Het pareltje over de avonturen van kleine Mol

Op een dag wordt er een kleine Mol geboren. Hij is reuze benieuwd naar wat er buiten allemaal te zien is, en kruipt daarom als zijn moeder éven ligt te slapen naar het licht toe. Voor hij het weet wordt hij opgepikt door een grote adelaar en komt hij terecht in een nest hoog in de wolken. Daar dreigt hij te worden opgegeten door de twee vogels die daar zitten, maar met een slimme truc weet hij aan de dood te ontsnappen. Al gauw worden de pasgeboren Arie (die wel weet hoe hij heet maar niet wat hij is) en kleine Mol (die wel weet wat hij is maar niet hoe hij heet) vriendjes. Ze ontsnappen uit het nest, raken vervolgens verdwaald en tijdens hun zoektocht naar hun identiteit en naar hun eigen huis beleven ze allerlei avonturen..

Wat: De grote avonturen van kleine Mol (4+)|
Wie: Koen Iking, Marieke van der Sluis, Theo Terra en Dick Feld.
Waar: Openbare Bibliotheek, Amsterdam
Datum: 10 april 2010
Door: Saskia Ebbing

We zijn van Theater Terra gewend dat ze de meest leuke en spannende kindervoorstellingen op het toneel presenteren. We weten ook dat ze hiervoor zeer regelmatig gebruik maken van poppen, welke voor kinderen enorm tot de verbeelding spreken. De grote avonturen van kleine mol vormt daarop zeker geen uitzondering, integendeel: Theater Terra bewijst opnieuw deze jonge doelgroep van begin tot eind te kunnen boeien.

De voorstelling wordt gespeeld door vier acteurs: Koen Iking, Marieke van der Sluis, Theo Terra en Dick Feld. Geen van allen is onbekend bij Theater Terra, en dat is ook goed te merken. Het is duidelijk dat ze ervaring hebben met het spelen met poppen, en dat is heel fijn. Spelen met poppen is een vak apart: het vereist een andere speltechniek dan ‘direct spel’. Stuk voor stuk hebben deze acteurs dit goed in de vingers, wat ervoor zorgt dat je eigenlijk alleen op de poppen let en de acteur(s) er achter niet meer ziet. Precies zoals het hoort!

De poppen, ontworpen door Karen Beens, zijn overigens prachtig. Wat slim is in deze voorstelling, is dat van elke pop zowel een grote als een kleine versie is gemaakt. Aan de hand daarvan wordt er ‘in- en uitgezoomd’ tijdens verschillende scènes. Zo zie je eerst een kleine versie van Vader Adelaar in de lucht vliegen met de kleine versie van kleine Mol in zijn bek; zodra hij hem in het nest laat vallen wordt met een flinke knal de grote versie in het uitvergrote nest gelanceerd en zie je alles ‘van dichtbij’. Heel knap gedaan!

Het decor (Theo Terra) is eenvoudig maar fantastisch vormgegeven. Door de simpelheid van bijvoorbeeld een touwtje dat aangeeft waar het wateroppervlak zich bevindt, of van draaibare delen die aan de ene kant een wolk verbeelden, aan de andere kant een struik, wordt in eenvoudige vorm de omgeving geschetst maar wordt de aandacht verder niet van het verhaal afgeleid.

De muziek, afkomstig van Nick Bult, sluit goed aan bij het geheel. Voor de doelgroep zijn de meeste teksten prima te begrijpen en de melodieën zijn aanstekelijk, met name in de uptempo nummers als ‘Ik heb honger’. Toch ontbreekt ook een gevoelige ballade niet: vlak voor kleine Mol en Arie hun ouders terugvinden, bezingen de laatste hun treurnis om hun verloren kinderen. Gelukkig komt alles kort hierna toch nog goed.

Het script (Sjoerd Kuyper) bevat een enorme dosis humor waar je ook als volwassen begeleider hard om kunt lachen. Simpele uitspraken die voor de kinderen gewoon logisch in de tekst passen, maar voor volwassenen een dubbele lading bevatten. Een voorbeeld hiervan is de tekst: “Kom, we gaan op pad!”, als Arie en kleine Mol over een grote pad heenlopen, die op de grond is gaan liggen met witte strepen over zich heen omdat hij net zo stoer wilde zijn als een Zebrapad.
Daarnaast is de tekst uit de voorstelling goed op de doelgroep afgestemd. De ‘kindergrapjes’ komen niet altijd over bij de jongste toeschouwers, maar wat geeft het: voor hen is het zonder die grappen al boeiend genoeg. Tijdens de voorstelling hoor je ook geen kind jengelen; ze zitten allemaal het hele uur lang geboeid te kijken.

Kortom: een ontzettend leuke, goede en zeer professioneel neergezette voorstelling van Theater Terra. Het geheel is goed afgestemd op de doelgroep en ook voor begeleiders valt er veel te lachen en te genieten. Grote avonturen van de kleine Mol is nog tot en met 28 april te zien in diverse theaters.

© Theater Terra

© Theater Terra

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies