Daendels: Te leuk om voorbij te lopen

Deze zomer heeft de provincie Overijssel zijn eigen straatmusical; Daendels! Deze musical is op festivals en daarnaast op pleinen in dorpen en steden in heel Overijssel gratis te bezoeken. Ook nadat de voorstelling is begonnen kan je als voorbijganger nog gewoon aanschuiven. De cast aangevoerd door Simon Zwiers met Joël de Tombe, Theun Plantinga en nieuw talent speelt in de openlucht op een kar. Daendels is gemaakt door het team dat ook verantwoordelijk was voor Sjakoo de musical. Musical Reports was nieuwsgierig en reisde af naar Deventer om kennis te maken met Daendels; de held uit Overijssel.

Wat: Daendels
Wie: Joël de Tombe, Simon Zwiers, Theun Plantinga, Laura Johannes, Roos van der Waerden & Soy Kroon
Wanneer: 14 juli 2010 (Reguliere voorstelling)
Waar: Brink, Deventer
Door: Jouke van Buuren

Daendels is samen met de gemeente Overijssel tot stand gekomen. Het is een voorstelling voor, maar ook over de identiteit van de bewoners uit Overijssel geworden. Volksverhalen uit de streek, types uit het straatbeeld van de dorpen en steden en oude anekdotes zijn verwerkt in de voorstelling. Het is de bedoeling dat Daendels daarmee aanspreekt bij iedereen uit deze streek. Beeldenstorm bracht samen met de provincie Overijssel het theatergezelschap Les Saltimbanques op de been. Dit gezelschap onder leiding van Hendrik Buitenburg (Simon Zwiers) voert op pleinen en festivals het verhaal van Herman Willem Daendels op. Daendels is afkomstig uit de gegoede burgerij, die opkomt voor de lokale bevolking in het oosten van Nederland. Hierdoor groeit hij uit tot een volksheld voor deze lokale bevolking. Naast het verhaal over Daendels is er nog plaats in deze voorstelling om meer te weten te komen over het bonte theatergezelschap de Les Saltimbanques.

Opvallend in de cast is vooral Simon Zwiers die de rol van Hendrik Buitenburg  speelt. Zijn personage (Hendrik Buitenburg) speelt ook de titelrol in het verhaal van Daendels.  Zwiers heeft een uniek krachtig geluid wat altijd precies lijkt te passen bij de rollen die hij speelt. Zijn spel is sterk omdat hij de juiste dosis humor weet aan te brengen. De rekwisieten verzorger van het gezelschap (Sokkel Wambuis) wordt vertolkt door Theun Plantinga. Plantinga kan zich lekker uitleven in deze extravagante rol. Zo is er bijvoorbeeld zijn onbeantwoorde liefde voor  Joris Enkelzucht (gespeeld door Joël de Tombe) dit leidt tot theatrale scènes. Plantinga speelt dit op een zeer vermakelijke manier. Opvallend zijn ook de twee dames; Roos van der Waerden en Laura Johannes.  Beide dames zijn vocaal op top nivo en weten op de juiste momenten de lachers op hand te krijgen.

Het publiek heeft een groot aandeel in de voorstelling, niet iedereen vindt dit even leuk. Toch lijkt het goed te werken. De regie is dan ook goed verzorgd. De mogelijkheden en de beperkingen van buiten spelen zijn goed verwerkt in een strakke regie. De regisseur; Dick van den Heuvel is ook verantwoordelijk voor het sterke script. De voorstelling oogt soms rommelig, maar dit past volledig bij het losbandige theatergezelschap die aan het publiek wordt gepresenteerd. De voorstelling is voor iedereen vanaf 7 jaar en dat is niet voor niets. Soms is het misschien een beetje moeilijk te volgen voor de aller kleinsten onder ons. Maar de voorstelling is daarom (ook voor de kleinsten) niet minder leuk. De muziek van Henk Ruiter smaakt naar meer. De voorstelling kent enkele goede songs waaronder het Daendels lied en de Balade (vanaf de ballustrade). Helaas is hiervan slechts één song op singel verkrijgbaar.

Daendels is een van de leukste, of misschien wel de leukste voorstelling van deze zomer. Dus ben je in de buurt van Overijssel of wil je een leuk dagje uit? Een bezoekje aan Daendels is dan zeker de moeite waard. Kijk op de website voor de speellijst; de voorstelling is nog maar tot en met 7 september a.s. te zien door heel Overijssel.

Bekijk ook onze videoreportage met exclusieve beelden van de voorstelling.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies