Otje raasdondert voorbij

Bijna iedereen weet wie Otje is. Of je haar nu kent uit de verhalen van Annie M.G. Schmidt of van de t.v.-serie, één ding staat vast: Otje beleeft altijd de vreemdste avonturen. Zo ook in deze musicalversie, waarin haar vader Tos nog altijd leeft zonder papieren en Otje nog altijd gek is op dieren.

Wat: Otje (première)
Wie: Kiki van Deursen, Rik Hoogendoorn e.a.
Wanneer: 5 april 2010
Waar: Koninklijke Schouwburg, Den Haag
Door: Saskia Ebbing

Otje zal bij veel mensen een gevoel van jeugdsentiment oproepen. Het vrolijke, roodharige meisje dat nooit naar school gaat maar in plaats daarvan rondreist met een –vaak plotseling van woede overkokende- vader, die overal werk probeert te vinden als kok. Genoeg ingrediënten voor een succesvol verhaal. Toch mist de musical iets.

De titelrol wordt gespeeld door Kiki van Deursen. In een paar felgekleurde kledingstukken en met een knalrode pruik (Nienke Algra) op lijkt zij behoorlijk op de ouderwetse Otje. Met een grote lach weet zij het kinderlijke van Otje goed over te brengen. Een wijs kind, dat wel, maar daarom niet minder leuk. Minpuntje is dat van Deursen niet alle noten even zuiver zingt, met name in de hoogte mist ze hier en daar wat. Rik Hoogendoorn komt als Tos ook heel geloofwaardig over. Wanneer hij weer eens op ontploffen staat loopt zijn gezicht rood aan stop je bijna je vingers in je oren ter voorbereiding op een knal.

Overige rollen zijn weggelegd voor Wouter Brouwers, Lieke van den Broek, Leonoor Koster en Thijs Steenkamp. Met zijn vieren spelen zij gedurende de voorstelling wel 36 rollen, wat op zich al prijzenswaardig is. Het spel en de zang van deze acteurs is prima. Niet bijzonder of opvallend, maar gewoon oké.

Een van de meest opvallende aspecten van de voorstelling is het bijzondere decor (Niek Kortekaas): alles lijkt getekend. Deze vormgeving heeft een grappig effect op het geheel: Tos staat te koken boven een getekend fornuis, rijdt in een getekende wagen en ligt ‘in’ –of beter gezegd: vóór– een getekend bed. Zelfs kledingstukken (Heleen Heintjes) hebben getekende knopen, kragen en zakken, waardoor het net lijkt of je in een levende tekenfilm terecht bent gekomen.

De steeds weer terugkerende dierenpoppen (Jan Maillard) versterken dit effect. Onder andere voor de muizen en lijsters zijn een paar prachtexemplaren ontworpen. Deze poppen lopen als rode draad door de voorstelling heen. Helaas wordt een aantal keer de aandacht van de poppen afgeleid doordat je achter een decorstuk lichaamsdelen van verstopte acteurs ziet.

Het muzikale deel van de voorstelling komt van de hand van Niek Barendsen (liedteksten) en Rutger de Bekker (muziek). Het is jammer dat de herkenbare songs uit de tv-serie spoorloos zijn verdwenen. Sommige songs uit de voorstelling zijn op het moment zelf erg aanstekelijk, maar echt hangen blijven ze niet. Een voorbeeld daarvan is Raasdonders, een grappig uptempo nummer over -jawel- raasdonders. Eén van de muzikale hoogtepunten is het nummer ‘Musopia’, gezongen door de muizen die verlangen naar hun eigen muizenparadijs. Ook het duet van Otje en Tos op het moment dat ze voor een maand afscheid van elkaar nemen is erg mooi. Gelukkig hebben ze beiden een ‘malkanderspiegel’, waarin ze elkaar op ieder gewenst moment kunnen zien.

Hoewel Otje de titel ‘familiemusical’ draagt, is ze toch voornamelijk geschikt voor kinderen. Dit geldt zeker op momenten dat er interactie wordt gezocht met de zaal. De kinderen reageren hier heel enthousiast op. Bovendien duurt de voorstelling net een uur, wat precies goed is voor kinderen. Overigens bevat de voorstelling ook een paar goede grappen die alleen volwassenen zullen begrijpen, dus er valt sowieso iets te lachen.

Voor wie gewoon een gezellige middag uit wil met zijn kinderen is Otje een prima optie!

Klik op de foto’s om deze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies