Blood Brothers, een emotionele achtbaan

In London staan zowel grote als kleine producties. De grote producties houden het vaak langer vol. Blood Brothers is één van de weinige uitzonderingen op deze regel. Deze kleine productie speelt nu al ruim 21 jaar onafgebroken in het Phoenix theater. Op dit moment wordt de rol van Mrs Johnstone vertolkt door ex-spicegirl Melanie C. Musical Reports bezocht deze show en werd geraakt.

Wat: Blood Brothers
Wie: O.a. 
Philip Stewart, Melanie C, Richard Reynard en Stephen Palfreman
Wanneer: 21 december 2009
Waar: Phoenix, London
Door: Sebas Verboom

Blood Brothers vertelt het verhaal van een tweeling die kort na de geboorte gescheiden wordt. Eén van de twee (Micky) blijft bij zijn biologische moeder, Mrs. Johnstone, en groeit op in armoede. De ander (Eddy) groeit op in weelde bij zijn nieuwe moeder, Mrs. Lyons. Beide vrouwen zijn tot een overeenkomst gekomen. De tweeling zal nooit van elkaar mogen weten dat ze broers zijn anders zullen ze allebei direct sterven. Tijdens hun kindertijd ontmoeten de twee jongens elkaar en worden beste vrienden. Weten de moeders het geheim verborgen te houden en welke rol speelt het verschil in klasse waar de jongens in zijn opgegroeid?

Het verhaal wordt verteld door een mysterieuze man. Deze man vertelt niet alleen het verhaal maar lijkt ook dingen in gang te zetten. Dit geeft een beangstigend effect. Want wie is deze man eigenlijk? Dit mysterieuze wordt fenomenaal gespeeld door Philip Stewart. Daarnaast heeft hij een diepe stem die zijn mysterieuze voorkomen benadrukt.  Eddy en Micky worden ontzettend sterk gespeeld door Richard Reynard (Eddy) en Stephen Palfreman (Micky). Reynard speelt de naïviteit en sulligheid van Eddy perfect en groeit op een prachtige wijze uit tot een volwassen man. Hij ontroert in de scènes met Linda (Louise Clayton), die op haar beurt een knap staaltje acteerwerk laat zien in de scènes waar Micky schreeuwt om zijn anti-depresiva. De wanhoop in haar ogen is levensecht. Palfreman oogt misschien wat te oud maar speelt vooral overtuigend aan het begin van de voorstelling als de jonge Micky. Ook Palfreman heeft een sterk aandeel in de eerder genoemde scènes met Clayton. Het ensemble, dat verschillende rollen voor haar rekening neemt, speelt en zingt voortreffelijk en ook Mr. en Mrs. Lyons worden sterk neergezet door respectievelijk Owen Oldroyd en Vivienne Carlyle. Rest de vertolking van Mrs Johnstone door Melanie C.

Melanie C speelt integer en laat zich vocaal van haar  beste kant zien. Ze ziet er mooi uit en speelt mooi. Zó mooi dat het hartverscheurend is wanneer de voorstelling zijn ontknoping bereikt. Wel moet gezegd worden dat een dergelijke emotionele ontknoping mede heeft kunnen ontstaan doordat elke schakel binnen de cast elkaar ondersteunt en naar een hoger niveau tilt.

Naast een fenomenale cast kent deze voorstelling een ongelofelijk sterk script. Er zijn weinig voorstellingen die emotioneel zo goed in balans zijn als Blood Brothers. De balans tussen humor, spanning en droefheid is ongeëvenaard. Daarnaast zijn de teksten diep en telkens raak. Het decor en lichtplan is eenvoudig, staat in dienst van het verhaal en oogt nog mooi ook. De muziek is heerlijk, sterke melodielijnen lopen door de hele voorstelling. Deze melodieën zitten onder andere in de fenomenale songs: Shoes Upon The Table en Marilyn Monroe. De pauze finale (Bright New Day) geeft een swingend gevoel van hoop dat gedurende de tweede acte prachtig afbrokkelt. Het hoogtepunt van de voorstelling is echter de finale die mede door de song ‘Tell Me It’s Not True’ hartverscheurend is.

Blood Brothers is zonder twijfel één van de mooiste voorstellingen die op dit moment op West End te zien is. Een fenomenale cast onder leiding van een weergaloze Philip Stewart en een ijzersterke Melanie C. speelt één van de beste musicals ooit geschreven.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies