Musical helpt Haïti op een fenomenale wijze!

Misschien wel het grootste musical evenement van 2010 vond afgelopen maandag (8 februari 2010 plaats). Bekende en minder bekende mensen uit musicalland werkten belangeloos mee aan een benefietconcert ten gunste van de wederopbouw van Haïti, het land dat getroffen werd door een zware aardbeving. Initiatiefnemers van dit concert zijn William Spaaij en Rudy van Hellewegen. Ondanks de droevige aangelegenheid werd het een vrolijke avond. Het uiteindelijk opgehaalde bedrag liet de avond eindigen in een feestje.

Wat: Musical helpt Haïti
Wie: O.a. Pia Douwes, Vera Mann, Freek Bartels, John Vooijs & Renee van Wegberg
Wanneer: 8 februari 2010 (19.30 uur)
Waar: Theater fabriek, Amsterdam
Door: Sebas Verboom

De voorstelling opende met een videoboodschap van minister Plasterk, waar in hij het initiatief van Spaaij en Hellewegen toejuicht. Het woord dat het programma van Musical helpt Haïti kenmerkt is variatie. Musicalsongs werden afgewisseld met lekkere pop- en rocksongs. Het programma werd aan elkaar gepraat door Edna (Richard Groenendijk). Ook op deze avond laat Edna zich van haar beste kant zien. Hilarische en serieuze opmerkingen worden afgewisseld door messcherpe toespelingen.

De voorstelling werd geopend met een vertolking van Zing, vecht, huil, bid. Daarna zongen Casey Francisco en Stanley Burleson het nummer A whole new world, oorspronkelijk uit de Disney film Alladin. Het blijft verbazend hoe krachtig de stem van Francisco is. De zwangere Kim-Lian van der Meij zong haar eerste duet samen met Roy van Iersel (Bang). De cast van Hairspray bracht het nummer Zonder jou uit de voorstelling. Net aks tijdens de voorstelling was dit nummer ook nu een feest. De song I’ll be there werd gezongen door Cystine Carreon, wie beschikt over een prachtige stem en een mooie uitstraling. Het mooiste van dit onderdeel van de voorstelling was echter de dans door Yves Adang en Sharon Sturkenboom. Prachtig ballet diende als inkleuring van deze song.

Wieneke Remmers zong samen met Rein Kolpa het nummer Tears in heaven. Remmers bewijst over een prachtige zangstem te beschikken die mooi kleurt bij de stem van Kolpa. De song One, die oorspronkelijk door René van Kooten gezongen zou worden samen met Brigitte Heitzer, werd nu gezongen door John Vooijs en Heitzer. Vooijs viel op het laatste moment in voor een zieke van Kooten. De combinatie van Vooijs en Heitzer werkt goed. Maar Vooijs straalt nog meer met Renee van Wegberg tijdens het nummer Hammer to fall. Een primeur in Nederland: het eerste nummer uit We will rock you dat door Vooijs gezongen werd. Dit doet hij geweldig. Zijn stem past naadloos op de muziek van Queen. Nu maar hopen dat van Wegberg ook in We will rock you de tegenspeler wordt van Vooijs, want dit duo vult elkaar naadloos aan.

To make you feel my love werd gezongen door het liefdeskoppel Oren Schrijver en Celine Purcell. Twee stemmen die helaas niet heel mooi kleuren bij dit nummer. Uit Chicago werd het nummer Stijl gezongen door Doris Baaten en Joke de Kruijff. De drie finalistes van het programma Op zoek naar Mary zongen het nummer Wat een man uit The witches of Eastwick. Mocht deze voorstelling ooit naar Nederland komen, dan zijn dit de drie dames die zonder aarzeling gevraagd moeten worden voor de hoofdrollen. De cast van Ja Zuster Nee Zuster bracht een vrolijke medley, waarna de zaal geroerd werd door een prachtige vertolking van Zeg me dat het niet zo is door Liesbeth List. Die overigens begeleid werd door fenomenaal vioolspel door Cystine Carreon.

Thats what’s friends are for werd gebracht door de mannen van The full monty, die deze keer niet naakt gingen. Memory werd drietalig gezongen door Vera Mann en Pia Douwes. Een mooie vertolking van Imagine volgde hier op. Lone van Roosendaal bewees dat zij vocaal één van de sterkste is in Musical Nederland. Carolina Dijkhuizen, Gitty Pregers en Peggy Sandaal bliezen het dak van de Theaterfabriek af met het nummer One night only. Carolina Dijkhuizen is vocaal overweldigend, net als de andere twee dames overigens. Freek Bartels zijn vertolking van Is anybody listening was sterk en een waardige afsluiting van het programma.

William Spaaij en Rudy Hellewegen werden met groot applaus onthaald toen zij de opbrengst bekend wilden maken. De totale opbrengst van de twee benefietconcerten bedraagt maarliefst: 90.132,07 euro, zo maakte William Spaaij, Rudie Hellewegen en Edna (Richard Groenendijk) aan het eind van het eerste concert bekend. Dit bedrag wordt gedoneerd op GIRO 555 ten goede van de wederopbouw van Haïti.

No day but today was een passend slot voor een prachtige avond. Omdat er nog achthonderd mensen aan het wachten waren voor de tweede show was het aan Edna de taak om de zaal leeg te krijgen. Een humorvol einde van een prachtige avond waarmee musical Nederland haar betrokkenheid heeft getoond en iets heeft betekend voor de slachtoffers in Haïti.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies