Urinetown, wij zullen niet zeiken!

Het M-lab opent ieder cultureel seizoen met een knaller, zo ook dit culturele seizoen! Na Into the Woods en The Wild Party is het deze keer de beurt aan Urinetown! Chantal Janzen luidde, in mei dit jaar de titel leuk in met; Zeikstad! Bij zeiken denk ik aan je behoefte doen op het toilet of zeuren over alles en nog wat, maar over deze voorstelling valt weinig te zeuren!

Wat: Urinetown
Wie: Noortje Herlaar, Jamai Loman, Frederique Sluytenman van Loo, Han Oldings en Suzan Seegers.
Wanneer: 26 september 2009
Waar: M-lab, te Amsterdam.
Door: Robin Streppel

Eindeloze droogte, je zou er als stad maar mee zitten! Grote problemen met de watervoorziening wat gebeurt er dan? Prijzen gaan omhoog, het is eigenlijk een dagelijks verschijnsel, ook in de hedendaagse samenleving waar het draait om consumeren. Zo ook in de stad waar de musical Urinetown zich afspeelt. Voor ieder toiletbezoek moet flink gedokt worden, de prijzen schieten omhoog en Bobbie Goud pikt dit niet meer! In zijn strijd naar rechtvaardigheid komt hij Lot Kleinhart tegen, de dochter van de man die alles op zijn geweten heeft. Je wordt meegenomen in een verhaal van een onmogelijke liefde en tegelijkertijd een hilarisch thema. Deze twee strijdheden laten je lachen en op andere momenten even slikken.

Bobbie Goud gespeeld door Jamai Loman, werkt bij één van de openbare toiletten van Winniefred Grijpstuivers (Frederque Sluiterman van Loo). Bobbie beslist op een gegeven moment dat het niet meer kan en beklimt de barricade, iets wat voor Loman, die de rol overtuigend neerzet niet vreemd is (Les Miserables, 2008). Loman laat zien dat hij een echte musicaltopper is, hij zingt zich gemakkelijk door de nummers heen en weet je voor zich te winnen. Goud is een echte goedzak in het verhaal, een rol die Loman prima past door zijn ontwapende uitstraling. Frederique speelt de eerste acte een harde vrouw, grijpstuivers doet haar naam eer aan! Ze gaat voor keiharde pegels. Haar rol maakt een ontwikkeling door, als Lot Kleinhart ontvoerd wordt en omgebracht dreigt te worden biedt Grijpstuivers zich aan in haar plaats. Het is de moeder van Lot! Frederique speelt beide emoties prachtig, de zangstukken zijn hoog deze haalt zij met enige moeite. Ze moet een tandje bijzetten iets dat past bij een harde tante met een gevoelig randje als Grijpstuivers.

Lot Kleinhart, word ontvoerd door het volk dat al jaren onder druk staat. Bobbie Goud wordt echter vermoord door vader Kleinhart. Lot staat hetzelfde te gebeuren, maar ze weet zich eruit te praten zorgt aan het einde van de voorstelling voor rechtvaardigheid eind goed al goed dus! Deze komische rol wordt gespeeld door Noortje Herlaar. Noortje bewees eerder al, als Lisa Houseman in Dirty Dancing over komisch talent te beschikken. Herlaar heeft een loepzuivere stem en ze speelt voortreffelijk! Ze geeft de rol diepgang, maar door haar komische spel houdt ze het licht. Noortje is wat mij betreft DE belofte van de toekomst ze is ook één van de 11 finalisten van Opzoek naar Mary Poppins.

Han Oldings, voornamelijk acteur speelt Reinhard W. Kleinhart, de vader van Lot en slechterik van het verhaal. Zijn spel is geloofwaardig, zijn vocale kwaliteiten schieten tekort. De overige (ensemble)rollen worden vertolkt door Zjon Smaal, Roosmarijn van Bohemen, Anouk Roolker, Tisisay Mercera, Florens Eykemans en Michael Muller zij ondersteunen de hoofdrollen goed, maar niemand weet er echt uit te springen.

Het verhaal wordt aan elkaar gepraat door Agent Knuppel en Kleine Eefje. René van Kooten heeft een charismatische uitstraling iets wat past bij een rol als Oom agent. Juist door het autoritaire te overdrijven is hij in samenspel met Suzan Seegers (Kleine Eefje) erg komisch. Suzan heeft de lachers op haar hand in deze rol waarin zij kan uitpakken, ze heeft een onwijs sterke mimiek. De stem die ze opzet, vind ik weinig verschillen van haar eigen stem, of dat een compliment is laat ik in het midden…

De vertaling van Jurrian van Dongen zit goed in elkaar, hetzelfde is te zeggen voor de regie. Erg innovatieve decorvondsten zoals de dood van Bobbie Goud, deze word uitgebeeld d.m.v scherm, een lamp en een bord met een mens aan een stok. De lamp beschijnt het scherm waardoor de mensenbeeltenis te zien is een castlid laat deze naar beneden gaan en zo word uitgebeeld dat Bobby Goud van een gebouw is gegooid. Uiteraard is hiervoor ook het lichtontwerp van Coen van der Hoeven voor verantwoordelijk.

De Choreografie van Daan Wijnands is simpel, maar word strak uitgevoerd door de spelers. De bewegingsscènes zaten goed in elkaar. Helaas werd er net als in Sunset Boulevard (Wijnands deed ook hiervoor de choreografie) met doekjes gewerkt wat zorgt voor een rommelig beeld.

Mark Hollman (Componist) en Greg Kotis hebben een musical geschreven met een brede lach en een kleine traan. Urinetown wordt fantastisch uitgevoerd door de cast van deze M-lab openingsproductie voor het seizoen 2009/2010. Naast Urinetown kunnen we dit seizoen in het M-lab Misery (Met Cystine Carreon), De geheime tuin en Sunday in the park with George (Met Alex Klaassen) verwachten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies