Misery; de nieuwe musicalkomedie?

Misery, de musical -naar het gelijknamige boek van Stephen King- ging dan alsnog in première. Eigenlijk hadden we deze musical al eind 2009 in het M-lab kunnen zien, maar daar ging de voorstelling niet door. Florus van Rooijen (verantwoordelijk voor script, muziek, liedteksten en regie) gaf echter niet op. Nu is de voorstelling met een andere cast alsnog te zien. En wel in het Werkteater te Amsterdam.

Wat: Misery; een feel bad musical
Wie: Marjolein Algera, Sander de Heer, Nyncke Beekhuyzen en Lieuwe Roonder
Wanneer: 9 juni 2010 (1ste showcase)
Waar: Werkteater, Amsterdam
Door: Jouke van Buuren

Paul Sheldon, geestelijk vader van de wereldberoemde zoetsappige romanreeks ‘Misery’, beleeft de nachtmerrie van zijn leven als hij na het voltooien van zijn eerste niet-‘Misery’ roman een auto-ongeluk krijgt en gered wordt door Annie Wilkes; zijn grootste fan ooit. Zij verpleegt Paul in haar eigen huis, ver van de bewoonde wereld. Als Annie er achter komt dat Paul in zijn laatste Misery-boek het hoofdpersonage laat sterven gaat ze totaal door het lint en ontpopt ze zich van verpleegster tot gijzelaar. Zo dwingt zij hem zijn nieuwste geesteskindje te verbranden en speciaal voor haar een nieuwe Misery-roman te schrijven. Lukt het Paul Sheldon om aan het juk van zijn grootste fan te ontsnappen, en voorgoed af te rekenen met Misery?

De voorstelling komt moeilijk op gang, maar daarna kijk je niet meer op je horloge en gaat het een stuk sneller. Naar aanleiding van de subtitel -een ‘feel bad musical’- zouden we een echte Stephen King thrillervoorstelling kunnen verwachten. Echter: niets is minder waar. Over het algemeen is Misery alles behalve bloedstollend en ‘feel bad’. Het is een ontzettend grappige voorstelling geworden. Mede door Marjolein Algera als Annie. Ook het ‘Lied-zonder-n’ is een hoogtepunt in de voorstelling, net als de toch wat spannende slotscène. De spanning zit hem vooral in het einde maar heeft wel een aanloop van bijna 1,5 uur nodig. De voorstelling duurt 2 uur en 15 minuten zonder pauze, een lange zit. Een pauze had er zeker ingepast. Meestal kent thrillertoneel geen pauze om de opgebouwde spanningsboog niet te breken. Alleen in Misery zit er vooral in het eerste deel weinig spanning. Een pauze had dus gemakkelijk gepast.

Algera kennen we vooral als komiek en ook hierin is ze grappig. Met gekke bekken en rake opmerkingen maakt ze van Annie een grappige gek. Verder kent de cast Sander de Heer als schrijver Paul. De Heer speelt een interessante Paul; een sterk acteur en matige zanger. Lieuwe Roonder als Tony en Ian; Roonder acteert goed maar ook hij is vocaal niet sterk. De enige met een redelijke goede zangstem is Nyncke Beekhuyzen als Misery. Over het algemeen dus matige zangers voor een musical, maar wel sterke acteurs.

Florus van Rooijen is verantwoordelijk voor het script, de muziek, de liedteksten en de regie. De muziek biedt zeker een ondersteuning voor het verhaal. De liedteksten zijn echter wat simpel en niet interessant genoeg om bij te blijven. Sommige nummers houden het geheel een beetje op. Eventueel zouden sterkere vocalen dit wel interessant kunnen maken. Dit maakt nieuwsgierig hoe de, voor de gecancelde M-Lab reeks gecaste mensen het er vanaf zouden hebben gebracht. Dit zal echter een net zo groot raadsel blijven als het geheim dat Misery bij zich draagt.

Misery is een interessante voorstelling maar vooral grappig in plaats van bloedstollend. De muziek ondersteunt zeker het verhaal, alleen de liedteksten zijn wat minder interessant. Misery is duidelijk nog een showcase waar zeker wat aan veranderd moet worden wil het toegankelijk worden voor een breed publiek. De voorstelling is nog tot en met 12 juni a.s. te zien in het Werkteater.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies