Cystine Carreon: Opzoek naar nieuwe uitdagingen! (deel 1)

Na rollen in o.a ‘Miss Saigon’, ‘Fame’, ‘Shit Happens’ en ‘Grease’ verbreedt Cystine Carreon haar horizon. Ze staat 29 april in het M-lab met haar solovoorstelling ‘Fataal’. Musical Reports sprak met haar over haar passie in het leven, maar ook over het vak. Hoe gaat het met dit musicaltalent dat een tijdje uit de Nederlandse theaters leek te zijn verdwenen? Cystine is terug, en hoe!

Wat: Interview over ‘Fataal’ (deel 1)
Wie: Cystine Carreon
Wanneer: ‘Fataal’ is 29 april te zien
Waar: M-Lab, Amsterdam
Door: Robin Streppel

We hebben je een tijdje niet in het theater gezien, hoe is het met je?
“Het gaat goed met me!”, lacht Cystine. “In november 2008 ben ik gestopt met grote musicalproducties, dit omdat ik meer tijd wilde doorbrengen met mijn dochter. Na jarenlang hard werken in grote producties was ik daar echt aan toe. Voor een moeder is het lastig om balans te vinden tussen werk en de thuissituatie. Of dat gelukt is? Ik vind het prettig om meer thuis te zijn. Dit neemt niet weg dat ik me niet kan ontwikkelen als artiest. Want in de tussentijd heb ik veel gedaan.”

Hoe heb je de tussentijd opgevuld?
“Na ‘Fame’ ben ik nog te zien geweest in ‘Gooische Vrouwen’, waarin ik de rol van Tippi-wan speelde. Daarna heb ik een maand in het buitenland gezeten voor de opnames van het televisieprogramma ‘71 graden Noord.’ Het is voor mij als moeder prettig om op kortere projectbasis te werken. Ik doe veel nasynchronisatie  in tekenseries. Daarnaast ben ik aan het lesgeven op workshopbasis, aan o.a. het Conservatorium InHolland in Alkmaar. Ik geef liedinterpretatie. Het is erg leuk en inspirerend om te doen. Ik ben begonnen met een aantal losse workshops, dit heeft zich later uitgebreid. Zelf heb ik geen opleiding gedaan op gebied van zang, dans en spel. Ik heb veel geleerd tijdens mijn conservatoriumopleiding tot violiste. Mijn muzikale basis is daar gelegd. Daarnaast neem ik de praktijkervaring mee die ik in de loop der jaren heb opgebouwd. Interpretatie vind ik erg belangrijk. Het is goed als je die ene noot haalt, maar het is veel dat je het verhaal in een nummer legt.”

Je zou dit seizoen in ‘Misery’ spelen, dit is afgelast. Wat deed dit met je?
“Dat klopt, het ging helaas niet door vanwege onenigheid in het creatieve team. De creatives konden niet het niet eens worden over bepaalde zaken. Dat was jammer, want het was voor mij een perfect project. De repetities en voorstellingen zouden 6 weken duren en het was in het M-lab. De voorstelling is gebaseerd op het boek van Stephen King en de film van Rob Reiner. Het was zo’n uniek project en een boeiende rol en een geweldige cast. Voor mij was dit project zeker een uitdaging waar ik graag verder mee was gegaan. Soms is het wel beter de wegen te laten scheiden als er zo een verschil van visie is. Het creatieve proces liep niet synchroon. Dat neemt niet weg dat ik met veel plezier aan de repetities van deze voorstelling heb gewerkt. Ik vind het een verrijking als ik nieuwe rollen kan creëren en mezelf daarmee kan ontwikkelen.”

Je bent binnenkort alsnog in het M-lab te zien met je solovoorstelling ‘Fataal’, vertel!
“Ja, mijn grote droom komt uit! Het is voor mij de ultieme droom om zang, spel en vioolspelen te combineren. Ik doe nu iets wat echt van mij is, wat ik zelf creëer met een waanzinnig creative team eromheen. Stuk voor stuk mensen die hart voor hun vak hebben, risico’s durven te nemen en naast dat ze allemaal bij de top van hun vakgebied horen ook nog kleinere projecten stimuleren en steunen. Dat vind ik geweldig en bewonderingswaardig! ‘Fataal’ kunnen we echt een work in progress noemen, het is nog niet af. Ik wil ook absoluut niet dat mensen denken dat dit een kant-en-klare voorstelling is. Er kan nog aan geschaafd worden. Dat is ook zo uniek aan het M-lab, dat je met een beginnende voorstelling de kans krijgt iets te laten ontwikkelen en dat mensen daar wat kunnen meemaken. Dat kan binnen mijn eigen voorstelling; juist nu in deze kleine, intieme setting kan ik werken aan mijn verhaal, mijn interpretatie.”

Wat kunnen we precies verwachten?
“Ik speel in ‘Fataal’ een vrouw die op het een ingrijpend punt van haar leven staat. Ze moet een belangrijke beslissing te nemen voor haar kind en zichzelf. En we volgen haar gedachten tot op die belangrijke dag. Het is fictief, niet autobiografisch. Maar het ligt wel dicht bij mezelf in de zin dat ik wel binding heb met de onderwerpen die ik aansnij. Ik heb ervoor gekozen om mijn drie passies uit mijn leven -muziek, mannen en mijn kind- erin te verweven. Deze 3 thema’s worden ondersteund door bestaande nummers, vertaald door Petra van der Eerden. Deze bestaande nummers worden gearrangeerd en door het script verweven door Rogier Bosman, mijn muzikaal leider.. Het script is geschreven door Allard Blom. En het geheel wordt bij elkaar gebracht door mijn regisseur Caspar Nieuwehuis. Het wordt klein, intiem, simpel en verrassend.”

Waarom nu pas een soloshow?
“Ik ben ervan overtuigd, dat als je zoiets echt wil, dat het komt wanneer het komt. Ik had samen met Rogier, die ik al ken van mijn conservatoriumtijd, al langer het idee  om samen een eigen project op te zetten. Maar ik denk dat ik de ervaring die ik tot nu toe heb gehad nodig had om uiteindelijk echt de stap te nemen. Zelf had ik de ideeën, maar je hebt toch ook andere creatievelingen om je heen nodig. Deze heb ik uiteindelijk weten te verzamelen. Ik ben altijd een vertolker geweest van bestaande stukken. Maar met ergens altijd de drang om daar creatiever mee te zijn. Die uitdaging ga ik nu aan. En we streven natuurlijk naar een vervolg van deze voorstelling! En ik heb voor de werkvoorstelling mensen uitgenodigd die mij daar wellicht bij kunnen helpen…”

Het tweede deel van dit interview lees je binnenkort op Musical Reports. Hierin lees je onder andere meer over de eerste solovoorstelling van Cystine: ‘Fataal’.

Cystine Carreon is 29 maart in het M-lab te zien met haar eerste solovoorstelling ‘Fataal’. Kaarten zijn te koop via M-Lab.nl.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies