Hans en Grietje; suikerzoet genieten

Hans en Grietje; wie kent het verhaal niet? Deze versie ken je zeker nog niet. Van Hoorne brengt dit jaar een eigen musical versie van het verhaal en met niemand minder dan Linda Wagenmakers in de hoofdrol. Genoeg redenen om af te reizen naar Vlaardingen voor de première.

Wat: Hans en Grietje: De Musical
Wie: O.a. Linda Wagenmakers, Roy van den Akker en Michael van Hoorne
Wanneer: 8 november 2009 (première)
Waar: Stadsgehoorzaal, te Vlaardingen
Door: Jouke van Buuren

Het verhaal is bij velen bekend; echter heeft Van Hoorne er een bewerking van gemaakt. Wat meer personages en wat meer materiaal zijn toegevoegd om er een 1,5 uur durende show van te maken. Natuurlijk heeft het de bekende basis; deze versie vertelt het verhaal van Caramella (Linda Wagenmakers); een meisje dat vroeger gepest werd omdat ze alleen maar liep te snoepen en daardoor dikker was geworden. Op een dag is Caramella verdrietig en boos het bos in gerend en niemand heeft haar meer gezien… Ondertussen gaat het leven in het dorp gewoon door, iedereen in het dorp werkt voor één man: Van der Beurs (Bart Mijnster), die alle producten die de dorpsbewoners maken met dikke winst verkoopt. Uiteindelijk ontslaat hij de houthakker; Jonathan (Marcel Smid) de vader van Hans (Roy van den Akker) en Grietje (Katiuscia Principato).  Uit wanhoop besluiten de ouders van Hans en Grietje de kinderen in het bos achter te laten. Hans hoort van te voren de plannen van zijn moeder en besluit steentjes te laten vallen in het bos om de weg terug te zoeken. Dit lukt gelukkig en door de steentjes vinden Hans en Grietje de weg terug. De ouders zitten nog steeds in de problemen en besluiten de kinderen voor een tweede maal te droppen in het bos. Ook nu heeft Hans weer een plan en laat kruimeltjes vallen. Deze zijn niet meer terug te vinden; want deze zijn opgegeten door een vogel. Deze vogel belooft de kinderen naar huis te brengen, maar brengt ze stiekem naar het huis van Caramella wat midden in het bos staat! Daar ontmoeten de kinderen twee hele aparte personen; Jan-Willem (Michael van Hoorne) en Victoria (Sandra Dijkstra). Deze twee padvinders zijn betoverd door Caramella in twee levensgrote spekjes. Uitgehongerd beginnen Hans en Grietje aan het wel erg bijzondere snoephuisje te eten. Maar of Caramella daar nu zo blij mee is?

De show kent geen pauze en duurt een kleine 1,5 uur. Best lang voor een kindershow; dit merk je ook aan de concentratie van de kinderen. Het echte verhaal komt ook wat laat op gang. Men heeft gekozen voor een bewerking van de voorstelling wat voor een onverwacht einde zorgt; zo houden ze de aandacht erbij van mensen die denken te weten hoe het verhaal afloopt. Onduidelijk was de scène waar de kinderen voor de tweede keer in het bos achtergelaten werden, wat dan ook een overbodige toevoeging lijkt. Positief aan de bewerking is het actueel maken van het verhaal. Namelijk de gevolgen van het pesten van iemand met overgewicht. Dit is subtiel maar toch duidelijk in de show verwerkt.

Aan Linda Wagenmakers de eer de rol van Snoepheks Caramella neer te zetten; dit lukt haar zonder problemen. In het begin heeft iedereen een hekel aan de gemene Snoepheks maar Wagenmakers weet de harten van Hans, Grietje en de zaal te winnen tegen het einde. Dit doet ze met een prachtig nummer(“Zoet genoeg”).  Michael Van Hoorne weet (naast de algehele leiding van deze show te hebben) ook de leukste rol uit deze show neer zetten; Jan Willem (“JW”). Hij zorgt voor de komische momenten in de show; met zijn humor en timing weet hij de show voor klein en groot naar een hoger niveau te tillen. Ook zijn zang is dik in orde. Zijn echtgenote Victoria gespeeld door Sandra Dijkstra is een waardevolle toevoeging aan de cast. Samen met Van Hoorne is ze een suikerzoet duo.

De rollen van Hans en Grietje zijn de titelrollen; alleen zeker niet de meest interessante rollen; toch haalt Roy van den Akker (Hans) er alles uit wat hij kan. Zijn zang is sterk alleen hij is erg snel uit zijn rol; er hoeft maar iets mis te gaan en hij valt er uit. Erg jammer. Katiuscia Principato als Grietje is een nauwelijks interessante rol. Grietje heeft geen solo, en is een echte bijrol in deze versie. Jammer want Principato heeft volgens mij zeker talent in huis. Aan Marcel Smid de taak de vader van Hans  en Grietje te spelen en de rol van verteller op zicht te nemen. De opening van de show begint met hem als verteller en het is meteen een goed begin. Zijn zang is een plezier om naar te luisteren. Alleen een sterk acteur is het niet.

De rol van moeder en van vogel Vlerk worden gespeeld door Esther van Santen de moeder is nogal een wrede vrouw die besluit Hans en Grietje te dumpen in het bos. Dit doet ze voldoende; leuker is echter haar rol als vogel waarmee ze een andere kant van zich zelf kan laten zien. Tenslotte valt nog de rol van Bart Mijnster te bespreken; de gierige man waarvoor het gehele dorp in dienst is. Zijn solo brengt hij erg goed en zet een sterke slechterik neer die bij het jonge publiek al snel een “boe” ontlokte bij zijn opkomst. Verder zijn er nog kleine ensemblerollen die allemaal goed worden ingevuld.

De muziek is een mix van van alles en nog wat. Van typische musicalnummers, songfestivalachtige nummers tot kinderdisco. Alle stijlen passen in deze show al doen sommige nummers je denken aan andere (bestaande) nummers. Het nummer “Ga je mee?” doet qua muziek, tekst en doel in de show erg op het nummer “Ga nou maar gewoon” uit The Wiz denken. Gelukkig kent de show nog wat zelfspot als Hans en Grietje in kinderdisco uitbarsten, komen er midden in het bos ineens discoballen uit de bomen. Muzikaal hoogtepunt is naast de opening toch zeker het nummer Zoet Genoeg van Caramella.  Wagenmakers zingt het niet alleen prachtig, het nummer is ook gewoon erg goed. De kinderen in de zaal zijn (eindelijk) ook even stil. Echter kan opgemerkt worden dat sommige songs hetzelfde vertellen. Maar hier mag met een snoepbril door heen gekeken worden.

Het decor is simpel maar erg mooi tot in elk detail uitgewerkt. Jammer is alleen dat als (per ongeluk?) de deur van het Snoephuisje open blijft staan er een simpele plastic stoel staat waarop Wagenmakers zit te wachten tot ze op mag.

Uiteindelijk kan gesteld worden dat de show zeker de moeite waard is voor een heerlijke middag uit met de kinderen. Het idee van Van Hoorne is ook betaalbaar theater te maken. Voor de lage prijs van een kaartje krijg je een erg leuke show. Ook voor de ouders valt er genoeg te beleven en de show mag misschien wat lang aanvoelen; jezelf vervelen bij Hans en Grietje doe je niet.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies