De Nieuwe IJstijd: een nieuwe oorspronkelijke Bommel-musical

In 2012 is het precies 100 jaar geleden dat de Nederlandse schrijver en tekenaar Marten Toonder werd geboren. Ter gelegenheid van de herdenking van dit geboortejaar zal op 19 januari 2012 een nieuwe oorspronkelijke Bommel-musical in première gaan in het oude Luxor Theater te Rotterdam, Toonders geboortestad. ‘De Nieuwe IJstijd’ wordt geproduceerd en uitgebracht door OpusOne, het gezelschap dat in 1998 haar 10-jarig jubileum vierde met ‘De Trullenhoedster’, een ander verhaal van Ollie B. Bommel uit het rijke oeuvre van Marten Toonder.

‘De Nieuwe IJstijd’ werd door Toonder getekend en geschreven in het najaar van 1947. (Ook) in dit vroege verhaal geeft hij blijk van een opmerkelijk heldere en profetische kijk op maatschappelijke ontwikkelingen:

Het is september en van de ene op de andere dag gaat het vriezen en sneeuwen. Dat is niet normaal, en Heer Bommel en Tom Poes komen er al snel achter dat de geleerde professor Sickbock een methode heeft ontdekt om de aardas te kantelen, zodat de Noordpool ijsvrij wordt en de poolkappen gaan smelten. De bewoonde wereld wordt daardoor onbewoonbaar en de onbewoonbare wereld bewoonbaar en vele rijke bodemschatten komen zo te voorschijn voor professor Sickbock die macht en wereldheerschappij nastreeft. Uiteraard weet Heer Bommel, geholpen door Tom Poes, net op tijd een mondiale ramp te voorkomen.

Het verhaal, dat mede memorabel is omdat hierin voor de eerste keer door Heer Ollie de uitdrukking ‘Als je begrijpt wat ik bedoel’ wordt gebruikt, zal worden aangevuld met elementen uit andere Bommel-verhalen zodat deze productie een ware hommage wordt aan één van Nederlands grootste schrijvers en illustratoren.

Ter gelegenheid van het Toonder-jaar staan naast de productie van de nieuwe Bommel-musical, nog een groot aantal andere activiteiten op stapel. De Toonder Compagnie, het bedrijf dat de erfgenamen van Marten Toonder vertegenwoordigt, werkt met verschillende partijen samen om van dit herdenkingsjaar een succes te maken. De belangrijkste activiteiten die inmiddels gepland staan, zijn twee grote exposities in het Letterkundig Museum en Het Stripmuseum. Voorts komt er een biografie – geschreven door Wim Hazeu – uit en verschijnt er een boek over het leven en werk van Marten Toonder. Ook wordt er gewerkt aan een animatieserie van Bommel voor televisie.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies