Cyrano haalt een geslaagde frisse neus in het Buytenpark

Cyrano de musical was de eerste musical van Koen en Ad van Dijk die groot door Stage Entertainment geproduceerd werd. Bill van Dijk vertolkte destijds de hoofdrol (Cyrano) en vertrok zelfs voor een korte tijd met deze musical naar Broadway. Nu, jaren later, presenteert Greg en Baud Theaterproducties een openluchtvoorstelling met zowel Gijs Geers als Sjoerd Oomen in de rol van Cyrano.

Wat: Cyrano
Wie: Oa. Gijs Geers, Sjoerd Oomen, Bregje van Beek & Kevin van der Leeuw
Wanneer: 12 juni 2010 (première) & 13 juni 2010 (matinee)
Waar: Buytenpark, Zoetermeer
Door: Sebas Verboom & Jouke van Buuren

Cyrano is de man met de lange neus. Hij is verliefd op de beeldschone Roxane, maar durft haar niet aan te spreken. Hoe zou ze ooit kunnen houden van iemand die zo lelijk is? Als Roxane verliefd wordt op de jonge cadet Christian, besluit Cyrano een verbond aan te gaan met Christian. Hij schrijft de prachtige liefdesgedichten voor haar uit naam van hem. Dan worden beide heren de oorlog ingestuurd.

Het toneel voor deze musical bestaat uit een omheining (Patrick Lamain & Tjitte J. Meijer) die de toeschouwer het gevoel geeft zich in een burcht te bevinden. Er wordt efficiënt gebruik gemaakt van alle beschikbare ruimte. Zo wordt er gespeeld in de burcht maar ook er boven op. Zonder middelen worden verschillende locaties uitgebeeld gemakkelijk weergegeven. Wanneer de schemer valt (zo rond het begin van de tweede acte van de avondvoorstelling) worden er mooie taferelen gecreëerd. Zo ziet de scène waarin het kamp van Cyrano wordt aangevallen door de Spanjaarden er mooi uit. Er wordt goed gebruik gemaakt van de mogelijkheden van de locatie zo komt er tot grote verrassing van een groot deel van het publiek een heuse paard-en-wagen het toneel op gereden.

De muziek van Ad van Dijk staat op band maar komt goed over. De muziek past perfect in de sfeer van de voorstelling en kent enkele mooie songs, onder andere ‘Als ik schrijf’ en ‘Onbeschrijflijk mooi’. Mede door de goede regie (Sebastiaan Smits) is deze Cyrano een geslaagde openluchtvoorstelling. Ondanks het gebruik van weinig decorstukken is altijd duidelijk op welke locaties de personages zich bevinden en wordt er optimaal gebruik gemaakt van de set. De teksten van Koen van Dijk zijn goed en kunnen erg leuk zijn, zoals bij het lied ‘Alles op rijm’. Het is jammer dat de mooie belichting (Barry van Oosten) alleen bij de avondvoorstellingen en in de tweede acte zichtbaar wordt.

Gijs Geers maakt van Cyrano een jong persoon. Zijn Cyrano is luchtig en weet het publiek zo nu en dan aan het lachen te krijgen. Gijs Geers beschikt over een mooie stem. Deze stem lijkt echter minder solide wanneer de partijen hoger worden.

Sjoerd Oomen als Cyrano doet je meteen denken aan Bill van Dijk. Oomen heeft het stemgeluid van Bill van Dijk en ook de techniek, wat een groot compliment is. Oomen weet alle kanten van Cyrano mooi neer te zetten met goed spel en vooral een geweldige stem. Niet alleen de zangtechniek is dik in orde; ook de interpretatie en de emoties bij de liedteksten is nauwkeurig gedoseerd. Kortom: klaar voor een eigen hoofdrol in een grote professionele productie.

De Christian van Kevin van der Leeuw is ontwapenend, vocaal mist hij echter een zekere overtuigingskracht. Ook Manuel Pronk speelt de rol van Christian. Deze rol speelde hij al eerder. Pronk oogt wat oud voor de rol van Christian; qua uiterlijke vertolking zou de rol denk ik enkele jaren geleden beter bij hem gepast hebben. De zang ging goed genoeg, op een enkele uitglijder na. De scène tussen Christian en Cyrano -onder het balkon van Roxane- is hilarisch, mede door het spel van Pronk.

Bregje van Beek speelt een lieve, misschien ietwat naïeve Roxane. Zij beschikt over een mooie, heldere stem. De balkonscène is een mooi moment waarop dit drietal samenkomt en de aard van hun driehoeksverhouding aan het licht komt.

Ook de rest van de cast en het ensemble speelt en zingt uitstekend. Generaal de Guiche wordt sterk gespeeld door Bart van der Meer. Jeroen Janssen is erg grappig als Montfleury en Tarim Suurland zet een overtuigende Ragueneau neer.

Greg en Baud mag trots zijn op deze openluchtproductie die er naar neigt het semi-professionele niveau te ontstijgen. De ambiance die door het spelen in de buitenlucht wordt gecreëerd, maakt deze Cyrano tot een bijzondere beleving.

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies