Kruistocht in Spijkerbroek; is het net niet helemaal

De musical heeft de grootste cast van alle musicals en speelt al vanaf het najaar van 2008. Na een succesverlening komt nu het einde toch in zicht. Musical Reports wilde deze musical niet missen en bezocht alsnog Kruistocht in Spijkerbroek.

Wat: Kruistocht in Spijkerbroek
Wie: O.a. Timo Descamps, Janke Dekker, Peter Ohlenschlager, Nikolai Slisser en Ger Savelkoul.
Wanneer: 29 december 2009
Waar: Theaterfabriek, Amsterdam
Door: Jouke van Buuren

De vijftienjarige Dolf (Timo Descamps) stapt als proefpersoon in een tijdmachine en belandt in de Middeleeuwen. Daar komt hij midden in een kinderkruistocht: achtduizend kinderen op weg van Keulen naar Jeruzalem, om de stad te bevrijden van de Saracenen. De reis is lang, zwaar en gevaarlijk, maar Dolf gebruikt zijn moderne kennis om de kinderen te helpen bij het trotseren van hoge bergen, infectieziekten en aanvallen van rovende ridders. Naarmate de kruistocht vordert, realiseert Dolf zich meer en meer dat het gevaar niet van buitenaf komt, maar zich in de kruistocht zelf bevindt. 

De cast telt vele talenten. Timo Descamps speelt de hoofdrol van Dolf. Dit weet Descamps vol overtuiging te brengen. Hij acteert goed en ook zijn zang is in orde. Janke Dekker speelt o.a. de moeder van Dolf. Vocaal is Dekker niet een van de sterkste castleden, al is haar acteerwerk prima. Hilarisch is haar personage van Nora en Contessa waarin ze heerlijk uitpakt. Peter Ohlenschalager zet o.a de rol van Dom Anselmus neer. Ohlenschalager weet dit echt geweldig te doen, je krijgt meteen een hekel aan dit slechte personage. Veder valt Ger Savelkoul positief op in de cast samen met Gert Jan Louwe als Dom Thaddeus. Louwe heeft een geweldige stem en weet daarmee meteen sympathie op te wekken. Natuurlijk moet ook de kindercast genoemd worden. Vandaag speelden de Genua cast. Deze groep bestaat uit stuk voor stuk talentvolle kinderen waarvan we zeker nog gaan horen. Naast deze groep met bijrollen is er ook nog een kinderensemble. Dit grote kinderensemble weet de massa van de kinderkruistochten goed weer te geven, al staat het podium soms wel erg vol.

De muziek van Jeroen Sleyfer met de liedteksten Allard Blom zorgen voor een geslaagd project. Jammer is echter dat de talentvolle cast met goede songs in een matig decor staat. De projecties gecombineerd met spelscènes zijn sterk, maar als er geen projectie meer aanwezig is valt het erg primitieve van het decor snel op, en dan dragen de kostuums ook zeker niet bij aan een indrukwekkend totaalplaatje. Dieptepunt is hierbij het gordijn wat handmatig heen en weer wordt getrokken. Dit gordijn maakt hierbij een krakend geluid; erg storend bij de soms zo sterke scènes. Jammer want de muziek, de cast en het script zijn erg sterk.

Kruistocht in Spijkerbroek is een goede voorstelling. Het klinkt goed en de cast is sterk, alleen het decor en de kleding zijn niet goed genoeg voor een mooi totaalplaatje.

Mogelijk ook interessant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies