Help, zomerstop! Of…?

Je zou het volgende -wanneer je op een gemiddelde dag in juli of augustus naar buiten kijkt- waarschijnlijk niet  vermoeden, maar het is momenteel zomer in Nederland. En in de zomer wordt in veel vakgebieden een pauze ingelast. Bouwvakkers vieren de bouwvak, het onderwijs geniet van een (minstens) 5 weken durende zomervakantie..en ook in musicalland is er een zomerstop. Toch?

Soms gebeurt het dat een kortlopende productie start in het najaar en al vóór of vlak na Kerst stopt. Toch lopen de meeste producties ergens tussen maart en juni ten einde, uitzonderingen daar gelaten natuurlijk. In de zomer kunnen wij musicalliefhebbers veelal genieten van een beperkt aanbod; denk aan een Mary Poppins, die de hele zomer te zien is! Totdat het nieuwe seizoen in september of oktober weer op volle kracht van start gaat, zullen we tijdelijk een andere hobby moeten zoeken. Behalve als je leeft in 2010!

Deze zomer was er meer dan genoeg te zien in de Nederlandse theaters. Love Me Tender speelde de laatste show op 18 juli. Dus wie begin juli had geconstateerd dat het alweer juli was en het wel gauw over zou zijn met het musicalfestijn, kon zijn hart nog ophalen. Begon de 19e dan het zwarte gat van de zomerstop? Nee, zeker niet, want Mamma Mia! speelde zelfs door tot 25 juli! Hoera! En als je tegen die tijd nog steeds niet op vakantie was, kon je praktisch direct door naar Crazy Shopping de Musical, welke op 1 augustus in première is gegaan.

Wie een bredere interesse heeft dan alleen musical, kan zich gedurende de hele zomer natuurlijk eindeloos vermaken op de diverse theaterfestivals die jaarlijks georganiseerd worden. Een paar dagen naar Oerol op Texel? Of toch liever naar de Parade in Utrecht, Den Haag, Rotterdam of Amsterdam? Het kan allemaal! Heerlijk!

Hoewel ik écht vind dat al die hardwerkende, zingende, dansende, acterende, regisserende, belichtende, kappende, grimerende, muziek makende en dirigerende theatermakers een heerlijke vakantie verdienen in een subtropisch oord of in een tentje op de Veluwe (al naar believen), toch ben ik heel blij dat hun vakanties niet allemaal tegelijk vallen. En dat ik als theaterliefhebber de hele zomer allerlei mooie voorstellingen heb kunnen zien.

Van een zomerstop was -of eigenlijk is- nauwelijks sprake. En voor het grote musicalgeweld zeer spoedig losbarst (vanaf 21 augustus is We Will Rock You te zien, op 9 september gaat de tour van Into The Woods van start en vanaf 18 september is de nieuwe musical Petticoat te zien) geniet ik nog even heerlijk van alles wat er nu te zien is. Een zomer vol regenachtige dagen? Ja! Maar een zomer zonder theater? Geen sprake van!

Nog een fijne zomer en/of vakantie gewenst!

Saskia Ebbing

Geschreven op: 12 augustus 2010
Gepubliceerd op: 15 augustus 2010

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies