GLEE meer dan een club voor g(l)eeks

Op het middelbaar onderwijs in Amerika gaat het er heel anders aan toe dan hier in Nederland. Naschoolse activiteiten zijn daar niet meer dan normaal. Dat de activiteit waar de studenten aan deelnemen hun reputatie bepaalt, mag de pret niet drukken. Vast staat dat de leden van het Footballteam en de cheerleaders de populairste onder de studenten zijn. Leden van muziek, dans en andere creatieve clubs moeten het vaak ontgelden en worden als losers bestempeld en behandeld.

In Nederland mogen we ons gelukkig prijzen, althans dat denk ik; dat wij dit systeem niet kennen. Dit neemt niet weg, dat dit goed materiaal kan zijn voor een televisieserie. Combineer dit met een aantal sterke acteurs, mensen uit het Amerikaanse musicallandschap en lekkere (musical)songs en je hebt een regelrechte hit. Zo dacht Ryan Murphy er ook over. Hij maakte een pilot (proefaflevering van een serie) en FOX (een Amerikaanse televisiezender) zag er wel toekomst in; zo werd GLEE geboren. Glee is een Amerikaanse televisieserie waar al het hiervoor beschreven in centraal staat.

Niemand had ooit kunnen denken dat GLEE de hit zou worden die het nu is. Dat het een hit is geworden verbaasd mij niets. Regelmatig worden er via de Apple store singels uitgebracht. Dit zorgt voor een enorme bekendheid; en natuurlijk extra inkomsten. Je zult je misschien afvragen wat voor singels, wat het is toch een televisieserie? De serie kan als een musicalserie beschreven worden. Elke aflevering staat bol van muziek, dan wel met songs uit het bestaande musicallandschap, dan wel met gecoverde songs van bekende artiesten. Hoe zit dat in de serie verwerkt? Eén van de clubs op de school die centraal staat in deze serie heet GLEE. GLEE is een club die zich bezighoud met zang en dans op het toneel. Deze club wordt gevolgd op hun weg naar regionale wedstrijden.

De cast is werkelijk fenomenaal met een schitterende Lea Michele als Rachel Barrey. Deze vrouw kan werkelijk alles met haar stem. Matthew Morrison is aandoenlijk als de docent die de club leid (Will Schuester) en Chris Colfer is werkelijk te schattig en vlijmscherp met zijn opmerkingen als de homoseksuele Kurt. Uiteraard doet de rest van de cast niet onder voor deze personen, neem nu bijvoorbeeld de vrouw die Terry Schuester speelt; Jessalyn Gilsig. Zij speelt de ietwat dwangmatige vrouw van Will met verve. Ook Jayma Mays verdient een vermelding wegens haar prachtige vertolker als Emma de loopbaanbegeleider met smetvrees. En natuurlijk mogen bekende musicalsterren (in gastrollen) niet ontbreken, eerder dit seizoen maakten Kristin Chennoweth en Josh Groban al hun opwachting, in de toekomst zullen hier naar alle waarschijnlijkheid meer namen aan toegevoegd kunnen worden.

Glee ontstijgt het High School Musical Niveau. Glee kent diepgang, geweldige muziek en een getallenteerde cast. Reden genoeg om deze serie te gaan volgen. Helaas wordt hij nog niet in Nederland uitgezonden. Op dit moment zijn ze pas bij aflevering acht van seizoen één. Dus als je FOX kan ontvangen, is het zeker aan te raden om in te springen. Kan je geen fox ontvangen? Dan zijn er vast vele wegen om via het World wide web alsnog deze serie te kunnen bekijken. Dit raad ik dan ook iedereen ten zeerste aan (om de serie te gaan kijken).

De serie is nu al zo’n succes dat er begin november een CD zal verschijnen en eind dit jaar staat de eerste DVDbox gepland (in Amerika helaas). Ik zeg laat maar komen, dat er maar vele afleveringen gemaakt mogen worden.

De titelsong van GLEE:

Deze functionaliteit is uitgeschakeld.
Accepteer cookies om van deze functie gebruik te kunnen maken.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies

Geschreven op: 28 oktober 2009
Gepubliceerd op: 28 oktober 2009

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies