Urinetown, Zeikstad: Een bizar samenraapsel

Het M-lab opent elk seizoen met een voor Nederland onbekende internationale titel in een nieuw jasje. Dit seizoen wordt Urinetown gebuikt als seizoensopener. De twee voorgaande seizoensopeners waren meer dan geweldig (Into the woods & The wild party). Dit zorgt ervoor dat de lat hoog ligt voor nieuwe producties als Urinetown. De grote vraag is of deze lat niet te hoog ligt.

Wat: Urinetown, zeikstad de musical
Wie: Oa. René van Kooten, Jamai Loman, Suzan Seegers & Noortje Herlaar
Wanneer: 17 september 2009
Waar: M-Lab, te Amsterdam
Door: Sebas Verboom

De originele productie ‘Urinetown’ was als eerste te zien op Off-broadway. Na overweldigende reacties verkaste deze productie naar Broadway om ook hier enthousiast ontvangen te worden. Deze productie is geschreven als parodie. Door een verhaal te bouwen rond om verschillende clichés wordt het fenomeen ‘musical’ op de hak genomen. Het lijkt dan ook al snel een ‘wie herkent de meeste musical verwijzingen’ wedstrijd.

Het verhaal gaat over een wereld waarin waterschaarste de orde van de dag is. Deze schaarste heeft er toe geleid dat privétoiletten verboden zijn en er betaald moet worden om te kunnen plassen. De prijzen stijgen dusdanig dat het gewone volk in opstand komt onder leiding van Bobby Goud (Jamai Loman), die zijn hart verliest aan de dochter (Noortje Herlaar) van Reinhard Kleinhart (Han Oldigs), de eigenaar van het concern Pies in harmonie. De organisatie die misschien wel meer verantwoordelijk is voor de huidige situatie dan er toegegeven wordt.

Deze drie schakels in het verhaal worden aangevuld door kleurrijke (bij)figuren. Onder deze figuren vallen onder andere Winniefred Grijpstuivers (Frédérique Sluyterman van Loo), de beheerster van een openbaartoilet en agent Knuppel (René van Kooten), die samen met kleine Eefje (Suzan Seegers) het verhaal vertelt. Verder is er nog het ensemble dat verschillende rollen voor zijn rekening neemt.

De verschillende rollen worden uitstekend gespeeld. Helaas is Sluyterman van Loo niet in staat om haar partijen helemaal goed te zingen. Tijdens haar eerste song wordt al snel duidelijk dat de partijen die bij haar rol komen kijken niet meer binnen haar bereik liggen. Iets wat van Jamai Loman niet gezegd kan worden. Deze jongen lijkt zich moeiteloos door de songs heen te zingen. Zijn stem is warm en een feest om naar te luisteren. Net als Noortje Herlaar, ook haar songs worden voortreffelijk gebracht, het nummer ‘Ik zie het water’ wordt werkelijk prachtig door Herlaar ingezet. Haar samenzang met Loman klinkt heerlijk. Dit in tegenstelling tot de spreekstem die door Herlaar wordt op gezet, dit is ongetwijfeld een regie keuze, maar irriteert al snel mateloos. Loman speelt net zoals hij zingt voortreffelijk. Deze man hoort thuis op het musicaltoneel.

Zoals gezegd hebben René van Kooten en Suzan Seegers de taak om het verhaal aan elkaar te praten. Dit doen zij op een aandoenlijke en soms grappige wijze. Van Kooten bewijst veelzijdig te zijn, helaas komt zijn prestatie niet boven het niveau ‘gewoon goed’ uit. Zijn zang is gewoon goed en zijn spel is niet bijzonder. Deze man heeft eerder betere dingen in het M-Lab laten zien. Suzan Seegers heeft daarentegen haar M-lab-doop met Urinetown. Feit is dat je van de stem van Seegers moet houden om het mooi te vinden. In deze rol maakt dat niet uit. Ze is te schattig voor woorden als kleine Eefje en dat wordt alleen maar versterkt door haar stem. En als ze dan ook nog angstig bij iemand in het publiek op schoot kruipt, krijgt ze de hele zaal plat. Heel belangrijk is de interactie tussen van Kooten en Seegers, deze is subliem. Er staat hier een heerlijk contrasterend duo op gebied van kennis, formaat en nog vele andere zaken op het toneel. Han Oldigs doet het gewoon goed als Reinhard Kleinhart, net als het ensemble dat ook gewoon goed presteert.

De muziek (Mark Holman) geschreven voor deze productie klinkt lekker en is typisch musicalmateriaal. Deze muziek kent enkele subtiele verwijzingen naar andere producties. Wat bovenal belangrijk is, is dat de muziek natuurlijk aanvoelt. Iets wat in de rest van het materiaal ver te zoeken is. Dit ligt zowel aan het originele script (Greg Kotis), de bewerking en de regie (Jurrian van Dongen). Er wordt op zoveel verschillende manieren (waarvan enkele te doordacht zijn) een grappig bedoelde verwijzing naar andere musicals gemaakt, waardoor het heel kunstmatig overkomt. Veel teksten zijn daardoor ook ingewikkeld en moeilijk te volgen. Voor iemand die weinig andere producties kent valt er ook weinig te lachen. Natuurlijk zijn er ook geslaagde grappige momenten in het geheel terug te vinden, deze zijn echter vaak afkomstig van een handeling of manier van kijken van een castlid en niet van het materiaal. Er is geprobeerd zaken dusdanig over de top neer te zetten dat dit te absurd wordt om grappig te zijn. De eerste acte sleept dan ook voort. Dit komt mede omdat de muzikale hoogtepunten pas in de tweede acte aan bod komen.

Door dit absurdisme is de voorstelling soms ietwat chaotisch, dit wordt versterkt door de opstelling in het theater. Waar het bij ‘The wild party’ werkte om het speelvlak in de lengte van de zaal te positioneren, zo werd dat bij Urinetown een tenniswedstrijd.

Ligt de lat voor de seizoensopener van het M-Lab te hoog na ‘Into the woods’ en ‘The wild party’? Het antwoord hier op moet ieder voor zich bepalen, alleen heb ik het gevoel dat Urinetown de hoge verwachtingen niet waarmaakt. Urinetown moet je ding zijn, het absurdisme moet je liggen. Maar zelfs als dit jouw ding is, blijft Urinetown slechts een ‘gewoon’ goede productie. De hoogtepunten van de avond vind je in de vorm van Jamai Loman en Suzan Seegers die hier hun beste performance op het Nederlandse musicaltoneel tot nu toe neerzetten. Dit alleen al is een reden om deze productie toch te gaan bekijken.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies