Repetities ‘Je Anne’ van start

In Amsterdam zijn de repetities van de theatervoorstelling ‘Je Anne’ van start gegaan. Het tijdloze verhaal uit de dagboeken van Anne Frank keert dit seizoen terug in de theaters in een versie waarin liedjes en dagboekfragmenten een rode draad vormen. Tijdens de eerste repetitie kreeg de gehele cast een dagboekje uitgereikt. Hierin zullen zij, net als Anne bijna 70 jaar geleden, hun ervaringen opschrijven.

De musical ‘Je Anne’ vertelt wat zich afspeelde in Het Achterhuis in de twee onderduikjaren. De vele moeilijke momenten, de spanning en onzekerheden, maar ook de onderlinge warmte en momentjes van hoop worden belicht. Centraal staan het persoonlijke verhaal van Anne en de dagboeken waarin ze dit neerschreef. Ze geven een intiem kijkje in de gevoelens, ontwikkelingen en (on)zekerheden van het jonge meisje dat ondanks alles altijd optimistisch wist te blijven. De verhalen in haar dagboeken ondertekende ze steevast met ‘Je Anne’.

Abke Bruins (Anne Frank): “Ik ben heel dankbaar voor deze enorme kans. Mijn eerste grote rol is er gelijk één waarbij ik echt iets belangrijks mag gaan overbrengen. Ik ga  vooral proberen de passie van Anne naar voren te brengen en haar vermogen om te blijven dromen..”

Thom Hoffman (Otto Frank): “De echte Anne Frank kon natuurlijk heel goed schrijven, maar wij hebben een Anne Frank in ons midden die heel mooi kan zingen. In de eerste paar uur van de repetities wist ze ons al te raken. Als zij gaat zingen dan gebeurt er iets. Voor mezelf is deze rol een avontuur; weer iets heel anders dan de grote musicals die ik de afgelopen jaren heb gedaan. Een duik in de geschiedenis ook. Het verhaal  van Anne Frank heeft zich afgespeeld bijna om de hoek van waar ik woon. Deze productie is een mooie kans om in contact te komen met die tijd.”

Levi van Kempen (Peter van Pels): “Ik zie deze rol als een enorme uitdaging. Vooral omdat ik weer een hele andere kant van mijn capaciteiten kan laten zien. Heel bijzonder ook om iets te spelen dat echt gebeurd  is en dat zoveel historische waarde heeft voor zo ontzettend veel mensen.”

Anders dan in eerdere vertellingen, films en theaterstukken vertelt ‘Je Anne’ het feitelijke verhaal van de onderduikers in Het Achterhuis zonder dat dit op enige wijze gedramatiseerd, aangevuld of aangepast is. Het script van Enid Futterman werd hiervoor gecomplementeerd met integere en veelal aangrijpende liedjes van Michael Cohen. De regie is in handen van de Vlaamse regisseur Frank Van Laecke die in 1994 al tekende voor een eerdere bewerking van ‘Je Anne’.

Regisseur Frank Van Laecke: Deze voorstelling is eigenlijk in alles anders dan de versie uit 1994; veel soberder en veel meer vertelt vanuit de personages. Daarbij wil ik het gevoel creëren van het achterhuis als wachtkamer. Dat idee ga je op meerdere manieren terug zien komen. Ik ben enorm blij deze voorstelling nog eens te kunnen regisseren. Het blijft een bijzonder verhaal met een politieke waarde; het soort stuk dat onze ogen open houdt.”

Producent Mark Vijn: “Mark Vijn Theaterproducties is heel trots deze bijzondere productie dit jaar te mogen presenteren aan het Nederlandse publiek. Het verhaal van Anne Frank blijft een tijdloos verhaal dat ook in deze tijd nog steeds actueel is. Het is ook een verhaal dat we moeten blijven vertellen, in welke vorm dan ook. Ik ben ervan overtuigd dat de liedjes in deze versie een extra dimensie zullen toevoegen.”

De voorstelling ‘Je Anne’ is van 21 oktober tot en met 26 februari te zien in theaters door heel Nederland. De première vindt plaats op maandag 1 november in Theater ’t Park te Hoorn (NH). Voor dagboekfragmenten van de cast, alsmede informatie en een complete speellijst kunt u terecht op www.hitmusical.nl.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies