Wicked, wegdromen naar de wereld van Oz

Wicked mag wel de meest besproken productie genoemd worden die nog niet in Nederland geproduceerd is. In het Apollo Victoria Theatre is deze internationale hit sinds 2006 te zien. Wicked spettert op alle vlakken en is zeer indrukwekkend.

Wat: Wicked
Wie: Alexia Khadime, Dianne Pilkington, Oliver Tompsett en Harriet Thorpe
Wanneer: 10 maart 2010 (15.00 uur)
Waar: Apollo Victoria Theatre, Londen
Door: Robin Streppel

Wicked vertelt het verhaal over de  heksen Elphaba en Glinda, twee studentes aan de universiteit. Elphaba is er niet blij mee als zij een kamer moet delen met de verwende Glinda. Wel blijkt Elphaba over buitengewone krachten te beschikken. Volgens Madame Morrible kan The Wizard of Oz deze krachten gebruiken. Deze krachten zorgen echter ook voor veel spannende momenten. Doordat zij strijdt tegen het onrecht wat de Wizard de dieren aandoet, wordt ze door zijn volgelingen afgeschilderd als de slechte heks van het oosten. Ze moet vluchten en daardoor staat haar band met de knappe Fiyero op de tocht. Wicked staat garant voor een mooi, humoristisch en boeiend verhaal. Het verhaal zorgt er naast de geweldige vormgeving voor dat je mee wordt gezogen naar de wereld van Oz.

Voor deze vormgeving zijn niet de minsten verantwoordelijk. De regie is in handen van Joe Mantello. Wicked is een heus spektakelstuk. Het gevaar daarvan is dat techniek ten koste gaat van spelkwaliteit. Dit gebeurt echter niet. Winnie Holzman is verantwoordelijk voor het script. Wicked is geweldig geschreven. Elphaba zorgt voor de diepgang en Glinda voor de humor. Deze combinatie lijkt een gouden te zijn. De muziek van Wicked is prachtig. Wicked was nergens geweest zonder de muziek van Stephen Schwartz. Hij is tevens verantwoordelijk voor de liedteksten. Als voorbeeld mag hier zeker het nummer ‘As long as you’re mine’ genoemd worden. Hierin wordt de liefde tussen Elphaba en Fiyero prachtig weergegeven. Daarnaast staat Wicked bol van de powerballads.

Deze prachtige nummers worden vertolkt door een ijzersterke cast. Deze cast wordt aangevoerd door Alexia Khadime en Dianne Pilkinton. Zij spelen respectievelijk de hoofdrollen van Elphaba en Glinda. Alexia speelt haar rol mooi. Ze weet zowel de onzekere als mysterieuze kant van Elphaba neer te zetten. Haar stem komt goed tot haar recht in de nummers. Met name de nummers ‘Defying Gravity’ en ‘No good deed’ komen erg sterk naar voren. Hier en daar lijkt haar stem wat scherp te zijn, dit ligt niet op alle momenten prettig in het gehoor. Elphaba moet kunnen imponeren maar Alexia haar lengte helpt haar hier niet bij. Dianne Pilkington zet haar rol als humoristische en wat domme Glinda heerlijk neer. Wat heeft deze vrouw een humor! Het nummer ‘Popular’ mag als hoogtepunt gezien worden. In dit nummer geeft Glinda Elphaba een make-over. Dianne zingt daarnaast de hoge passages met gemak. Dianne Pilkingon is de ster van de show! Beide dames sluiten de voorstelling mooi af met het nummer ‘For Good’.

Eén van de bijrollen is weggelegd voor Oliver Tompsett als Fiyero. Hij zet zijn rol goed neer. Hij heeft de uitstraling van een aantrekkelijke prins. In het nummer ‘Dancing through life’ komt zijn stem mooi tot zijn recht. De Wizard wordt gespeeld door Sam Kelly. Hij zet zijn rol met humor neer. Dit is te zien in het nummer ‘A sentimental men’. Madame Morrible wordt vertolkt door Harriet Thorpe, zij beschikt over de juiste uitstraling voor deze rol. Ze zingt niet veel, maar wat zingt doet ze goed. Boq wordt vertolkt door Alex Jessop. De rol is klein, maar van waarde voor de voorstelling. Zijn spel met Natalie Anderson (Nessarose) is mooi in het nummer ‘The Wicked witch of east’. Het ensemble heeft in Wicked een ondersteunende rol. De choreografieën lopen prima. De koorzang is prachtig.

Wicked is een spektakelstuk waar aan alles klopt!

Wicked

Wicked

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies