Hoe overleef ik mijn eerste zoen?; ook leuk als je geen dertien bent

Bij elke puber zijn ze bekend; de Hoe overleef ik… boeken van Francine Oomen. Na een verfilming nu ook een musical. Met muziek van Bas Odijk en teksten van Heleen Verburg is de tourmusical tot eind maart 2010 in de Nederlandse theaters te zien. 15 november was de première in Tilburg en Musical Reports was erbij.

Wat: Hoe overleef ik mijn eerste zoen?
Wie: OA. 
Roos van Erkel, Job Bovelander, Jan Elbertse, Tina Joustra
Wanneer: 15 november 2009 (première)
Waar: Stadsschouwburg, te Tilburg
Door: Jouke van Buuren

De musical is gebaseerd op het gelijknamige boek van Francine Oomen en vertelt het verhaal van Rosa. Haar leven staat op z’n kop wanneer ze verhuist van Den Bosch naar Groningen. Net wanneer blijkt dat de nieuwe vriend van haar moeder een strenge bemoeial is en haar moeder een baby verwacht, wordt ze voor het eerst verliefd.

De jonge cast speelt vol enthousiasme deze voorstelling met veel herkenbare momenten. De herkenbaarheid komt onder andere door het vele jonge talent. Roos van Erkel speelt de hoofdrol van Rosa en ze zet een leuke puber met vele verschillende kanten neer, veder is er nog een leuke rol voor Aukje van de Wiel als Sascha. Haar droge opmerkingen zijn soms echt geweldig leuk. Aan Job Bovelander de taak de rol van Thomas te vertolken. Bovelander weet ook deze rol goed neer te zetten en bewijst na de verschillende gespeelde rollen echt veelzijdig te zijn. De leukste rol is misschien wel de rol van Meneer R en Mevrouw R. De gedachten van Rosa worden uitgesproken door Meneer R (Jan Elbertse). Ook probeert hij het geheel te regisseren wat hem niet helemaal lukt, wat dan weer hilarische taferelen als gevolg heeft. Elbertse zet ook de rol van Mevrouw R. neer, een kleine rol met een erg mooi en aandoenlijk nummer.

De aanpak van de musical is zeker origineel te noemen, de acteurs zijn zich tijdens de gehele voorstelling er van bewust op het toneel te staan wat tot erg leuke momenten leid. Dit is verwerkt in de gehele show, bij onder andere het op en afduwen van decor stukken (“Ja ik kan niet sneller!”). Ook zit het in de songs verwerkt zoals de zin “En ik zit met huisarrest in een of ander dom theater”. Maar het voelt niet onnatuurlijk aan. Dit alles werkt en is daarom erg leuk. De speelduur van langer dan 100 minuten is eigenlijk best lang voor een show zonder pauze. Jammer, want de lange duur zorgt bijna voor een gevoel van opluchting als de show is afgelopen.

De songs zijn verschillend van nivo. Men begint met een van de beste nummers uit de show “Dertien”. Men zit meteen in de show. Al hebben sommige nummers de neiging snel vergeten te worden. Tenslotte is het nummer “De kracht van het leven” zeker een sterk moment in de voorstelling.

Het decor bestaat uit simpele maar goed werkende voorwerpen die soms letterlijk uit de lucht komen zetten. De bekende prenten uit het boek zijn groots aanwezig en worden dan ook als achtergronden en als hele huiskamers gebruikt.

Voor alle jonge pubers is dit een erg leuke show met veel herkenning, maar ook voor de ouders of oudere broers en zussen van de doelgroep is de show erg leuk. Met veel humor, de originele vorm van een verhaal vertellen en de leuke songs; is “Hoe overleef ik mijn eerste zoen” een leuke voorstelling geworden.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies