Even voorstellen…

Jaja, binnenkort is het zover.. de column ‘een blik op de planken’ zal van start gaan op musicalreports.nl.

Een aantal maanden geleden ben ik door de redactie van Musical Reports benaderd om vanaf augustus 2010 elke eerste maandag van de maand deze column voor mijn rekening te nemen.

Maarja, dan vragen jullie je natuurlijk af wie ik dan wel niet ben: als ik al voor mijzelf mag spreken omschrijf ik mijzelf als een open, vriendelijke jongen met een groot hart voor theater en muziek; zowel voor als achter de schermen. Ook vind ik het leuk anderen in het vak te helpen/coachen en schrijf of ver-/hertaal ik muziek en teksten. Daarnaast bezoek ik graag musicals in binnen- en buitenland en hou ik erg van kunst en cultuur.

Het is alweer heel wat jaartjes geleden dat ik met het musicalvak in aanraking ben gekomen.
Tijdens mijn vooropleiding klassieke muziek aan het Conservatorium in Maastricht ben ik op een zaterdag afgereisd naar Rotterdam voor ‘de Grote Muziekdag’ in de Doelen. Daar ben ik tijdens een workshop in contact gekomen met Bas Groenenberg, en hij vertelde mij dat ze nog jongens zochten voor de MusicAllFactory. Omdat ik na het spelen in de opera ook in aanraking was gekomen met musicals, en ook hier heel veel plezier mee beleefde, heb ik besloten auditie te doen. Zo is het balletje gaan rollen en het resultaat is dat ik nu, 7 jaar en een aantal opleidingen verder, mijn eerste rol speel in een professionele musical, met Bas als regisseur. Het is en blijft een klein wereldje.

Het feit dat je mag zingen, acteren, en vaak ook dansen is wat mij zo aantrekt in het vak. En niet alleen maar omdat het leuk is, maar omdat ik een verhaal aan het publiek mag vertellen, een beleving mee mag geven en dat samen met mijn fantastische collega’s. Of dat nu een komisch of een dramatisch stuk is, voor kinderen, jongeren of volwassenen; zolang je het publiek eventjes weg weet te voeren van hun eigen gedachten, dat ze helemaal opgaan in het stuk wat ze gebracht wordt, dan heb je een klein stukje van jezelf aan ze meegegeven en dat voelt goed.

Naast het feit dat ik van allerlei soorten toneel, ballet en muziektheater houd, heb ik een speciaal plekje in mijn hart voor de musical. Ik ben dan ook iemand die van vele soorten musicals houdt. Ik kan dus zowel een geweldige avond beleven wanneer ik naar een dramatische musical zoals Elisabeth, A Little Night Music, the Phantom of the Opera, Rebecca of Rudolf, Affaire Mayerling ga, als wanneer ik een komische musical bezoek zoals Avenue Q, Hairspray of Tanz der Vampire.

Toch merk ik dat de voorstellingen met meer diepgang en een hogere mate aan drama mij meer aanspreken. Componisten/tekstschrijvers  die dan ook aansluiten bij mijn smaak zijn componisten als Frank Wildhorn, het duo Michael Kunze/ Sylvester Levay, Andrew Lloyd Webber of Stephen Sondheim. Het blijft voor mij het mooiste wat er is, wanneer een lied in muziek en tekst zo dicht bij het gevoel kan komen, dat alles eromheen er eventjes niet toe doet.

En wanneer ik één droom mag uitspreken, dan is het wel om in Wenen op het podium te staan; en dat dan het liefst in een mooie, doorleefde rol. Mocht ik het helemaal voor het kiezen hebben, dan zou ik graag de rol van kroonprins Rudolf spelen in de musical Elisabeth. Dat is een van de rollen die ik nog graag een keer zou spelen. Maar er zijn zoveel mooie dingen geschreven, er komt vast iets op mijn pad.

Tijdens het afgelopen jaar ben ik druk bezig geweest met mijn studie aan het INHolland conservatorium in Alkmaar. Tijdens dit studiejaar heb ik het genoegen gehad les te krijgen van een hoop mensen uit het werkveld en heb ik, samen met mijn klasgenoten Melissa Drost en Stephan der Kinderen, de muziektheatervoorstelling Predlozjenie gemaakt onder regie van Marije Gubbels. Daarnaast hebben we als eindejaarsproductie de voorstelling Auf Wiedersehen gespeeld onder regie van Benno Hoogveld. Hierin heb ik heleboel kleine rolletjes gespeeld. Van boer tot non, tot wandelaar en zelfs een levend Maria-standbeeld in een kerk. Ook heb ik een aantal nummers voor de voorstelling ver-/hertaald. Het was een hele leuke ervaring en goede voorbereiding op het jaar dat komen gaat.

Het komende seizoen ga ik namelijk voor Van Hoorne Theaterproducties in twee totaal verschillende, maar allebei hele leuke musicals spelen. Ik begin over een weekje met de repetities voor De Gelaarsde Kat de musical, waarin in de ensembleplek van Joris en lakei zal gaan spelen. Het wordt mijn eerste productie bij hen. Ik vind het zo leuk dat zij, via het vertellen van sprookjes, de families naar het theater weten te brengen. Het is ongelooflijk maar de zalen zijn vrijwel altijd uitverkocht en het publiek is razend enthousiast. Ik hoop zeker dat het ons met dit sprookje ook gaat lukken weer zo’n succes te boeken.

Daarna ga ik in december beginnen met de repetities van 1953 de musical. Deze musical, die zich afspeelt tijdens de watersnoodramp, is de eerste musical die Van Hoorne Theaterproducties maakt die zich meer richt op de ‘volwassenenmarkt’. Ik mag de bescheiden, maar mooie rol van Jannes Sturm voor mijn rekening nemen. De visserszoon die vooral probeert goed zorg te dragen voor zijn zus Krina (Anouk de Pater) en moeder Neeltje (Joke de Kruijf) wanneer vader op zee is. Het leuke aan deze rol is, dat ik nu ook de kans krijg een totaal andere kant van mezelf te laten zien, en dat binnen één theaterseizoen. Nu mag ik de wat realistischere en dramatische kant van mijn talent ontwikkelen en spelen met een aantal van de grootste musicalsterren die er in Nederland zijn. Het is en blijft een grote eer dat ik dit op zo’n jonge leeftijd al mag beleven.

Naast dat ik zelf op het podium sta, geef ik ook nog zangles en ben ik onderdeel van het team dat bezig is met het schrijven van de voorstelling Bezield die -door LUDIQUE! gespeeld- in première zal gaan tijdens het Amsterdam Fringe Festival in september 2010.

Waar ik in het komende jaar het meeste naar uitkijk zijn denk ik de repetitieperiodes en try-outs. Het is altijd een prachtig iets om samen met je collega’s een volledig nieuw stuk van de grond te krijgen. Er zit iets magisch in. Ik kan het niet goed in woorden vatten. Het is een gevoel. Ook blijf ik het een mooi moment vinden dat, wanneer je een lange periode intensief gewerkt hebt, er voor het eerst publiek in de zaal zit. De mensen die het tot dan toe gezien hebben zijn vaak al weken, maanden of zelfs jaren met het proces bezig, en nu is het aan het publiek om er wat van te vinden. Het blijft een spannend iets waar je naartoe leeft. En dan natuurlijk de première en alle voorstellingen die volgen. Want zowel de eerste try-out als de laatste voorstelling blijven een feestje om te spelen. Ik weet nu al dat ik het jammer ga vinden dat ik, door mijn rol in 1953 de musical, niet alle voorstellingen van De Gelaarsde Kat de musical mee kan spelen. Maar gelukkig wordt dat heel goed opgevangen, dus het publiek zal er niets van merken!

Ik zie niet ergens specifiek tegenop wat betreft het komende jaar. Wel zal het een jaar vol uitdagingen zijn waarin ik veel zal leren en mij hopelijk goed kan ontwikkelen. Mijn grootste uitdaging zal zijn om met het maken en spelen van twee prachtige musicals in het verschiet, voldoende tijd en aandacht te vinden om mijn studie te blijven volgen en af te ronden met een mooie voorstelling. Hoe dit laatste vorm gaat krijgen is nog niet bekend, maar ook dat is iets wat de komende tijd goed onderzocht gaat worden, en waarin ik gelukkig op alle medewerking van mijn docenten kan rekenen.

In de rubriek ‘een blik op de planken’ zal ik proberen de bezoekers van musicalreports.nl een kijkje te geven in de keuken van de musical. Door middel van deze column kijkt men door de ogen van iemand die nog helemaal aan het begin van zijn carrière staat en zo alles voor het eerst meemaakt.
Ik zal jullie vertellen hoe de repetities gaan, hoe stressvol het is om het perfecte pak voor de première niet te kunnen vinden en hoeveel leuke momenten jullie in de zaal wel niet missen, omdat het backstage misschien nòg gezelliger is dan op het toneel. En dat even net wat anders dan wanneer een buitenstaander of ‘oude rot uit het vak’ deze belevenissen beschrijft. Hopelijk wordt het een column waar men naar uit gaat zien, en op de tweede maandag van de maand zich al afvraagt wat er de daaropvolgende maand geschreven gaat worden.

Tot de volgende…

Lieve groet, Martijn

no images were found

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies