De Oude Boom van Sofian: muzikaal Marokkaans sprookje

Een modern Marokkaans sprookje is vanaf nu in de Nederlandse theaters te zien. De oude boom van Sofian is een modern verhaal met de bekend elementen, maar met onbekende sprookjes. Met slechts twee castleden en een minimaal decor gaat Theater Terra op tour. Musical Reports was aanwezig tijdens de première in de Meervaart te Amsterdam.

Wat: De Oude Boom van Sofian
Wie: Sofian Abayahya en Ali Çifteci
Waar: Meervaart, Amsterdam
Wanneer: 3 oktober 2010 (première)
Door: Jouke van Buuren

Soef houdt van hiphop, voetbal en van Lisa.  Samen met zijn ouders gaat hij elke zomer op vakantie naar Marokko om zijn familie te bezoeken. Hier keek hij altijd erg naar uit, vooral dankzij de verhalen die zijn grootvader hem vroeger vertelde. Na het afluisteren van vermeende verhuisplannen terug naar Marokko rent Soef weg, de donkere bergen in. Hij botst tegen een oude boom. Waar komt die opeens vandaan? De Oude Boom blijkt niet zomaar een boom te zijn. Samen halen ze herinneringen aan vroeger op.

Soef wordt gespeeld door Sofian Abayahya. Abayahya weet op een leuke manier Soef neer te zetten; zijn grappen en gestuntel maken de kinderen aan het lachen. Toch weet hij de zaal ook weer stil te krijgen bij de wat serieuzere momenten in de voorstelling. Vooral de kindse Soef weet Abayahya goed vorm te geven met zijn enthousiasme. Ali Çifteci speelt de rol van de Oude Boom.  Men hoeft hierbij geen man in een bomenpak te verwachten; hij is gewoon als mens herkenbaar. Wel klimt en zit hij in het decorstuk van de boom.  Çifteci heeft geen perfecte zangstem maar weet wel de juiste lading in de liedjes over te brengen. Çifteci is vooral een sterk acteur en dit vormt een goede combinatie met zijn prachtige vertelstem. Deze boeit enorm als luisteraar. Vooral de spot en strengheid van de Oude boom naar Soef toe en de reactie daarop maakt van dit duo een sterk duo.

Het script van Barry Hofstede is een sterke basis voor de voorstelling. Vooral de ontwikkeling van de personages is interessant en zorgt er voor dat er veel gebeurt en de voorstelling lekker vlot loopt. De oude sprookjes die gebruikt worden om het verhaal te vertellen passen perfect bij de ontwikkeling en gebeurtenissen waar Soef mee worstelt.  De muziek van Fons Merkies met de liedteksten van Dick Feld zijn leuk op het moment maar blijven niet hangen. Niet alles is in het Nederlands, en om een meisje uit de zaal te citeren: “Niet zo leuk, want ik snap het niet”. Voor (autochtone) kinderen zitten er soms momenten in de liedjes die ze niet begrijpen, met als gevolg dat deze groep meteen (tijdelijk) afhaakt.

De Oude Boom van Sofian biedt een verfrissende middag uit voor alle kinderen in Nederland. Een stukje cultuur in toch een bekend (Nederlands) jasje maakt het erg toegankelijk.  Een mengelmoes van oude sprookjes en het verhaal van Sofian is een mooi geheel. Dit gebracht door een sterk duo maakt van het bezoeken van deze show een magische middag.

Klik op de foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies