Voor je het weet is het zover: De Musicalawards

Ongelofelijk hoe snel de tijd kan gaan. Een musicalseizoen kan werkelijk voorbij vliegen. Afgelopen week werden de nominaties voor de musicalawards bekend gemaakt. Dat betekent dat het huidige seizoen alweer op zijn eind loopt. Dit is vooral merkbaar aan de brochures voor het nieuwe seizoen die uitkomen; je merkt een verschuiving van focus van nu naar volgend seizoen. Steeds meer mensen zijn bezig met wat er komen gaat. Onopgemerkt lopen tournees ten einde door het grote geweld voor het komende jaar. En zo gebeurt het zomaar dat die ene productie die je eigenlijk nog (een keer) had willen zien, niet meer speelt.

Maar goed, wat betreft de nominaties voor de Musical Awards. Een prijzenfestijn dat elk jaar leidt tot flinke discussies onder de liefhebbers. Ook dit jaar weer. De regels zijn aangepast en velen zijn het erover eens dat er keuzes zijn gemaakt die ze niet kunnen verklaren. Lang niet alle geuite kritiek is terecht maar het is begrijpelijk dat mensen het jammer vinden wanneer hun favorieten geen nominatie mogen ontvangen. Opvallend dit jaar is dat de familievoorstellingen gescheiden zijn van de overige musicals. Dit geeft een beetje het gevoel alsof deze producties niet gelijkwaardig zijn aan de groter geproduceerde voorstellingen.

Ondanks de kritieken die er altijd zullen zijn (we kunnen dan wel een show willen als de Tony Awards of de Olivier Awards, maar we zijn hier niet in New York of London), mogen we niet vergeten dat het Musical Awards Gala één van de weinige momenten in het jaar is waarop we op TV kunnen genieten van datgeen waar we zoveel van houden: musical. Daarnaast is het ook nog eens een groot feest waarbij het musicalvak in het zonnetje staat. Mogen we dan niet meer kritisch zijn…? Natuurlijk wel, we moeten er alleen rekening mee houden dat de nominaties op meningen zijn gebaseerd en die verschillen per persoon en de programmering van een dergelijke awardshow wordt gedeeltelijk uit commercieel oogpunt bepaald, er moeten tenslotte toch mensen kijken om het een vervolg te kunnen bieden.

Daarnaast kunnen we ons natuurlijk afvragen of het überhaupt mogelijk is om een volledig objectieve nominatieprocedure op touw te zetten, als je het mij vraagt niet. Het betreft hier tenslotte een kunstvorm en volgens mij kunnen we het eens zijn dat kunst niet objectief te beoordelen valt.

Ik zelf kijk nu al uit naar het gala en de previews die opgevoerd zullen worden. Maar ik ga nu eerst zitten balen. Want door onoplettendheid en mijn enthousiasme voor komend seizoen heb ook ik enkele shows niet (nog een keer) kunnen zien.

Namens de redactie van Musical Reports wil ik alle genomineerden voor een Musicalaward 2010 feliciteren!

Sebas Verboom

Geschreven op: 12 mei 2010

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies