Mamma Mia, wat een understudy!

Mamma Mia! tourt inmiddels enkele maanden door het land. In het midden van een speelperiode  komt het voor dat er  wel eens understudy’s opgaan. Deze voorstelling waren dit er echter 4, reden genoeg voor een report! De understudy’s die speelden waren: Ton Keunen (Sam), Laura Burgmans (Roos), Robin van den Akker (Sky) en Iwam Dam (Bart).

Wat: Mamma Mia!
Wie: Oa. Ton Keunen, Laura Burgmans, Iwan Dam. Robin van den Akker, Lone van Roosendaal en Anouk van Nes
Wanneer: 19 maart 2010
Waar:Schouwburg Orpheus, Apeldoorn
Door: Robin Streppel

Sophie gaat trouwen en aan de vooravond van de grote dag leest zij het dagboek van haar moeder. Ze doet een schokkende ontdekking: ze blijkt niet één mogelijke vader te hebben, maar drie! Ze besluit de 3 aspirant-vaders uit te nodigen voor haar huwelijk met Sky. Dit alles tot grote frustratie van haar moeder Donna! Daarnaast worden in Mamma Mia herinneringen opgehaald met Donna haar beste vriendinnen van vroeger. Zij vormden vroeger de meidengroep Donna en de Dynamo’s. In Mamma Mia lijken vriendschap, frustratie, liefde en het verleden ingrediënten voor een knallende voorstelling.

De hoofdrollen van Donna en Sophie werden respectievelijk vertolkt door Lone van Roosendaal en Elise Berends. Beiden dames zetten een perfect personage neer. Berends lijkt gegroeid in de haar vertolking van Sophie. Haar enthousiasme lijkt haar kracht, maar ook haar valkuil. Robin van den Akker is leuk om naar te kijken als Sky, zowel zijn spel als zang zijn prima.

Van Roosendaal werd versterkt in haar spel door Ton Keunen. Ton speelde Sam, de vader waarmee van Roosendaal de meest gevoelige scènes speelt. Nu hij de rol vertolkt, wordt duidelijk hoe belangrijk spelervaring is. Bas Westerweel (eerste cast) mist dit op meerdere momenten. Ton Keunen weet met Lone van Roosendaal in het nummer ‘S.O.S.’ te ontroeren. Ditzelfde geldt voor het nummer ‘Zo ben ik, zo ben jij.’ Ton Keunen beschikt over een krachtige stem en een charismatisch uiterlijk. In zijn mimiek is een constante vorm van intensiteit zichtbaar, iets wat getuigt van bezieling. Ad Knippels als Harry is in zijn element. Zijn spel is komisch. Vocaal is Knippels zwak. In het nummer ‘Dank je voor de liedjes’ lijkt hij niet toonvast. Daarnaast ligt zijn stem niet prettig in het gehoor. Door zijn goede spel komt hij daarmee weg. Iwam Dam speelde Bart. Over het algemeen zet hij een goede prestatie neer. De minimale zangstukken worden door hem laag gezongen, hierbij blijkt verstaanbaarheid een aandachtpunt. Enkele oneliners kwamen er niet geheel vlekkeloos uit. Dit in tegenstelling tot zijn spel in de scènes met de andere vaders. Hierin kan zijn nuchtere spel als een meerwaarde gezien worden. De scènes tussen de vaders lijken eindelijk te lopen.

Roos, één van de vriendinnen van Donna, werd vertolkt door Laura Burgmans (understudy). Laura speelde deze rol voor de eerste keer en dit deed ze vol overtuiging. Ze heeft humor en heeft in dialogen de juiste timing. Haar stem heeft een warme klank, dit past erg goed bij de gezellige Roos. Laura Burgmans bewijst dat zij een goed actrice is. In het nummer ‘Pak je kans bij mij’ heeft zij de lachers op de hand. Samen met Anouk van Nes als Tanya zorgt Burgmans voor sfeer in deze Mamma Mia! De stemmen van beide dames kleuren goed bij elkaar. In de nummers ‘Chiquitita’ en ‘Dancing Queen’ stralen beide dames. Ze maken van Mamma Mia een feest Juist dát vrolijke feelgood gevoel is de reden om een bezoek te brengen aan Mamma Mia! Nu de lente begonnen is, kun je het zomergevoel al krijgen in het theater.

Voor recensies van de eerste cast, zie het artikel: De winnaar krijgt de macht.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies