Ik wil geen vrij!

Regelmatig loop ik tegen het probleem aan dat ik niet zo goed “nee” kan zeggen. Dus toen mij gevraagd werd of ik een column wilde schrijven voor Musical Reports, zei ik uiteraard meteen “ja”. Dat dat ergens in het diepst van de nacht zou moeten gebeuren, nam ik maar op de koop toe.

Want als je in een vaste productie staat is er altijd teveel te doen in te weinig tijd. Vraag iemand uit het vak hoe het gaat, en grote kans dat je als antwoord krijgt: “Ja goed, druk!”. Zo ook bij mij.

Op dit moment draai ik mee in de tour van “The Sound of Music”. Tijdens een tour ben je natuurlijk veel van huis, op tijden waarop andere mensen meestal vrij zijn en bij deze tour is dat niet anders. Dat heeft als voordeel dat je vaak naast je productie kan ‘bijklussen’. Ik heb dan ook de ongezonde gewoonte ontwikkeld tenminste één, maar met regelmaat meerdere bijbaantjes te onderhouden. “Nee” zeggen is geen optie, want naast het feit dat je altijd rekening moet houden met een ‘productieloos jaar’ (en dus en financiële buffer moet opbouwen), is het ook gewoon ontzettend leuk om te doen. Je bent in die bijbaantjes veelal bezig binnen je vakgebied en je leert vaak dingen die je in producties weer kan gebruiken. Je komt deze musicalartiest naast het UWV dan ook op veel andere plekken tegen. De jeugdtheaterschool, de geluidsstudio en uiteraard op audities. Want audities en castings zijn er natuurlijk het hele jaar door. En dus ook (juist!) in de drukste periode van een productie.

Nou heb ik gelukkig bijna elk jaar een periode waarin ik niet in een productie zit: een seizoen duurt nou eenmaal meestal geen volledig jaar. Even is het leven wat minder chaotisch en van die tijd wordt dan ook gebruik gemaakt om met vrienden of collega’s af te spreken en om wat tijd door te brengen met mijn twee katten en mijn vriend. Die heeft gewoon een 9-tot-5 baan, waardoor we elkaar tijdens de tour veel mis lopen.

En oh ja, mijn familie weer eens zien, en de verhuisdozen uitpakken die nog steeds staan te verstoffen in alle kamers van het huis. Mijn kantoor inrichten en de enorme stapel papier uitzoeken die nu al maanden op de kast in de huiskamer ligt. En het achterstallige onderhoud dat ik uit ben blijven stellen, variërend van een grote beurt voor de auto tot het na laten kijken van mijn gebit. Ook het volgen van lessen en workshops kan in deze periode, een artiest is immers nooit uitgeleerd. En natuurlijk gaan alle bijbaantjes gewoon door. Kortom, alles wat ik het hele jaar zonder schuldgevoel heb kunnen uitstellen (ja hoor eens, tijdgebrek!), moet nou allemaal tegelijk gebeuren!

Als ik mijn eigen column zo eens na lees (het is twee uur ‘s nachts, zittend in bed in een hotel in Antwerpen) voel ik een lichte paniek ontstaan. Ik wil geen vrij! Als ik vrij ben, heb ik het drukker dan ooit!

Elk jaar haalt elke musicalartiest weer alles uit de kast om één van die gewilde plaatsen in een productie te bemachtigen. Het is altijd een feest om aan een nieuwe productie te beginnen. En dat is niet zo gek, want elke keer weer word ik op mijn eerste repetitiedag met een gelukzalig gevoel wakker en denk: “Ik heb het druk, heerlijk!”

Marit Slinger

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies