`Allo `Allo! is schaamteloos lachen

`Allo `Allo is een van de bekendste televisie series ooit gemaakt. 3 and a Crowd brengt nu een toneelversie hiervan. De cast bestaat echter uit zo goed als alleen maar musicalacteurs en -actrices.  Dit was voor Musical Reports een reden om aanwezig te zijn bij de première.  Naast een verslag in foto en beeld hierbij de report. But: listen very carefully, I shall say this only once!

Wat: ‘Allo ‘Allo!
Wie: 
Oa. Alfred van den Heuvel, Esther Roord, Hilke Bierman & Vannessa Timmermans
Wanneer: 24 januari 2010 (première)
Waar: Stadstheater, Zoetermeer
Door: Jouke van Buuren

Het is de Tweede Wereldoorlog. Half Europa is door de nazi’s bezet en René Artois (Alfred van den Heuvel) runt zijn café in Noivion, ergens in het bezette gedeelte van Frankrijk.  René probeert zo goed en zo kwaad als het kan door de oorlog heen te schipperen. Hij ontvangt en bedient de bezetter maar verleent intussen ook diensten aan het verzet. Tevens verbergt hij een kunstschat in een rotte bockworst in de kelder. Hij heeft een verhouding met alletwee zijn serveersters (Vannessa Timermans en Hilke Bierman), wat zijn vrouw Edith (Esther Roord) absoluut niet mag weten. Als dan ook nog het bericht komt dat Adolf Hitler in eigen persoon het café zal bezoeken beginnen de gebeurtenissen over elkaar heen te buitelen.

Alfred van den Heuvel speelt de hoofdrol René. Van den Heuvel weet dit uitstekend te doen; zijn humor en komische timing weet hij voortreffelijk te gebruiken. Nergens zwakt hij af, al vergeet hij af en toe het Franse accent als het wel heel hilarisch wordt. Zijn vrouw Edith wordt vertolkt door Esther Roord. Roord is een onvergetelijke Edith. Als ze tijdens de decorwissels mag zingen is dat hilarisch. Omdat Edith geen goede zangeres is probeert de cast haar dan ook zo snel mogelijk van het podium te krijgen, met nog meer hectiek als gevolg.  De rest van de cast heeft minimaal twee rollen, wat snelle omkleed partijen vereist. Vannessa Timmermans speelt de rol van Helga en Yvette. Vooral Helga is een onzettend leuk personage, waarmee Timmermans al snel duidelijk maakt niet te hoeven zingen om te stralen op het podium. Barry Beijer is misschien wel één van de verrassingen van de voorstelling. Beijer zet een geniale Herr Flick neer. Ook weet hij de rol van Britse agent die absoluut geen Frans kan erg leuk neer.

Allard Blom heeft een sterke vertaling en bewerking neergezet. De taalgrapjes zijn ook erg goed geslaagd, bijvoorbeeld het: “En nu heel goed luisteren, ik zeg dit maar un keer”.  De grappen zijn een beetje flauw, maar daarom niet minder leuk. `Allo `Allo staat nu eenmaal bekend om deze humor dus daar kan Blom niets aan doen. Je moet er van houden, maar volgens mij moet iedereen wel lachen met deze voorstelling. De cast kleedt zich om op het podium; dit gebeurt links, rechts en achter het speelvlak op het podium. Waarom deze keuze gemaakt is, is mij nog wat onduidelijk, want zo snel moeten ze nu ook weer niet omkleden. Erg leuk zijn de voortiteling  en aftiteling door middel van borden die de cast omhoog houdt.

‘Allo `Allo! is een succesvolle theaterbewerking van de bekende tv-serie. Vooral de sterke cast maakt een bezoek echt de moeite waard. Wees er wel snel bij als je nog kaarten wil; de show verkoopt ontzettend goed met als gevolg veel uitverkochte zalen.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies