Ann van den Broeck straalt met haar Musical Songbook

Ann van den Broeck, één van de grootste musicalsterren uit Vlaanderen, heeft reeds vele musicalrollen mogen spelen. Hiermee heeft zij ook een groot repertoire opgebouwd. Reden genoeg om een Songbook samen te stellen. Opmerkelijk is dat er in ‘The Musical Songbook’ weinig songs zijn opgenomen die we van den Broeck eerder hebben zien vertolken. Desalniettemin staat  Ann van den Broeck met haar Musical Songbook garant voor een bijzondere avond.

Wat: The Musical Songbook
Wie: Ann van den Broeck
Wanneer: 5 juni 2010
Waar: De Rode zaal, Antwerpen, België
Door: Sebas Verboom

Ann van den Broeck wordt al snel geassocieerd met de prinses. Dit is ongetwijfeld te danken aan de door haar vertolkte rollen in onder andere Assepoester en Beauty and the Beast. Iemand die van den Broeck als de prinses (in een mooie jurk) verwacht die de grootste musicalhits zingt, komt bij ‘The Musical Songbook’ bedrogen uit.

Bij de eerste blik op het toneel is al snel duidelijk dat het hier geen gelikt ‘the best of’ concert gaat worden. Over het toneel heen liggen vloerkleden verspreid en overal staan, liggen en hangen ouderwets uitziende schemerlampen. Verder staan, liggen of hangen er op of boven het toneel verschillende attributen.

Als van den Broeck tijdens het openingsnummer het toneel betreedt lijkt de boodschap direct duidelijk. Ann van den Broeck is meer dan ‘de prinses’. Gehuld in een legerbroek en een geruit hemd gaat ze van Something’s coming uit West Side Story naar Buenos Aires (Evita). Twee songs uit grote bekende musicals. Andere songs volgen, waarvan het overgrote gedeelte uit kleine en/of minder bekende producties.

De songs worden in razend tempo op het publiek afgevuurd. Op een enkele song na worden ze niet geïntroduceerd. Door niet steeds hetzelfde patroon van introductie gevolgd door een liedje te volgen blijft er vaart in de voorstelling en blijft deze voorstelling verassen. De bezoekers krijgen de setlist dan ook pas na afloop van de voorstelling in handen.

Van den Broeck weet bij elke song de juiste kleur te spelen en zingt de sterren van de hemel. Van het prachtig klein vertolkte Loose Ends (The witches of eastwick), het lekker rockende nummer Acid Queen (Tommy) tot het emotioneel vertolkte Het heelal van jouw hart (Turks Fruit). Deze laatst genoemde is één van de hoogtepunten van de avond. Andere songs die voorbij komen zijn onder andere When I look at you (The scarlet pimpernel), Cheek to Cheek (Top hat), Monopolis (Startmania), Easy to be hard (Hair), Losing my mind (Follies), Food (Oliver) en Baby mine (Dumbo). Allen uitermate sterk vertolkt door van den Broeck. De keuze voor de toegift is opmerkelijk, deze ligt op het randje van het bereik van van den Broeck. Toch werkt deze keuze goed als afsluiter, vooral voor de mensen die het programmaboekje hebben gelezen. Van den Broeck wordt begeleid door vier fantastisch spelende muzikanten onder leiding van Pol van Fletteren (welke ook verantwoordelijk is voor de nieuwe arrangementen).

Het decor ofwel de aanwezige attributen worden soms op humorvolle wijze ingezet. Zo komt er tijdens de song So in Love een teddybeer uit het plafond naar beneden, die vervolgens een vlucht over de zaal maakt. Een andere mooie vondst is een zak zand die ingezet wordt als regenbui tijdens Don’t rain on my parade. Vallende zeepbellen versterken de boodschap bij Het heelal van jouw hart en die ene veer bij het nummer You must love me (Evita) zegt meer dan een heel decor. Een prachtig ingetogen pauzefinale die haaks staat op het daarvoor gezongen Acid Queen (Tommy). Ongetwijfeld dat de regisseur (Stany Crets) hier een belangrijke rol in heeft gespeeld. Hij heeft samen met van den Broeck gezorgd voor humor, afwisseling, emotie en zelfs mooie toneelbeelden in de chaos. Bijvoorbeeld wanneer van den Broeck lichtjes ontsteekt gedurende Not while I’m around uit Sweeney Todd.

The Musical Songbook door Ann van den Broeck is één grote ontdekkingstocht langs de oppervlakte en de diepte van het muzikale musicallandschap. Naast dat van den Broeck zich afzet tegen het beeld dat men over haar heeft, wordt deze voorstelling weinig persoonlijk. Het betreft hier dan ook meer een concert dan een songbook. Een concert met een ijzersterk programma, een zeer geslaagde aankleding en regie die één van de grootste musicalsterren van Vlaanderen alle gelegenheid geeft om te stralen.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies