New Classic star Quartet in concert

Joke de Kruijf en Ben Cramer staan op de 50+ beurs met Musicals in Concert. Samen met het New Classic Quartet zongen zij bekende musicalsongs. Het concert vol meezingers uit de bekende musicals was druk bezocht door de oudere musicalliefhebber. Materiaal uit bekende voorstellingen zoals The Phantom of the Opera en Grease maar ook uit nieuwe musicals zoals 1953 de musical kwamen aan bod.

Wat: Musicals in concert
Wie: Joke de Kruijf, Ben Cramer en Het New Classic Quartet
Wanneer: 15 september 2010
Waar: 50+beurs in de Jaarbeurs, Utrecht
Door: Robin Streppel

De aftrap van het concert werd gegeven door Ben Cramer met het nummer “The Music of the Night” uit The Phantom of the Opera. Ben laat horen dat hij het nummer nog prachtig kan zingen. De gezichten die hij erbij trekt zijn minder prettig om naar te kijken. Hetzelfde geldt voor het masker en de cape die hij om heeft. Een concert als dit leent zich er niet voor om dit magische masker te dragen. Het doet afbreuk aan de orginele magie van The Phantom, wat toch echt thuishoort in een theater. Joke de Kruijf voegde zich al snel bij Cramer. The Phantom was haar doorbraak in musicalland. Joke zingt “Think of me” prachtig. De hoge noten gaan minder soepel dan vroeger, maar zitten nog steeds op het bereik van de Kruijf.

Het New Classic Quartet bestaande uit Michael van Hoorne, Marcel Smid, Bart Mijnster en Roy van den Akker zingen allen een solonummer.Marcel Smid heeft een krachtige stem, daardoor staat het nummer “Star” uit Les Miserables als een huis. “Close every door tonight” uit Joseph werd gezongen door Roy van den Akker. Roy heeft een mooie heldere stem. Hij haalt zijn noten met moeite. In zijn performance mag hij meer dramatiek en emotie leggen. Bart Mijnster is leuk om naar te kijken in de groepsnummers. Hij springt er echt uit en is een leuke verschijning op het podium. Michael van Hoorne praat het concert aan elkaar. Zijn presentatievaardigheden zijn soms wat chaotisch. Zijn humor sluit goed aan bij de doepgroep: 50 plus.  De stemmen van het kwartet komen prachtig uit in de groepsnummers als “You Raise me up”

De artiesten wisselen elkaar af. Ben Cramer en Joke de Kruijf zijn voor de pauze te zien in een blok met nummers uit Miss Saigon. Cramer gaat in het nummer “Why God” flink de mist in. Hij heeft zichtbaar moeite met het halen van de noten en slaagt daarin niet. Vervolgens voegt de Kruijf zich weer bij Cramer om het nummer “Last night of the World” te zingen. Beiden solisten lijken instabiel in dit nummer. Joke de Kruijf, een musicalzangeres van formaat, laat aan Cramer met haar blik blijken dat hij niet in de goede toonsoort zingt. De Kruijf maakt er zelf ook een potje van. Het publiek blijft zich amuseren.

De pauze duurt 2 keer zo lang als een normale pauze bij een voorstelling. De bezoekers van het concert moesten immers allemaal naar de wc. Zal dieptepunt van voor de pauze  geëvenaard worden? Dit was een vraag die niet lang onbeantwoord bleef. Cramer zette de eerste zinnen van “Grease lighting” in. Velen amuseren zich, maar bij de redactie van Musical Reports rijst de vraag of dit nodig is? De Kruijf maakt het nog goed door het nummer “Hopelessly devoted to you” uit Grease te zingen. Maar om nou te zeggen dat de Kruijf nog door kan als Sandy? Cramer weet in ieder geval geen indruk te maken met zijn imitatie van Danny Zucko.

Het stukje publieksparticipatie sloegen de artiesten ook niet over. Het publiek werd regelmatig gevraagd mee te zingen. Ouderen die vaker meezingen bij musicals (tot grote ergernis van de overige bezoekers) kon deze avond hun hart ophalen. Zonder problemen zongen zij de bekende meezingers als “Volare” mee. Dat brengt ons bij het niet-musicalrepertoire: dit was ook vertegenwoordigd in het 2e deel van het concert. Cramer zingt een medley met gedateerde songs waaronder “It’s not unusual”  van Tom Jones. Dit ligt hem duidelijk beter dan het geijkte musicalwerk. De Kruijf was jaren geleden te zien in de musical Willeke. Zij zingt het nummer “Telkens weer” prachtig. Het concert wordt afgesloten met een toegift in het Italiaans. Niet de musicalsterren, maar het New Classic Quartet waren de sterren van de show met hun klassieke stemmen. Ook in de afsluiting imponeren zij.

Van Hoorne Theaterproducties is erin geslaagd een concert neer te zetten met verschillende musicalsongs. De songskeuze is soms wat ongelukkig. Het licht is simpel, maar doeltreffend in The phantom stukken. Ze weten de duisternis tijdens deze nummers door middel van flitsen weer te geven. Het geluid is niet altijd even goed,  want soms zijn zangers niet verstaanbaar. Al met al was Musicalsterren in Concert een aardig concert, maar zeker geen topper.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies