Piaf, de laatste voorstelling

Piaf: twee hoofdrolspeelsters van formaat.

Na een succesvol tournee door Nederland viel gisteravond het doek voor Piaf de musical. De productie van V&V Entertainment speelt deze reeks met 2 hoofdrolspeelsters van formaat. Naast Liesbeth List is niemand minder dan Daphne Flint te zien als jonge Piaf. Later blijkt het de gouden greep om een vedette als Liesbeth deze voorstelling niet alleen te laten dragen….

Wat: 
Piaf – de musical
Wie: O.a. 
Liesbeth List, Daphne Flint, Esther Roord & William Spaaij.
Wanneer: 2 november 2009 (laatste voorstelling)
Waar: Koninklijk theater Carré, te Amsterdam
Door: Robin Streppel

Dat het leven van Edith Piaf stof geeft tot het schrijven van een musical moge duidelijk zijn. Het leven van Piaf zit vol dieptepunten ze word ondergebracht in een bordeel, vanaf zevenjarige leeftijd zwerft de in 1915 geboren zangeres over straat. Deze straat biedt haar perspectief voor de toekomst, want dat is de plek waar ze leert zingen. Louis Leplee ontdekt Piaf in 1935, hij is van plan om een grote ster van Edith te maken. Louis Leplee geeft Edith de naam: La Môme Piaf (De kleine mus). Maar juist op het moment dat Edith doorbreekt, word Leplee vermoord. Edith word verdacht van moord, ze blijft hangen in het criminele circuit. Uiteindelijk word Edith vrijgesproken. Edith ontmoet Raymond Rosso, hij brengt haar in contact met diverse prominenten in de entertainment industrie. Edith Piaf breekt vervolgens door in New York met het veel geprezen nummer: La vie en Rose. Piaf heeft een hectisch leven met veel mannen, drank en drug, maar ze leeft… Non je ne regrette wordt haar lijflied, waar de voorstelling ook mee afsluit.

Artistiek gezien levert het creatieve team een pareltje af. De productie is naar de essentie van theater gehaald met een minimaal decor, een kleine cast en een klein orkest. Dat kleinschalige maakt het intiem, het zorgt ervoor dat je geraakt word door het leven en de persoon die Piaf was. De bijrollen zijn mooi geregisseerd rondom de centrale persoon in het verhaal, Edith Piaf. De persoon die in het creatieve proces een belangrijke rol heeft vertolkt is regisseur Eddy Habbema. Hij heeft een geheel gecreëerd wat des te moeilijker is als de hoofdrol word gespeeld door 2 actrice’s.

Daphne Flint speelt de jonge Edith vol overtuiging. Flint haar vertolking laat je lachen, maar ook huilen ze wint in haar eerste scène de gehele zaal voor zich. Daphne Flint heeft een typisch Piaf geluid en zingt de franse chansons fenomenaal. Het samenspel met Esther Roord (Momone) zorgt voor veel luchtigheid in deze zware voorstelling. Roord bewees met rollen in kluchten en tv series als Kees en Co al eerder dat ze komisch kon zijn, maar in Piaf laat ze een andere kant van zichzelf zien ze stelt zich echt op ten dienste van de hoofdrol. De mannen in het leven van Piaf worden vertolkt door Geert Hoes, Rein Kolpa, Addo Kruizinga en William Spaaij. Hoes speelt vaak de jonge toyboy wat prima op zijn lijf geschreven is. Rein Kolpa laat de zaal genieten van een geweldige stem, en ook al versta je niet woord voor woord, het blijft prachtig de gezongen franse chansons. Addo Kruizinga zet zijn rollen prima neer, hier en daar lijkt het hem wel aan expressie te ontbreken. William Spaaij, weet in Piaf niet een andere kant van zichzelf te laten zien. Tot voor kort speelde Spaaij in minder diepgaande producties, hij speelt op een gegeven moment de rol van Maurice Chevalier, waarin hij een showman achtige act moet neerzetten. Zijn voorganger Ara Halici had meer de uitstraling en rust voor zulk soort nummers, bij William ziet het eruit alsof hij spontaan in een dans uit kan barsten. De rol van Theo Sarapo, Piaf’s laatste man vertolkt Spaaij erg aandoenlijk en is hem op het lijf geschreven. Eliane Feijen, heeft de ondankbare taak de rol van verpleegster te spelen en is in het laatste deel van de voorstelling een leuke toevoeging. Liesbeth List is Edith Piaf, alles klopt aan haar vertolking. Liesbeth haar stem blijft mooi, op sommige momenten breekbaar op andere momenten knalde het Carré door. Liesbeth List heeft een komische timing. Geen enkel moment denk je dat het Liesbeth List is, want het is Piaf.

Na de voorstelling krijgt de cast bloemen, ook houdt Albert Verlinde een toespraak. In deze toespraak word Liesebeth List geëerd met een Buste die in de Koninklijke schouwburg te Den Haag komt te staan. List bedankte Albert Verlinde en Roel Vente voor de kansen die zij gekregen heeft. Vervolgens viel het doek voor Piaf de musical.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies