De indrukwekkende reis met Mijnheer Prikkebeen

Theater Terra brengt al jaren kindervoorstellingen over de gehele wereld, van China tot de Verenigde Staten. Maar dit jaar is Theater Terra weer in Nederland. En wel met twee voorstellingen. Dit keer bezocht Musical Reports De wonderlijke reis van Mijnheer Prikkebeen. Deze kindervoorstelling is niet alleen voor kinderen een heerlijke middag of avond uit; ook als volwassene blijf je geboeid kijken.

Wat: De wonderlijke reis van Mijnheer Prikkebeen.
Wie: Begijn Le Bleu, Mareille Labohm, Babbe Groenhagen, Boy Otteman en Theun Plantinga
Wanneer: 28 maart 2010
Waar: Schouwburg Amstelveen te Amstelveen
Door: Jouke van Buuren

Prikkebeen (Begijn Le Bleu) is een vlindervanger. Met zijn vlindernet probeert hij alle soorten vlinders aan zijn collectie toe te voegen. Het liefst gaat hij naar Amerika omdat daar de grootste vlinders rondvliegen. Alleen mag hij niets van zijn strenge zus Ursula (Mareille Labohm). Daarom gaat hij er stiekem vandoor, gewapend met vlindernet en een mooie hoge hoed waarop hij alle prachtigste vlinders vastprikt. Maar de reis kent grote hindernissen en avonturen. Zou hij ooit in Amerika aankomen?

Deze voorstelling kent vaste Theater Terra-castleden zoals Babbe Groenhagen, maar ook nieuwe (musical)namen zoals de Vlaming Begijn Le Bleu. Le Bleu speelt de hoofdrol van Prikkebeen op een mooie speelse manier. Le Bleu weet Prikkebeen een balans van nieuwsgierigheid, ernst en humor mee te geven. Zang gaat hem goed af en Le Bleu lijkt op zijn plaats in het muziektheater. Misschien wel de sterkste van de show is Mareille Labohm als zuster Ursula. Labohm heeft een heerlijke zangstem en weet haar personage niet als een karikatuur neer te zetten, maar als een zus die haar broer mist en toch soms weer verafschuwt.  Babbe Groenenhagen speelt meerdere rolletjes, waaronder die van de weduwe.  Groenenhagen weet dan juist weer wel een karikatuur neer te zetten, wat soms een beetje storend kan zijn. Met haar zangstem maakt ze echter een hoop goed.

De voorstelling vertelt rap het verhaal van Prikkebeen. Soms is het wel erg van de hak op de tak en is niet alles meteen duidelijk. Dit zorgt tegelijkertijd wel weer voor snelheid in de voorstelling. Wat zo geweldig is aan deze voorstelling, zijn de dialogen van de vlinders. Deze dialogen -allen op rijm- vertellen ons wijsheden maar stellen ook grote levensvragen. Dit zet niet alleen de kinderen aan het denken maar ook de ouders. Het mooie is dat dit perfect past in de voorstelling. Mooi is dan ook het moment dat de vlinders het rijmwoordenboek kwijt zijn en er helemaal niet meer uitkomen. Wat weer eindigt in een lekker vrolijk liedje. De muziek is van Fons Merkies. Zijn liedjes zijn redelijk leuk maar veel blijft er niet hangen. In de show doen ze het goed maar op CD wat minder.

Op het podium zijn drie aaneengesloten, grote schermen te zien. Deze schermen worden gebruikt voor een levensgroot schimmenspel. Hiermee worden de benodigde decorstukken uitgebeeld maar bijvoorbeeld ook de ingevroren Prikkebeen of de binnenkant van de walvis.  Hier wordt op een erg originele manier gebruik van gemaakt en het is naast een simpele oplossing voor grote decorstukken ook een waardige toevoeging.

Prikkbeen is een heerlijke jeugdvoorstelling (7+) die ook voor ouders erg interessant zal zijn. Theater Terra vertelt dit originele verhaal weer op een eigen manier.  De wonderlijke reis van Mijnheer Prikkebeen is nog tot en met 11 april in diverse Nederlandse theaters te zien.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies