Sabine Beens kijkt graag met liefde terug

Van 20 tot 25 mei 2010 staat Sabine Beens met haar nieuwe solovoorstelling Ça Bien in het Parooltheater en in het Apollo First Theater in Amsterdam. Tijd om haar uit te horen over dromen, ambities én natuurlijk over Ça Bien. In dit feuilletoninterview een week lang iedere dag een deel van ons openhartige interview met Sabine!

Wat: interview, deel 4
Wie: Sabine Beens
Wanneer: 27 april 2010
Waar: Apollo First Theater, Amsterdam
Door: Saskia Ebbing

Hoe gaat zoiets in zijn werk, een solovoorstelling? Kun je iets vertellen over het proces tot nu toe?
(Lacht) “Tja, geen idee! Het is natuurlijk voor het eerst dat ik het écht zelf doe, dat ik ook zelf de teksten schrijf en zo. Eerst waren het allemaal losse flarden en daar moet dan een bepaalde structuur in komen, je moet een soort kapstok vinden om alles aan op te hangen. Het begin moet heel helder zijn. Als je het begin goed opzet dan ben je daarna eigenlijk gelegitimeerd om over van alles en nog wat te kletsen. Er moet dus een soort logica zijn waar het dan over gaat. Dus ja, zo gaat dat..losse flarden, losse liedjes..”

En wat moet er nog gebeuren voor je er straks klaar voor bent?
“Ik ben op dit moment heel erg bezig met die structuur. Zo van: dit moet hier en dat moet daar, oh en daar moet nog iets tussen. Zaterdag gaan we repeteren, en waarschijnlijk ga ik dan alles nog 86x herschrijven..en dan maar op. Ik weet het verder ook niet, ik gooi mezelf echt in het diepe. We gaan het zien!”

Wanneer is voor jou een productie/voorstelling geslaagd?
“Als ik heel veel plezier heb. Een lange productie bijvoorbeeld is geslaagd als ik er met heel veel liefde en plezier op kan terugkijken, als ik kan denken: oh wat heb ik genoten. Zo had ik één productie waarbij ik in het begin heel blij was dat het klaar was, waarvan ik ook dacht: dit wil ik nooit meer. Maar nu kijk ik daar toch met heel veel liefde op terug, zo van: oh wat was dat toch leuk, en al die goede verhalen.. Dan blijven uiteindelijk toch de leuke dingen over. Maar bij Cabaret en bij Honk! wilde ik bijvoorbeeld helemaal niet dat het afgelopen was, dat vond ik heel erg. Ik vind een productie ook geslaagd als ik dingen geleerd heb, als ik angsten overwonnen heb. Zo had ik bijvoorbeeld bij Cabaret dat Paul van Ewijk belde en zei: ‘Beens, ik heb vanmiddag  je korset gezien.’, en dat ik dacht: moet ik een korset aan? Oh nee, ik wil geen korset aan! Niet dat ik had gedacht dat ik het in een burka zou spelen natuurlijk, maar ja..dat vond ik toch wel spannend in het begin. Uiteindelijk voelde ik me heel oké hoor in dat kostuum, maar dat was dus wel een soort overwinning, iets wat ik heb geleerd. Dus dat: over je grenzen heen gaan en lol hebben.”

Ça Bien is te zien van 20 tot en met 25 mei in het Parooltheater en in het Apollo First Theater in Amsterdam. Meer informatie en reserveringen via www.sabinebeens.nl.

Lees ook:
– deel 1: Sabine Beens: even voorstellen
– deel 2: Ça Bien: uit het leven gegrepen
– deel 3: Verboden toegang: kwetsbaar gebied

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies