Wieneke Remmers speelt Rietje Hermans

Wieneke Remmers gaat de grote liefde van Toon Hermans spelen. Aan de zijde van Alex Klaassen wordt zij de spil van het stuk over het leven van de legende. “Zonder haar kon Toon niet verder. Een hommage tournee Ik heb je lief na haar dood brak hij af. Hij had te veel verdriet.”

Het wordt een gekke ervaring straks. Najaar volgend jaar gaat de musical in première en zitten de zonen van Toon Hermans in de zaal. „En dan speel ik hun moeder”, zegt Wieneke. „Een hele verantwoordelijkheid. Gelukkig gaan we niet te veel met grijze pruiken werken. Ruut Weissman, de regisseur, zegt dat Alex en ik dicht bij onze eigen leeftijd mogen blijven. Het moet niet geforceerd overkomen.”

Rietje werd door Toon zeer bemind. Ze was zijn vrouw en zijn muze. Wieneke: „Zonder haar kon hij niet functioneren. Het afgebroken Ik heb je lief was zijn laatste theaterprogramma. Ik vind het heel intens om een vrouw te spelen die zo onnoemelijk belangrijk was in het leven van een van onze grootste cabaretiers. Hun liefde overwon alles. Zij was een heel sterke vrouw.”

Wieneke noemt het ook ’moeilijk’ iemand te spelen die echt heeft geleefd. „Natuurlijk heb ik ook Saskia gespeeld een van de vrouwen van Rembrandt en sta ik nu nog tot januari als Maria von Trapp in de Sound of Music, maar van Rietje leven de zoons nog. Ik hoop dat ik de kans krijg om met hen een goed gesprek over hun moeder te hebben. Ik wil haar heel waarheidsgetrouw neerzetten.”

Het script van Toon wordt nog geschreven. „Als Rietje mag ik ook liedjes zingen. Heel klein moet ik dan zingen, niet zoals nu voluit schallen. Ook weer een uitdaging, dat heb ik nog nooit gedaan.”

Rietjes rol in het stuk wordt belangrijk. „Het publiek gaat het leven van Toon als het ware door haar ogen te zien. Het wordt echt met een lach en een traan. En we gaan in Carré in première. Zijn huis noemde Toon dat en Rietje zat dan altijd in de zaal.”

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies