Chicago: geniet van al die strakke London jazz

Chicago is een van dé musicalklassiekers. Dit jaar is de musical ook weer in Nederland te zien. Musical Reports bezocht 18 december j.l. Chicago in Nederland en was er laaiend enthousiast over. Nog geen 24 uur later zagen we de show in Londen en zagen dat het nog strakker kon.

Wat: Chicago
Wie: O.a. Ruthie Henshall, Terra C Macleod, Ian Kelsey, Jasna Ivir en A. Ellis
Wanneer: 19 december 2009
Waar: Cambridge Theatre, Londen
Door: Jouke van Buuren

We gaan terug naar de jaren ’20, de jaren van de hete jazz en de koelbloedige moordenaars. We maken kennis met Velma Kelly (Terra C. Macleod), een moordenares die haar zus en man heeft vermoord nadat ze hen samen in bed had betrapt. Chicago vertelt het verhaal van Velma Kelly, maar ook het verhaal van Roxie Hart (Ruthie Henshall). Roxie heeft in koele bloede een nachtclubgast vermoord toen deze de relatie met de getrouwde Roxie wilde beëindigen. Velma en Roxie zitten beide in het vrouwenblok van de Cook Country gevangenis te wachten op hun proces. Gelukkig staat Billy Flynn (Ian Kelsey) ze bij als hun advocaat. Snel ontdekken beide dames dat al de perspubliciteit voor deze moordenaressen ze misschien nog wel eens van pas kan komen. Maar of alles nu gaat zoals men verwacht?

Hoofdreden om nogmaals Chicago te bezoeken is eigenlijk de korte aanwezigheid van Ruthie Henshall als Roxie Hart. Henshall creëerde ooit de rol van Roxie in Londen, ze is dan ook te beluisteren op het originele Londen castalbum. Henshall ís gewoon Roxie: ze zet een humorvolle, naïeve, onzekere en verwende Roxie neer. Henshall kan geweldig dansen en heeft de benodigde conditie hier voor. Dit is misschien wel de beste Roxie ooit. Terra C. Macleod speelt voor een korte periode de rol van Velma. Deze Canadese speelde de rol al in Frankrijk en was verder te zien in de V.S. tour, op Broadway en in Montreal. De jazz zit in haar bloed, dat is duidelijk. Ook Macleod is op haar plek in Chicago, ze weet alle eigenschappen van een Velma neer te zetten en weet de verschillende Velmakanten neer te zetten. Ian Kelsey als Billy Flynn is gewoon goed; niet opvallend goed ook niet slecht. Opvallend in de cast zijn Jasna Ivir als Mama Morton. Ivir is vooral in Duitstalige landen bekend: ze speelde vele jaren in Mamma Mia als Donna. Ivir zet een geheel andere Mama neer dan de meeste kennen. Deze Mama is naast de zakenvrouw ook een echte mamma. De traan die ze laat bij het ophangen van Hunyak maakt deze Mama iemand met een hart en emotie. A. Ellis als Mary Sunshine is ook een van de hoogtepunten. De vocale partijen van Mary zijn ontzettend moeilijk om goed verstaanbaar te zingen. Hier had Ellis totaal geen problemen mee, de onthulling van Mary is dan ook een echte schok en totaal verrassend. Tenslotte moet het ensemble natuurlijk genoemd worden. Zonder goed ensemble sowieso geen goede show, maar bij Chicago moet je een ontzettend strak ensemble hebben voor een goede show. De Nederlandse versie heeft al een sterk ensemble, maar dit is zoals het hoort. Alles spatgelijk, elke been ging even hoog, iedereen in topconditie en allemaal nog geweldig zingen ook.

Het blijft elke keer verwonderlijk dat je met weinig tot geen decor soms meer kan bereiken dan met grootse decorstukken. Chicago is daar een prefect voorbeeld van, je mist het dan ook geen enkel moment. De dans is strak, de regie ijzersterk en de muziek is het voorbeeld van hoe jazz moet zijn.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies