Duet for one; Ontroerende blik in de ziel van een gekwelde vrouw

Je hebt een succesvolle carrière als violiste en dan blijkt dat je MS hebt. Hetgeen waar je voorheen energie en geluk in vond is plots niet meer toegankelijk. Je zult nooit meer een viool kunnen bespelen. Een nachtmerrie voor elk uitvoerend musicus. Stephanie Abrahams, vertolkt door Vera Mann, belandt in deze situatie.

Wat: Duet for one
Wie: Vera Mann & Wilbert Gieske
Waar: Stadsschouwburg, Leiden
Wanneer: 27 september 2010 (première)
Door: Sebas Verboom

In hoeverre verandert je wereld? En hoe kan een psychiater je hierbij helpen? Dit zijn vragen die in Duet for One naar voren komen. Stephanie Abrahams (Vera Mann) is gediagnosticeerd met MS (multiple sclerose). Haar zenuwstelsel is aangetast en er ontstaan verlammingsverschijnselen. Naarmate de ziekte vordert, breidt dit zich steeds verder uit. Haar grote passie is plots onbereikbaar. Zij zal nooit meer viool kunnen spelen, hetgeen waar haar hele leven om draait. Zij dankt haar carrière aan de muziek, haar relatie en ook in haar verleden heeft muziek een belangrijke rol gespeeld. Op advies van haar man bezoekt ze dokter Feldmann, een gerenommeerd psychiater met een voorliefde voor vioolspel.

Zes sessies lang wordt de gekwelde ziel van Abrahams blootgelegd bij dokter Feldmann. Wilbert Gieske is als dokter Feldmann continu op het toneel. Vanaf het eerste moment dat Vera Mann aankomt in de praktijk van Feldmann weet zij het publiek te grijpen. Mann weet perfecte nuances in haar spel aan te brengen. Zware emoties, kwetsbaarheid, woede, cynisme. Mann weet bij allen exact het juiste gevoel over te brengen. De ontwikkeling die haar karakter doormaakt boeit van de eerste tot de laatste minuut. De momenten waarop zij binnen sessies met Feldmann een doorbraak beleeft, met als uitschieter haar laatste monoloog, ontroeren diep. Mann bewijst een actrice te zijn van wereldniveau. Gieske weet zich zelf als Feldmann wanneer nodig perfect op de achtergrond te plaatsen. Iets wat passend is bij zijn functie als psychiater. Het geduld en het respect voor zijn patiënt, ondanks wat hij zo nu en dan te verduren krijgt, weet Gieske subliem weer te geven. De betrokkenheid bij zijn patiënt is oprecht. Zijn uitbarsting tegen Abrahams in de tweede acte raakt dan ook. De spanning tussen beide acteurs is voelbaar. Samen bieden zij een uitzonderlijk mooie en ontroerende blik in de ziel van een gekwelde vrouw.

In 1983 ging dit toneelstuk, geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van celliste Jacqueline du Pré, voor het eerst in première in London. Later werd dit toneelstuk verfilmd met niemand minder dan Julie Andrews in de rol van Abrahams. Kort geleden werd dit stuk nog in London opgevoerd. De Nederlandse regie en vertaling zijn van de hand van Paul van Ewijk.

Duet for one vertelt dan wel het verhaal van Stephanie Abrahams, maar gaat ook over wat verlies in elke andere situatie met een mens zou kunnen doen. De eerste stap van verliesverwerking is het onderkennen van het verlies. Pas dan kan acceptatie plaatsvinden en kan iemand weer vooruitkijken. Een gevecht dat veel invloed op iemand en zijn/haar omgeving heeft. Een gevecht dat op een prachtige manier wordt weergegeven in Duet for one.

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies