The Full Monty: meer dan alleen een klokkenspel

Veel besproken dit seizoen; naakt in een musical. Maar The Full Monty is meer dan één seconde naakt. The Full Monty vertelt het verhaal van werklozen fabrieksarbeiders die besluiten op een wel heel bijzondere manier geld te verdienen. Na het maken van het premièrevideo- en fotoverslag is Musical Reports erg enthousiast geworden, en hebben we de show anderhalve week na de première dan ook eindelijk gezien.  

Wat: The Full Monty
Wie: O.a. Charly Luske, Zjon Smaal, Vincent de Lusenet en Ellen Evers
Waar: Theater de Veste, Delft
Wanneer: 25 november 2009
Wie: Jouke van Buuren

Berry, die door de economische crisis zijn baan is kwijtgeraakt en daardoor de alimentatie voor zijn zoon niet kan betalen komt in grote problemen met zijn ex en gaat op zoek naar een nieuwe bron van inkomsten. Als hij ziet hoe de vrouwen in de stad uit hun dak gaan bij een Chippendales-achtige voorstelling en uitrekent hoeveel geld die show heeft opgeleverd, ziet hij maar één oplossing: ook een striptease-act ten tonele brengen. Dit doet hij samen met zijn oud collegas en anderen die worden aangenomen na de audities.

De cast van The Full Monty staat vol met toptalent. Zo zet Charly Luske een grappige, ontroerende en lieve vader neer in de vorm van Berry. Luske zingt goed en acteert sterk, hij draagt de show dan ook erg goed met deze hoofdrol. Aandoenlijk is Vincent de Lusenet als de nerd Martin. Zijn opmerkingen zijn hilarisch en het gezicht wat hij trekt tijdens de auditie van Erik (Richard Spijkers) is niet te beschrijven! De Lusenet zorgt voor de ontroering in de voorstelling. Ondanks de vele humor is de begrafenis van zijn moeder een erg emotioneel moment in de voorstelling. Het nummer “Blijf bij mij” is een van de weinige mooie nummers, maar wel meteen een muzikaal hoogtepunt. Dit komt onder andere door de ontroerende invulling van De Lusenet en Spijkers. De rol van Dave wordt neergezet door Zjon Smaal. Smaal weet deze rol sterk neer te zetten met een juiste balans van humor en ernst. Ellen Evers speelt de vrouw van Harold (Han Oldigs) genaamd Vicky. Evers laat duidelijk merken eigenlijk veel meer te kunnen en te verdienen dan dit bijrolletje. Evers heeft een groot bereik met haar stem, een goede komische timing en een groots acteertalent.

Zoals al eerder besproken is de muziek soms het enige minpuntje van de voorstelling. Maar als de nummers goed zijn, zijn ze ook erg goed. Evers zet een erg leuke “Mijn vent is ongekend” neer. Dit komt onder andere door de bewerking en vertaling van Allard Blom. Blom’s vertaling past precies op de muziek. De show is aangepast naar Nederland en dat heeft Blom uitstekend gedaan. De show duurt zo’n 3 uur inclusief pauze, wat erg lang is. Alleen The Full Monty is zo goed dat je je geen enkele seconde zal vervelen.

Naakt, daar denk je meteen aan als je de show de Full Monty kent, maar The Full Monty is meer, veel meer. Er zit een groot, ontroerend en prachtig verhaal voor “het” moment van de voorstelling. De cast is geweldig, er zit humor in en ruimte voor een traan. Al blijven niet alle nummers hangen; the Full Monty is één van de topproducties van dit seizoen. Ga het zien!

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies