Vele klokken luiden in de Notre Dame

Fanwork biedt jong musicaltalent dit seizoen de kans om te schitteren in de korte tour van ´De Klokkenluider van de Notre Dame´. Producties als ‘Aladdin’,’ Pocahontas’ en ‘Robin Hood’  gingen de Klokkenluider voor. Met de Klokkenluider krijgen  veertig opkomende musicaltalenten de kans om zich te ontwikkelen.

Wat: Klokkenluider van de Notre Dame
Wie: o.a. Loek Braam, Esmée Dekker, Arjen Obbink en Pascal van Dijk
Waar: Fulco Theater, IJsselstein
Datum: 28 augustus 2010 (première)
Door: Robin Streppel

Het verhaal van ‘De Klokkenluider’ is bij de meeste mensen bekend van de gelijknamige Disneyfilm. Voor wie het niet kent: Quasimodo wordt als baby gevonden door de heer van de kerk, Frollo. Niemand zal Quasimodo ooit zien, want hij groeit op in de klokkentoren van de Notre Dame. Quasimodo ziet vanaf deze toren de beeldschone Esmeralda. Er is vanaf dat moment nog maar één ding wat hij wil, en dat is leven. Esmeralda laat het hart van Quasimodo sneller kloppen, maar ook dat van slechteriken Frollo en Gringoire, met alle gevolgen van dien. Fanwork heeft dit verhaal verwerkt tot een voorstelling van een 1,5 uur. De regie ligt in handen van André van de Hest. Hij tekent tevens voor de liedteksten, welke worden ondersteund door muziek van Ton van Veltom. Het is bijzonder dat bij dit bekende verhaal nieuwe muziek is geschreven. De ensemblenummers in het bruisende leven van Parijs zijn aanstekelijk en komen over. Helaas kan dit niet gezegd worden van de vele rustige en kleine nummers die door de hoofdrolspelers gezongen worden. Deze muziek is helaas niet pakkend.

De hoofdrol van Quasimodo wordt vertolkt door Loek Braam. Loek is tweedejaars student aan de Lucia Marthas dansacademie. Van zijn danstalent is in deze voorstelling weinig te zien, maar zijn mooie, breekbare stem is wel veelvuldig te horen. De kracht van een hoofdrol is dat je op sommige momenten vocaal kan uitpakken; dit lijkt echter lastig bij deze muziek. Loek heeft veel ballads waarin geen opbouw zit, waardoor de rol vocaal saai neigt te worden. Loek wekt sympathie op in zijn vertolking van Quasimodo. Esmeralda wordt gespeeld door Esmée Dekker. Esmée won dit jaar nog de Fanwork talentprijs. En talent heeft ze zeker: Esmée heeft een mooie stem en neemt haar ruimte op het toneel. Esmée brengt haar emotionele nummers mooi over. Het nummer ‘Sta ik alleen’ is zeker haar hoogtepunt. Esmée mag meer laten zien dat ze ervan geniet dat ze op het toneel staat. Ze is een prachtige verschijning op de bühne, maar een mooie glimlach zou het plaatje compleet maken. Esmeralda is immers een zigeunerin die straalt als ze danst.

Van grote waarde voor de voorstelling zijn de drie beelden Martiena de Graaf, Arjen Obbink, Nathalie Metheuver. Zij zorgen voor de vrolijke noot en de humor in deze voorstelling. Arjen Obbink mag hierin extra benoemd worden, deze jongen heeft een geweldige comedytiming. Daarnaast komt zijn lichaam erg lekker uit de verf in deze voorstelling. Deze beelden zijn heerlijk theatraal en enthousiast. Helaas is bij Tessa Brockhoff in de rol van de nar Clopin minder enthousiasme zichtbaar. Clopin bezingt de feestelijkheden in Parijs en neemt het publiek mee in het verhaal. Tessa zingt mooi, maar dat is niet noodzakelijk in deze rol. Bij een nar verwacht je een theatrale clown die je meeneemt in het verhaal, maar hierin slaagde Tessa niet helemaal.  Het publiek werd wel enthousiast van het stemgeluid van Pascal van Dijk als de slechterik Frollo. Pascal heeft charisma en is innemend in deze bijrol.

De hoofdrollen werden bijgestaan door een groot ensemble van verschillende leeftijden. De ensembleleden staan met energie op het toneel. Het is zichtbaar dat ze er zin in hebben. De choreografieën verlopen nog niet geheel vlekkeloos, maar zijn indrukwekkend in de massascènes.

‘De Klokkenluider van de Notre Dame’ is een jeugdvoorstelling die bruist van talent. Fanwork heeft zeker weer opnieuw een podium gecreëerd waarop jongeren mogen en kunnen leren. Als je van van sympathiek theater houdt dan is dan is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan deze jeugdvoorstelling. 

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies