Première report: Mamma Mia!

Koninklijk theater Carré, 14 september, de première van Mamma Mia!. Heel prominent Nederland is aanwezig op deze feestelijke avond in het theater aan de Amstel. De keuze om een nationale tour te maken van Mamma Mia is opmerkelijk, de voorstelling is amper het theater uit geweest…. De première heeft een feestelijk tintje en geeft deze vrolijke show een knallende start!

Wat: Mamma Mia!
Wie: Oa. Lone van Roosendaal, Anouk van Nes, Mylène D’anjou & Elise Berends
Wanneer: 14 september 2009 (première)
Waar: Koninklijk theater Carré, te Amsterdam
Door: Robin Streppel 

Uiteraard zijn er ook genoeg gratis drankjes en hapjes, vooral de Champagne laten de vele gasten goed smaken! Je zou door dit overweldigend premièregevoel bijna vergeten waarom je er echt bent! Dat hebben volgens mij de mensen van de pers ook want de ‘sterren’ die over de rode loper komen krijgen meer aandacht dan de cast en dat is jammer. De cast doet zo zijn best en spettert het toneel af!

Mamma Mia vertelt het verhaal van de hardwerkende Donna. Nederland maakt kennis met Lone van Roosendaal die deze rol als haar doorbraak mag beschouwen. Mooi en integer wordt deze rol neergezet. Ze laat de sterke kanten van Donna zien door lichte bitchiness, maar ook de zwakke en gevoelige kanten. Daar waar de performance van Van Roosendaal sterk is, zwabbert die van Elise Berends aan alle kanten. Vocaal schiet zij te kort in het openingsnummer, ‘Ik heb een droom’ zong ze langs de noten heen. In de hoop dat haar zang zou verbeteren gedurende voorstelling stoorde ik me aan haar mimiek en grote armbewegingen. Elise is meer een vrouw dan een meisje dat Sophie (dochter van Donna) in mijn ogen toch behoort te zijn.

De vriendinnen van Donna worden vertolkt door Anouk van Nes (Tanja) en Mylene D’anjou (Roos). Ze zorgen voor een komische noot en zijn goed op elkaar ingespeeld! Mylene D’anjou weet de hele zaal aan het lachen te krijgen in het nummer ‘Pak je kans’ Van Nes laat zien dat ze de diva uit kan hangen, in het nummer ‘Weet je moeder dat?’ pakt ze uit! Vocaal hebben beide dames een eigen klank, waar je naar mijn mening van houd of niet. Anouk  heeft een jazzy stem, bij Mylene is haar kleinkunst achtergrond goed te horen. In de samenzang vullen ze elkaar goed aan. Er is zichtbaar chemie tussen de drie dynamo’s! Ze stralen en zorgen voor vaart in deze tourproductie van Mamma Mia!

De vaderrollen worden door Ad Knippels, Rutger le Poole en Bas Westerweel gespeeld. Het zijn alle drie geen sterke zangers, maar dit word door Ad en Rutger gecompenseerd door hun komisch spel. Bas Westerweel, weet nog niet helemaal te overtuigen maar voor een musicaldebuut doet hij het goed en komt hij er redelijk, mede door zijn charme mee weg. John Vooijs is te zien als Sky. In Opzoek naar Joseph kon hij laten zien wat hij in huis had, helaas komt dit in de rol van Sky niet uit de verf. ‘Er bestaan geen kleine rollen, alleen kleine acteurs’, gaat voor John op, hij acteert niet overtuigend en ook oogt hij te oud voor Sky. John heeft overigens een prachtig lijf waaraan de dames en sommige heren zich heerlijk kunnen vergapen. Wie zeker benoemd mag worden is Karel Simons waarmee stoeipoes Tanja (Anouk van Nes) aan de haal gaat. Hij is komisch danst fantastisch en heeft iets schattigs! Zijn samenspel met de acteurs met wie hij zich op het toneel bevind is geweldig. Hij weet van zijn kleine rol iets groots te maken!

De cast lijkt dus stabiel, met enkele zwakke schakels. Het decor is simpel gehouden maar efficiënt. Eigenlijk speelt de hele voorstelling zich af in hetzelfde decor. Deze vormgeving hoort bij het concept, maar is hier en daar wat aangepast voor de tourproductie.

Het geluid is niet altijd even sterk soms staan microfoons zachter en worden ze ineens harder opgedraaid dat is jammer. Het ensemble staat gedeeltelijk op band om het voller te laten klinken dat neemt wat mij betreft de magie van het theater een beetje weg.

Mamma Mia is echt een feest dat gezien moet worden! Deze nieuwe frisse cast trekt door het land, dus ga dit zien!

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies