Sondheim blinkt uit in songs

Sondheim werd dit jaar 80: volgens Koen van Dijk een reden voor een feestje. Dus werd het Sondheim 80 festival georganiseerd. Gedurende enkele maanden staat de programmering van het M-Lab bijna volledig in het teken van Sondheim. Eén van de shows die deel uitmaakt van deze programmering is Sondheim in Songs; een samenwerking tussen Joop van den Ende theaterproducties en het M-Lab. Sondheim in Songs is een toegankelijk kamerconcert dat bekend en minder bekend werk van de meester de revue laat passeren.

Wat: Sondheim in Songs
Wie:
Simone Kleinsma, Stanley Burleson, Freek Bartels & Céline Purcell
Wanneer: 13 mei 2010
Waar:
M-Lab, Amsterdam
Door:
Sebas Verboom

Voor deze hommage aan Sondheim werden niet de minste namen aangetrokken. Aan Simone Kleinsma, Stanley Burleson, Freek Bartels en Celine Purcell de eer om de songs van de meester over te dragen aan het Nederlandse publiek. Dit kwartet slaagt hierin met verve. Humor wordt afgewisseld met serieuze momenten en er is ruimte voor ontroering. Gezegd kan worden dat alle facetten van het werk van Sondheim uitstekend worden gebracht.

Freek Bartels imponeert vooral vocaal en is ontroerend als Toby uit Sweeney Todd. Simone Kleinsma ontroert met een prachtige vertolking van Lach het maar weg (Send in the clowns) uit A little night Music en wordt daarbij geholpen door fraai stilspel van Stanley Burleson. De laatste weet daarnaast met Kleinsma de komische noot van de voorstelling goed over te brengen. Hoe flauw ook, de behandeling van de publieksvragen is hilarisch. Zijn vertolking van Sweeney Todd is interessant en smaakt naar meer. Céline Purcell zingt het nummer Iedereen kan fluiten (Anyone can whistle) uit de gelijknamige voorstelling zeer verdienstelijk en straalt in het duet Ieder kind luistert (Children will listen) uit Into the woods.

Naast de genoemde songs kent deze voorstelling meer hoogtepunten, bijvoorbeeld Marteling (Agony) uit Into the woods en De vieste pastijen (The worst pies in London) uit Sweeney Todd. De opening uit The Frogs is erg grappig en de bewerking van Remember (Een keuze) uit A little night music is heel mooi. De songs die in deze voorstelling gebracht worden lopen naadloos in elkaar over, soms door een dialoog, soms door een thema dat terugkomt in een volgende song. Dit zorgt ervoor dat de tijd vliegt. Er is niet louter gekozen voor het bekendste werk. Zo kent de voorstelling een mooi blok met songs uit Evening primrose. Het hoogtepunt van de avond is misschien wel de opening van de tweede acte: een acht songs tellend blok uit Sweeney Todd. Kleinsma herneemt hier haar rol van Mrs. Lovett en straalt.

De setting is, zoals van een kamerconcert verwacht kan worden, intiem. De regie (Paul Eenens) en de belichting (Uri Rappaport) zorgen samen voor prachtige plaatjes. Vooral de belichting weet de emoties van de acteurs feilloos te benaderen en geeft daarmee deze emoties een intensere lading. Alle songs worden in het Nederlands opgevoerd. De vertalingen, die overigens allen erg sterk zijn, zijn van Allard Blom, Daniël Cohen, Koen van Dijk, Friso Wiegersma & Jeroen de Beer. Omdat alle teksten in het Nederlands zijn wordt de begrijpelijkheid van de voorstelling vergroot. Wat hierbij ook helpt zijn toelichtingen die onopvallend door de hele voorstelling zijn verweven.

Tot slot mogen de leden van het orkest niet worden vergeten. De door hen gespeelde muziek klinkt als een klok. Je zou haast vergeten dat het orkest uit slechts vier mensen bestaat. Deze vier mensen halen het beste uit de muziek van Sondheim naar boven. Muzikale leiding en piano worden verzorgd door Bernd van den Bos, Jeroen Dur bespeelt de drums, Tim Brandsen zit achter de Bas en het vioolspel is van de hand van Robert Baba.

Sondheim in Songs in een hommage aan een meester uit het musicalvak dat voor een breed publiek toegankelijk is. Zowel de liefhebber van Sondheimmuziek als iemand die nog nooit een song van Sondheim heeft gehoord zal van deze hommage kunnen genieten. Iedereen die durft te beweren dat Sondheim niet voor iedereen geschikt is, zal na het zien van deze voorstelling aan dit gegeven twijfelen. De cast straalt en het orkest is een genot om naar te luisteren.

Sondheim in Songs is de ideale manier om kennis te maken met Sondheim, één van de grootheden uit het musicalvak.

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies