Disney’s musical Sing-a-Long roept het Disney gevoel op

Disney’s Musical Sing-a-Long is een vrolijk meezing theaterconcert voor het hele gezin. Hierin komen vele Disney hits naar voren; niet alleen uit musicals maar ook uit de vele Disney films.  Wie is er niet met Disneymuziek opgegroeid? Door de bekendheid van de songs kan bijna iedereen meezingen. Aan Stanley Burleson, Chantal Janzen, Casey Francisco en Jamai Loman de eer om deze wereldbekende songs te brengen in een middag of avond vullende show. Gelukkig kent de show buiten meezingmomenten ook gewoon luistermomenten waarin de sterke cast zelf eens kan laten horen wat ze allemaal kunnen.

Wat: Disney’s musical Sing-a-Long
Wie: Stanley Burleson, Casey Francisco, Jamai Loman & Chantal Janzen
Wanneer: 18 oktober 2009 (première)
Waar: Theater fabriek, te Amsterdam
Door: Jouke van Buuren

Het is duidelijk; meezingen mag als de tekstbalk aangaat en de tekst hier op verschijnt. Er wordt verwacht dat je luistert als deze balk uit is. Disney’s Musical Sing-a-Long heeft voor ieder kind en zijn ouders wel wat. Van alles wat; dat is het motto van deze show. Disney’s film- en musicalklassiekers, van de oude klassiekers Sneeuwwitje en de Kleine Zeemeermin tot de nieuwe klassiekers Enchanted en High School Musical, ze komen allemaal aan bod.

Zondag 18 oktober was de première in de Theaterfabriek in Amsterdam. Geen rode maar een blauwe loper lag er voor de deur, wij waren er bij en zagen de show. Dit is een theaterconcert dus een verhaal is er nauwelijks. De show begint met Chantal die Jamai, Stanley en Casey uitnodigt bij haar thuis voor een Disney Musical Sing-a-Long avond. Met het verhaal wordt veder niets gedaan, wat dan weer jammer is. Eigenlijk zijn het gewoon blokken met songs. Sommige blokken worden aan elkaar gepraat door de cast. Decor is er nauwelijks; het decor van Simone’s Songbook is wat aangepast en er is een projectie scherm aanwezig die niet al te veel, maar goed gebruikt wordt. Kostuums zijn minimaal met enkele uitzonderingen. Geweldige theatertechnieken zal je niet zien, maar je mist het geen moment. De redelijk kleine live band speelt voor tien en het Disney geluid word prachtig gebracht. Er is een breed scala aan songs te horen. Hoogtepunten waren het ‘Klokkenluider van de Notre Dame’ blok. Hier laat een geweldige Jamai (als Quasimodo) duidelijk horen wat hij kan. Een ander hoogtepunt in de eerste acte is zeker de Kleine Zeemeermin; de kostuums zijn hier geweldig en Chantal als Ariel is een leuke (positieve) verrassing. Casey als Ursela is echt geweldig net als Jamai als Prins Eric.

Chantal Janzen staat bij velen niet echt bekend als een grootse zangeres. In deze show verbaasd ze echter iedereen; zoals al eerder genoemd als Ariel maar ook als Mary Poppins (‘ik heb toch geen TV programma nodig?’) komt ze tot haar recht. Ook als Sharpay (High School Musical) leeft ze zich lekker uit. Natuurlijk kennen we Chantal ook van haar komische opmerkingen en timing. In deze show zonder script kan ze zich zelf lekker uitleven en improviseert ze er op los. Haar jurk bij Enchanted is een waardige toevoeging met erg leuke verassingen die ik dan ook niet zal verklappen. Opmerkingen als ‘wat kan ze zingen heh die meid’, na een geweldige uithaal van Casey laat heel de zaal lachen. Ook voor de ouders is er dus genoeg te beleven. Casey staat bekend om haar geweldige stem waarbij ze soms geweldig kan uitpakken. Ook tijdens deze show mag ze dat weer laten zien. Ze mag de Pocahontas songs neer zetten en dat doet ze geweldig. Ook in The Lion King’s Alles Ademt en Leeft laat ze met haar geweldige stemgeluid de zaal weer merken wat ze allemaal in huis heeft. Een minpuntje was haar versie van ‘Mulan’s Reflection (of Courage)’, wat gewoon een minder goede versie was dan de filmversie. Ook haar soul duet van Meisje en het Beest met Jamai was een minder mooie versie dan we van de film en musical kennen. Jamai is al lang niet meer de jongen van Idols maar een echte musicalster. Als Prins Ali (volgens Stanley ‘een soort van knuffel Marokkaan’) en als andere prinsen kon hij duidelijk neerzetten wat hij allemaal kan met zijn stem. Zoals al eerder genoemd was zijn Quasimodo een van de hoogtepunten. Tenslotte was Stanley een van de mindere binnen het gezelschap; hij had dan ook niet veel bekende songs. Met een nummer uit The Lion King kon hij gelukkig nog laten zien wat hij kon. Het Belle en het Beest repertoire zou hem bekend moeten zijn; al waren zijn songs als Beest nogal krachtloos.

Groot gemis vond ik de muziek uit Disney’s Aïda. Op promotieposters en folders staat het logo wel afgebeeld, jammer dat het er voor de première toch uitgehaald is. Tenslotte is het meezingen natuurlijk erg leuk; al vraag ik mij af waarom sommige meezing songs in het Engels zijn; veel kinderen zijn daar onbekend mee, er zijn toch mooie Nederlandstalige versies. Mee zingen mag; je kan stiekem mee fluisteren of uit volle borst mee zingen. Alleen als je naast een vals zingende enthousiasteling zit kan de show toch wel slepend lang aanvoelen….

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies