Elke dag een fijne dag met Mary

Wie kent haar niet: Mary Poppins, de ontwapenende maar ook komische nanny van de familie Banks die beschikt over opmerkelijke talenten. In haar bijzijn verandert iedere gebeurtenis in een wonderlijk avontuur. Mary Poppins verschijnt en verdwijnt op onnavolgbare wijze met haar vliegende paraplu en een betoverde reistas vol spectaculaire verrassingen. Musical Reports was bij de Europese musicalpremière.

Wat: Mary Poppins
Wie: Noortje Herlaar, William Spaaij, Maike Boerdam, Hugo Haenen e.a.
Waar: Fortis Circustheater, Scheveningen
Datum: 11 april 2010 (première)
Door: Saskia Ebbing

Dankzij het tv-programma Op Zoek Naar Mary Poppins weet inmiddels bijna iedereen wie Noortje Herlaar is. Zij is het nieuwe gezicht van Mary Poppins, en terecht! Vanaf het moment dat Mary Poppins huize Banks betreedt is de magie overal voelbaar. Mooi is dat Noortje van begin tot eind een mysterieuze uitstraling heeft en daardoor deze magie heel goed weet vast te houden. Haar spel oogt heel natuurlijk en daarbij komt dat op haar zang ook eigenlijk niets valt aan te merken. Behalve dat haar stem nu en dan een ietwat schelle klank heeft, weet ze verder iedere noot zonder (ogenschijnlijk?) enige moeite te halen. Noortje is een prachtige Mary!

William Spaaij neemt de rol van Bert op zich. Hij doet dit prima, al komt zijn spel af en toe wat ‘overgeacteerd’ over. Hij is wel heel energiek en met een grote lach weet hij het publiek toch in te pakken. Eén van zijn hoogtepunten –letterlijk en figuurlijk- is het moment dat hij tijdens het nummer ‘Stap vooruit’ een rondje langs de binnenkant van de lijst loopt, en zich daarbij op zijn kop tappend en zingend naar de overkant begeeft.

Hugo Haenen en Maike Boerdam spelen het echtpaar George en Winifred Banks. Haenen komt zeer geloofwaardig over als de botte, gevoelloze vader en echtgenoot. Als toeschouwer sta je soms perplex over zijn hardheid, maar toch wint Mr. Banks gedurende de voorstelling je sympathie. Boerdam zingt dat ze slechts ‘echtgenote van’ is, maar verdient toch minstens evenveel lof als ‘haar man’. Ze geeft op een prachtige en sublieme manier invulling aan de gekwelde maar toch altijd sterke en positieve Mrs. Banks. Zangtechnisch zit Maike Boerdam op hoog niveau: ze heeft een enorm bereik en weet met de warmte in haar stem steeds precies het juiste gevoel te raken.

Van de overige rollen verdienen Marjolijn Touw, Steve Beirnaert en Penny Vos het om speciaal genoemd te worden. Touw vanwege haar ontzettend goede vertolking van de buitengewoon strenge Juf Andrew: tijdens het nummer ‘Zwaveltriakel’ kruip je het liefst onder je stoel. Beirnaert voor zijn briljante en hilarische vertolking van Jonathan Been; met name in de scène in de keuken is hij ronduit geniaal. Vos tenslotte vanwege haar ontroerende Vogelvrouwtje. In het nummer ‘Vogelvoer’ weet ze een gevoelige snaar te raken, zeker in duet met Noortje Herlaar.
De rest van de cast vormt een mooie aanvulling op de ‘hoofdcast’. Vooral in de groepsnummers zorgt het grote aantal acteurs op het toneel voor een heus spektakel.

De kinderrollen van Jane en Michael Banks werden tijdens de première gespeeld door Iris van Loen en Cas van Leeuwen: twee talenten in de dop. Cas heeft een prachtige komische timing en Iris zingt alsof ze nooit anders gedaan heeft. Terechte premièrespelers.

Spectaculair zijn ‘Elke dag een fijne dag’ -waarin het anders zo doodgewone stadspark binnen no time op zijn kop wordt gezet- en de welbekende en aanstekelijke scène ‘Supercalifragilisticexpialidasties’. Tijdens het gelijknamige nummer worden in rap tempo de vele letters van dit woord gedanst; een cursus voor beginnelingen is gewenst. De choreografie van dit spektakel is –gelukkig- heel strak, in tegenstelling tot de tapdans in ‘Stap Vooruit’: hier valt nog een en ander te verbeteren. De muziek van Mary Poppins is over het algemeen erg aanstekelijk en de voorstelling bevat veel humor. De kleine Michael Banks weet de lachers een aantal keer op zijn hand te krijgen, maar Mary Poppins kan er zelf ook wat van.

Het decor en de kostuums zijn mooi vormgegeven. Ze sluiten goed op elkaar aan en zorgen ervoor dat je je helemaal kunt verplaatsen in de wereld van Mary Poppins. En in die wereld volgt het ene magische moment op het andere, waardoor je de zaal hoogstwaarschijnlijk met een brede glimlach verlaat. En met een zeker vierendertig-letterig woord in je hoofd, waar je de eerste uren niet meer vanaf komt. Mary Poppins is een grootse, spectaculaire voorstelling met een heel goede cast. Een verhaal voor jong en oud, dus mis het niet!

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies