Gefeliciteerd Mr. Sondheim! (opening Sondheim festival)

Het is maandag 22 maart 2010. Het M-lab geeft een feestje voor vrienden en genodigden. Wat is de reden? De tachtigste verjaardag van Stephen Sondheim. Een persoon die volgens Koen van Dijk sowieso al een reden voor een feestje is. Het M-Lab vierde de verjaardag van Sondheim met taart, slingers en optredens van bekend en minder bekend musical-Nederland. Een feestje dat overigens niet bij deze ene avond blijft; deze avond was namelijk tevens het startsein van het Sondheim 80 festival.

Wat: Happy birthday mr. Sondheim
Wie: Oa. Marleen van der Loo, Vera Mann, Jon van Eerd, Jamai Loman, Wim van den Driessche & Renée van Wegberg
Wanneer: 22 maart 2010
Waar: M-Lab, Amsterdam
Door: Sebas Verboom

Na de koffie met gebak werd het festival officieel geopend door Koen van Dijk. Hij deed dit met zijn favoriete Sondheim song: Anyone Can Whistle. Een mooie vertolking. Toen iedereen eenmaal zijn plekje had gevonden in de zaal kon het concert van start. Een avond vol favorieten van de verschillende performers.

Wieneke Remmers  trapte af met een mooie vertolking van The Miller’s Son uit A little night Music. In de lage noten klinkt de stem van Remmers bijzonder prettig. Haar partner en Sound of Music collega Rein Kolpa volgde met een vertolking van Marry me a little uit Company. A good thing going ( Merrily we roll along ) werd vertolkt door Wim van den Driessche.

Céline Purcell, die binnenkort in het Sondheim kamerconcert: Sondheim in songs te zien zal zijn, bracht Children will listen uit Into the woods. Een song die niet bij haar stemgeluid lijkt te passen. De uitvoering voelt ietwat geforceerd. Renée van Wegberg laat met Being alive uit Company horen dat ze nog steeds over een warme, krachtige stem beschikt. Naast een geweldige zangeres is Cystine Carreon ook een begenadigd violiste. Deze avond begeleide zij Jurko Veenendaal bij de song Not while I’m around uit Sweeney. Daarna bracht ze de song Sooner or later (Dick Tracey). Haar samenspel binnen dit nummer met Veenendaal was zeer vermakelijk.

Alex Klaasen en Elise Schaap gaven alvast een voorproefje van A Sunday in the park with George. Zij speelden het nummer We do not belong together. Het is merkbaar dat de repetities nog moeten beginnen. Desalniettemin overtuigt Klaasen met zijn spel. Marleen van der Loo zong Everybody loves Louis, tevens uit A sunday in the park with George. Leuk: een zak brood als rekwisiet, helemaal handig als je tekst er in verborgen zit! Een erg komische performance, mede doordat van der Loo de tekst uit het oog verloor.

Brigitte Heitzer bewees met Not a day goes by (Merrily we roll along) dat klein spel beter bij haar past dan groot spel. Met deze vertolking leek ze echt op haar plek! Jamai Loman bracht Losing my mind uit Follies en sloot de eerste acte af.

De tweede acte werd geopend met het hoogtepunt van de avond! De bijna volledige cast van A funny thing happened on the way to the forum bracht het nummer Comedy tonight, maar dan in het Nederlands. Een fantastische vertaling, vrolijke muziek en een hilarische cast onder leiding van Jon van Eerd schoten dit nummer tot ongekende hoogte. A funny way happened on the way to the forum belooft een spektakel te worden (en dat voor een leesvoorstelling)!

Someone is waiting uit Company werd gezongen door Raymond Kurvers. Gevolgd door een prachtige vertolking van Send in the clowns uit A little night Music door Carolina Mout. De emotie die in deze vertolking werd gelegd was goudeerlijk en raakte. Koen van Dijk gaf aan deze voorstelling nog wel te willen regisseren; de vrouwelijke hoofdrolspeelster hebben wij vanavond al voor hem gevonden.

Vera Mann zong voor de laatste keer de Rap van de heks uit Into the woods. Een song die in de tour van Into the woods gezongen zal worden door Lone van Roosendaal. Koen van Dijk verzekerde het publiek dat van Roosendaal dit op haar geheel eigen wijze zal doen. Dat kan eigenlijk ook niet anders want de uitvoering van Vera Mann is niet te evenaren. Haar vertolking van de Rap van de heks is werkelijk hilarisch. Lone van Roosendaal, Tineke Blok en Gaetan Borg zongen I’m not getting married today uit Company. Borg beschikt over een verrassend diepe stem die mooi kleurt bij de hoge klanken van Blok. Het stemgeluid van van Roosendaal lijkt wat verdwaald tussen deze twee klassieke stemmen. Dit compenseert van Roosendaal met geweldig klein spel.

Annick Boer begeleidde zichzelf op de piano met I remember (Evening Primrose ), waarna Jeroen Phaff en Dennis Willekens Agony uit Into the woods zongen. Een grappige vertolking door twee vocale krachten. Ara Halici, Melise de Winter en Ivo Chundro sloten het concert af met Old Friends uit Merrily we roll along. Een energieke vertolking van een mooie song over vriendschap.

Happy birthday mr sondheim is een geslaagde start van het Sondheim 80 festival. Een festival dat nog veel in petto heeft. Zo wordt het publiek getrakteerd op Sondheim in songs, Lost in translation, A funny thing happened on the way to the forum, A Sunday in the park with George, Sondheim Sing-a-long en als afsluiting de nationale tour van Into the woods.

Klik de foto’s aan voor een grotere versie.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies