Een nieuw musicalseizoen!

Het is september, dat betekent dat het nieuwe musicalseizoen langzaam op gang komt. De ene na de andere voorstelling gaat in première en dat betekent dat er drukke tijden zijn aangebroken voor de musicalliefhebbers. Bestaat er een betere tijd om een nieuwe musical gerelateerde column te beginnen? Naar mijn idee niet!

Omdat er zoveel gebeurd in musicalland valt er ook veel te bespreken. Zo zijn er altijd wel opmerkelijke keuzes gemaakt met betrekking tot casting, productie of creatieve invullingen. Maar de premières betekenen vaak ook publiciteit, soms komen hier aparte zaken in naar voren. Zo werd er in de ‘Metro’ geschreven dat we ondanks de crisis massaal naar het theater trekken, nu kunnen we ons afvragen in hoeverre deze kreet waar is. Buiten de actuele onderwerpen zijn er ook grotere vraagstukken die er om schreeuwen om behandeld te worden, want wat is nu eigenlijk de invloed van een bekende naam? Deze column is bedoeld om al dit soort zaken te bespreken. Uiteraard zullen wij niet schromen om eventuele actualiteiten uit het buitenland ook aan de orde te stellen.

Het musicalseizoen 2008/2009 was een gevarieerd seizoen, we konden onder andere genieten van feelgood en drama. Seizoen 2008/2009 was tevens een seizoen van top producties. Mark Vijn theaterproducties leverde bijvoorbeeld met Anatevka een productie van weergaloze klasse,  het M-Lab startte zijn seizoen met een inspirerende versie van ‘The wild party’ en het ondergewaardeerde Sunset Boulevard van Stage entertainment mocht mij vele malen bekoren. De meningen over deze laatst genoemde productie zullen waarschijnlijk verdeeld zijn maar er kan niet ontkend worden dat deze productie goed in elkaar zat en twee Norma’s van wereld niveau had. En we mogen de Vlaamse gigant ‘Daens’ van ‘Studio 100’ natuurlijk niet vergeten, dit was werkelijk een meesterlijke productie. Natuurlijk kende het vorige seizoen ook mindere producties zoals ‘The sound of music’ (V&V Entertainment). De huidige opbouw van de voorstelling en de vertaling rammelden net zo erg als het decor van deze productie. En juist deze productie komt na zijn run in Antwerpen weer terug in het theater ‘De Efteling’. Persoonlijk vraag ik mij af of het decor twee keer verhuizen wel aan kan, maar dat zullen we gaan zien.

‘The sound of Music’ komt nog terug dus dit seizoen. Wat kunnen we nog meer verwachten? Ehm, heb je even? Dat is een hele lijst… Samengevat kan er gezegd worden dat het nieuwe musicalseizoen (2009/2010) wordt gedomineerd door feelgood. Zo gaat; ‘Mamma Mia!’ (Stage Entertainment) op tour, speelt Joseph (Stage Entertainment) langer door in het ‘Beatrix theater’, krijgen we Chicago (Mark Vijn) weer eens voorgeschoteld, komt er een musical met Nederlandse popsongs (‘Dromen zijn bedrog’) (Harry Kies Theaterproducties), mogen we niet plassen bij Urinetown (M-Lab), gaan er een aantal mannen naakt in ‘The Full Monthy’ (De Graaf en Cornelissen producties) en mogen we ons gaan vergassen met haarlak, ofwel Hairspray (V&V Entertainment) komt naar ons toe. Is dit alles wat de klok slaat? Natuurlijk niet. Er zijn ook een aantal interessante meer diepgaande titels aangekondigd zoals; ‘Sunday in the park with George’ (M-Lab), ‘De geheime tuin’ (M-Lab) en West Side Story (de internationale jubileum tour wordt door ‘Stage Entertainment’ naar Nederland gehaald). Daarbij gaan ‘Piaf’ (V&V) en ‘Op hoop van zegen’ (De Graaf en Cornelissen producties) op herhaling.

De twee meest interessante Nederlandstalige musicals van komend seizoen staan echter in Antwerpen. Dit zijn ‘Ganesha’ en ‘Je Anne’. Twee kleinschalige producties met een reeds aangekondigde TOPcast. Wanneer je de mogelijkheid hebt zou ik zeker Ganesha gaan bezoeken. Een ander interessant Vlaams project is helaas afgeblazen, we zullen nu tot seizoen 2010/2011 moeten wachten op ‘Tanz der vampire’. Het is dan ook spannend hoe het gaat lopen met ‘Notredame de Paris’.

Het wordt wel duidelijk denk ik dat het een interessant en bovenal vrolijk seizoen gaat worden. Duidelijk moge zijn dat er genoeg zaken zijn waar over te schrijven valt. Ik heb er in ieder geval zin in!

Sebas Verboom

Geschreven op: 24 september 2009
Gepubliceerd op: 24 september 2009

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies