We zullen altijd van je blijven houwe Ciske

Meer dan twee jaar hebben we kunnen genieten van Ciske de Rat. De musical die het verhaal vertelt over het kleine schoffie Ciske, maar ook over de volwassen Cis. De trilogie van Piet Bakker is bewerkt tot een van de succesvolste tourproducties ooit. Maar aan alles komt een eind, zo ook aan Ciske de Rat op 29 november 2009 na 698 voorstellingen. Musical Reports was bij deze laatste voorstelling en zal altijd van Ciske blijven houden.

Wat: Ciske de Rat
Wie:  O.A.  Cas van Leeuwen, Jorge Verkroost, Marleen van der Loo, Kees Boot
Waar: Circus Theater, Scheveningen
Wanneer: 29 november (laatste show)
Wie: Jouke van Buuren

Ciske de Rat vertelt het verhaal over de jonge Ciske (Cas van Leeuwen) die als Amsterdams schoffie de straten onveilig maakt, maar laat ook zien hoe het Ciske vergaat als volwassen man. De belevenissen van Cis de Man, gespeeld door Jorge Verkroost, zijn door de musical heen geweven en geven een nieuwe dimensie aan dit oer-Hollandse verhaal.

De “finalecast” is zo goed als helemaal anders dan de premièrecast, maar doet er zeker niet voor onder. Aan Cas van Leeuwen de eer om als laatste kleine Ciske te spelen. Hij is al ontzettend aandoenlijk om te zien, al weet hij van tijd tot tijd een brutale bek te trekken. Danny de Munk was door ziekte afwezig, dus zijn alternate Jorge Verkroost mocht de laatste Cis de man spelen. Verkroost weet met zijn krachtige stem elk nummer zonder enkele moeite prachtig te brengen, ook brengt hij elke emotie oprecht en de tranen tijdens de pauze finale maken het nog echter. Verkroost doet zeker niet onder aan de Munk en is naar mijn idee zelfs beter. Marleen van der Loo is begonnen als Suus Bruijs en eindigt nu als Tante Jans. Vocaal is niet alles piekfijn in orde, maar dat vergeef je haar meteen als je haar spel ziet; daarin is alles dik in orde. Ze is aandoenlijk, grappig en vooral een echt lief moederfiguur. Kees Boot speelt de vader van Ciske wat hij overtuigend weet te brengen.  Al is het geen echte zanger, hij werkt zich prima door de zangpartijen heen. Hugo Haenen is de meester van Ciske en ook de wachtmeester. Het ensemble is krachtig en ook  de ensemblenummers zijn hoogtepunten en bezorgen je soms kippenvel.

Het script is subliem, de twee verhaallijnen van Ciske en Cis de man zijn op een goede manier neergezet. Nooit is er onduidelijkheid en toch ligt niet alles er te dik op. Dit met de muziek van Henny Vrienten is sterk, vooral in combinatie met de liedteksten door André van Breedland. Alles samen zorgt voor een ijzersterk geheel. Hoogtepunten zijn onder andere “Oorlog in Mij” en de ensemblenummers zoals“Niets te kiezen”, waarmee je direct met een goed gevoel de show in gaat. Het decor is multifunctioneel en weet elke omgeving tot in de details uit te werken, mooi zijn daarbij vooral de overgangen van klaslokaal naar het legerkamp op de Grebbenberg.

Is er dan niets mis met Ciske de Rat? Nee, volgens mij niet. Alles lijkt perfect; er zitten mooie, grappige, ontroerende, aandoenlijke en tranentrekkende momenten in. Ook is elk nummer is sterk, de cast is subliem, het decor geweldig boven alles. Niet te vergeten is de regie van Paul Eenens; erg goed! Ciske de Rat is misschien wel de beste musical ooit gemaakt in Nederland en zal altijd een apart plekje in mijn hart hebben.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies