor over de top. Het decor kent daarbij subtiele ontwikkelingen door de voorstelling heen die het verhaal ten goede komen.

London heeft er een megahit bij. En niet alleen dat, De van oorsprong Amerikaanse Pattina Miller mag zich een heuse West End ster noemen na deze performance en Sheila Hancock bewijst met haar rol in deze productie maar weer eens dat ze haar naam meer dan waard is. De rest van de cast levert ook een fenomenale prestatie. De badguys komen minder goed uit de verf maar dit is te wijten aan de rollen. Alan Menken schreef met de score van Sister Act één van zijn betere werken, de songs blijven dan ook nog een lange tijd in je hoofd hangen. Kortom, ben je in London en heb je de kans om Sister Act te gaan zien? Grijp je kans. Joop van den Ende, die dit avontuur aan heeft gedurfd mag trots op zichzelf zijn! Hij heeft samen met Goldberg een productie op wereld niveau neer gezet.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies