Do re mi op z’n Vlaams, The sound of music

De laatste keer dat ik de Stadsschouwburg in Antwerpen probeerde te bereiken per auto -ongeveer een jaar geleden- heb ik 1,5u rondjes gereden omdat de bewegwijzering voor geen meter lijkt te kloppen daar. Gelukkig ging Tom(Tom) vandaag ook mee, dus na dit keer een soepel verlopen reis richting Antwerpen settelde ik me zondag 1 november even voor tweeën in een oncomfortabele stoel op het balkon van de Stadsschouwburg in Antwerpen. Benieuwd naar wat de Vlaamse versie van The Sound of  Music me zou gaan brengen..

Wat: The Sound of Music
Wie: O.a. Deborah de Ridder, Marc Croesens, Koen Crucke en Sara Gracia Santacreu
Wanneer: 1 november 2009
Waar: Stadsschouwburg, te Antwerpen
Door: Saskia Ebbing

Het verhaal van The Sound of Music zal iedereen bekend zijn: de jonge Maria zit in het klooster om non te worden, maar wordt er op uitgestuurd om kindermeisje te worden van de 7 kinderen van kapitein von Trapp. In eerste instantie schrikt ze van het aantal, maar al gauw gaat ze van de kinderen houden en wordt het een hele gezellige tijd..totdat ze ontdekt dat ze voor de kapitein zelf ook meer voelt dan gepast is. Ze vlucht terug naar het klooster en zowel de kinderen als de kapitein missen haar enorm. In het klooster krijgt Maria de opdracht om uit te zoeken wat ze voelt en wat ze echt wil, en besluit dan toch terug te gaan. Op dat moment lopen de spanningen in de tijd van het naziregime echter al erg op en is er net een huwelijk besloten tussen kapitein von Trapp en barones Schraeder, wie daarmee allerlei snode plannen beraamt.  Al gauw blijkt echter dat dit niet gaat werken en veranderen alle plannen. Maria en de kapitein trouwen een mooi leven lijkt te kunnen beginnen, maar onder de druk van de oprukkende oorlog moeten eerst nog wat obstakels overwonnen worden..

In Antwerpen neemt Deborah de Ridder de rol van Maria op zich, na daar de zoektocht ‘Op zoek naar Maria’ te hebben gewonnen. Vocaal kan zij deze rol prima aan; ze zingt alles zuiver en heeft een prettige stem om naar te luisteren. Met de kinderen speelt zij ontzettend leuk, ze lijkt er écht plezier in te hebben. Net als de kinderen zelf. Of ze nu vrolijk zingen of al bibberend en gillend naar Maria rennen vanwege het onweer: ze zijn ontzettend aandoenlijk. Vooral de kleine Gretl voert je, schattig als ze is, al gauw mee in het verhaal.

Met Marc Croesens als kapitein von Trapp (alternate) aan de zijde van Deborah ontstaat een ietwat ongeloofwaardig stel. Deborah nog ontzettend jong, Marc al een stuk ouder. Qua zang is er absoluut niets op hem aan te merken, maar als strenge kapitein komt Marc ongeloofwaardig over; hij is veel te lief voor z’n kinderen en personeel. Gelukkig komt dit lievige in het tweede deel wel goed van pas, waar hij juist inziet hoeveel zijn kinderen waard zijn. Als koppel met Deborah mist echter toch de chemie en komt de vermeende liefde wat gekunsteld over, helaas.

Sara Gracia Santacreu neemt de rol van Liesl op zich, de oudste dochter van de kapitein. Samen met de zes andere kinderen past zij goed in het plaatje, maar jammer is dat haar acteerwerk niet heel sterk is. Qua zang doet ze het overigens prima, al moet je van haar stemgeluid houden om het echt mooi te vinden.
Coen Crucke zet een meesterlijke Max Dettweiler neer. Hij heeft een geweldige komische timing en weet je met zijn maniertjes en opmerkingen, óndanks de geheimzinnige telefoontjes met Duitsland waardoor je lang niet weet aan welke kant hij nou staat, toch voor zich te winnen. Door een blessure ging niet Kirsten Cools, maar Eefje Thomassen (‘Op zoek naar Mary’) op als Frau Schraeder en daarin liet ze veel dingen liggen. Hoewel het een vrij ernstig personage is, kan deze rol ook juist ontzettend grappig zijn – maar Eefje is dit niet. Jammer. Hoewel de rol Steven Colombeen als postbode Rolf niet heel groot is, is hij wel van groot belang voor de afloop van het verhaal. Steven draagt zijn rol met verve en bewijst vocaal gezien dusdanig gegroeid te zijn dat hij de rol nu prima aankan!

Al met al is The Sound of Music in Antwerpen een prima optie voor een gezellig dagje uit. Je kunt er met (bijna) de hele familie naartoe en de aanstekelijke liedjes, waarvan iedereen wel één of andere vertaling kent, kun je al gauw meezingen bij de meezing en –swingmedley na het slotapplaus. Zelfs de Vlaamse versies.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies