Musical ‘Je Anne’ laat de ware Anne Frank zien

Het tijdloze verhaal uit de dagboeken van Anne Frank keert dit seizoen terug in de theaters en wel in een bijzondere versie. In ‘Je Anne’ vormen liedjes en dagboekfragmenten (en soms een combinatie van beiden) een rode draad door de vertelling van de complete onderduikperiode. Het verhaal blijft hierbij volledig trouw aan de feiten zodat het een ware Anne Frank laat zien. Abke Bruins neemt de rol van Anne Frank op zich. Andere hoofdrollen zijn er o.a. voor Thom Hoffman (Otto Frank) en Levi van Kempen (Peter van Pels).

Op 6 juli 1942 doken Otto en Edith Frank samen met hun dochters Margot (16) en Anne (13) onder in de opslagruimtes achter het kantoorpand van Otto’s bedrijf aan de Prinsengracht 263. Het echtpaar Van Pels (door Anne in haar dagboeken ‘Van Daan’ genoemd) en hun zoon Peter voegden zich al snel bij hen, later gevolgd door tandarts Fritz Pfeffer (Albert Dussel). De acht onderduikers verbleven op hun schuilplek – door Anne omgedoopt tot ‘het achterhuis’ – tot hun ontdekking op 4 augustus 1944.

De musical ‘Je Anne’ vertelt wat zich afspeelde in het achterhuis in deze twee jaren. De vele moeilijke momenten, de spanning en onzekerheden, maar ook de onderlinge warmte en momentjes van hoop worden belicht. Centraal staan het persoonlijke verhaal van Anne en de dagboeken waarin ze dit neerschreef. Ze geven een intiem kijkje in de gevoelens, ontwikkelingen en (on)zekerheden van het jonge meisje dat ondanks alles altijd optimistisch wist te blijven. De verhalen in haar dagboeken ondertekende ze steevast met ‘Je Anne’.

Anders dan in eerdere vertellingen, films en theaterstukken vertelt ‘Je Anne’ het feitelijke verhaal van de onderduikers in het achterhuis zonder dat dit op enige wijze gedramatiseerd, aangevuld of aangepast is. Het script van Enid Futterman werd hiervoor gecomplementeerd met integere en veelal aangrijpende liedjes van Michael Cohen. De regie is in handen van de Vlaamse regisseur Frank Van Laecke die in 1994 al tekende voor een eerdere bewerking van ‘Je Anne’.

Uit meer dan 150 meisjes werd Abke Bruins, net afgestudeerd aan de Fontys Academie, gekozen voor de rol van Anne Frank. De treffende gelijkenis met Anne – zowel in Abke’s uiterlijk als in persoonlijkheid – was daarbij een doorslaggevende factor. Naast Abke neemt Thom Hoffman de rol op zich van Anne’s vader Otto Frank. Moeder Edith Frank wordt gespeeld door Marloes van den Heuvel terwijl Sanne Bosman gestalte geeft aan Margot Frank. Anne’s vriendje in het huis Peter van Pels wordt gespeeld door Levi van Kempen. Frans Maas en Annemarie Maas spelen zijn ouders Hermann en Auguste. Mark van der Laan kruipt in de huid van Tandarts Pfeffer; de kamergenoot van Anne Frank.

Om een zo compleet mogelijk beeld te creëren van het leven van Anne Frank, is het mogelijk voorafgaand aan de voorstelling een inleiding bij te wonen die afwisselend gegeven wordt door één van de castleden. Bovendien reist met de voorstelling ‘Je Anne’ een tentoonstelling mee die te zien zal zijn in de theaterfoyers. Waar de voorstelling de periode in het achterhuis uitlicht, geeft de tentoonstelling een beeld van heel Anne’s korte leventje; vanaf haar geboorte in Frankfurt tot aan haar trieste dood in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De tentoonstelling bevat unieke stukken die niet eerder te zien waren.

De voorstelling ‘Je Anne’ is van 21 oktober tot en met 26 februari te zien in theaters door heel Nederland. De première vindt plaats op maandag 1 november in Theater ’t Park te Hoorn (NH). Voor meer informatie en een complete speellijst kunt u terecht opwww.hitmusical.nl.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies