Hairspray, een uitgezakte haardos

Hairspray is de grootste reizende productie van het musicalseizoen 2009/2010, aldus Albert Verlinde. De productie is inmiddels in première gegaan, dus de tour is officieel begonnen. Gedurende de try-out periode zagen wij al Esmee van Kampen en Richard Groenendijk als Tracy en Edna, vandaag zouden Marike Folles en Arjan Ederveen in deze rollen te zien zijn. Reden te meer om nog een kijkje te nemen.

Wat: Hairpsray
Wie: Marike Folles, Arjan Ederveen, Jim Bakkum, Marcel Visscher & Joane Telesford
Wanneer: 7 oktober 2009
Waar: De Meervaart, te Amsterdam.
Door: Sebas Verboom

Tracy Turnblad (Marike Folles) kijkt elke dag, samen met haar vriendin Penny (Cindy Bell) naar het dansprogramma ‘The Corny Collins Show’. Tracy Droomt er van deel uit te maken van dit programma en ooit naast haar grote liefde Link (Jim Bakkum) te mogen dansen. Een verhaal over integratie en acceptatie.

In de finale van Hairspray wordt er luidkeels gezongen: ‘Niemand stopt die beat’. Er kunnen vraagtekens geplaatst worden bij het feit of deze uitspraak ook vandaag van toepassing was. Tijdens de opening van de show werd dat al pijnlijk duidelijk, de cast kreeg al snel een achterstand op het eigenlijke (benodigde) energie niveau. Deze achterstand werd nergens ingehaald, deze afstand werd zelfs groter naarmate de show vorderde.

Marike Folles (alternate Tracy) heeft een stem als een klok, een liefelijk gezichtje en een aandoenlijke manier van acteren, maar mist de kracht. Vooral de motivatie van Tracy blijft vlak. Het is moeilijk te begrijpen waarom ze doet, wat ze doet. Het voelt alsof de passie ontbreekt. Daarbij helpt het postuur van Folles ook niet echt. Folles is niet gezet en is dan ook niet het gevaarte dat overal met haar onbehouwen enthousiasme dwars door- en overheen dendert. Niets ten nadele van Folles, zij is naar mijn idee niet het juiste type persoon om Tracy te spelen. Omdat Tracy de belangrijkste schakel in het verhaal is, kan dit veel verklaren met betrekking tot de gemiste kracht in de voorstelling.

Een andere zwakke schakel is Arjan Ederveen als Edna. Het lijkt alsof hij niet weet wat hij met de rol aan moet. Hij schakelt tussen vele verschillende stemmetjes op de meest vreemde momenten en hij steekt de draak met zichzelf. Edna wordt zo een typische Ederveen karikatuur, ofwel een karikatuur van een karikatuur. Dit doet de rol van Edna geen eer aan. Wanneer Edna een moeder is van vlees en bloed, krijgt de voorstelling een veel diepere lading, die blijft met de vertolking van Ederveen helaas uit.

Joane Telesford en Marcel Visscher verdienen allebei een speciale vermelding voor hun meer dan uitstekende performancezes als respectievelijk Motomouth Maybelle en Corny Collins. Telesford ontroert met het nummer ‘Ik weet hoe het was’ en Visscher straalt als nooit te voren.

Opvallend is, hoe hard de volledige cast zijn best doet, om de show de kracht te geven die deze show nodig heeft. Helaas is die moeite verspilt wanneer belangrijke schakels in een voorstelling niet op de juiste wijze worden ingevuld, in dit geval Tracy en Edna. Dit neemt natuurlijk niet weg dat het materiaal waar mee gewerkt wordt om van te smullen is.

Hairspray blijft leuk en zeker de moeite waard. Vooral Joane Telesford en Marcel Visscher verdienen het om gezien te worden.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies