Petticoat: oer-Hollandse gezelligheid

Petticoat is een nieuw ambitieus project van Stage Entertainment. Dit project werd een jaar uitgesteld, maar nu is hij dan eindelijk te zien. Groots werd aangekondigd dat deze productie speciaal geschreven is  voor Chantal Janzen. Petticoat is een groots kleurenspektakel vol vrolijkheid en hier en daar een kleine traan.

Wat: Petticoat
Wie: O.a Chantal Janzen, Hajo Bruins, Marjolein Touw en Freek Bartels
Waar: 7 oktober 2010 (reguliere voorstelling)
Wanneer: Koninklijk Theater Carré, Amsterdam
Door: Robin Streppel

Petticoat begint op het Groningse platteland, waar Pattie Jagersma samen met haar vader woont. De werkloosheid heeft zijn weerslag op Groningen. Pattie  neemt ontslag bij de winkel waar ze werkt en besluit -tot grote teleurstelling van haar communistische vader- te vertrekken naar het grote Amsterdam. Naast haar vader laat zij ook Peter Koot achter: de jeugdvriend van Pattie met een muzikaal talent. Eenmaal aangekomen in Amsterdam merkt Pattie dat het niet zo gemakkelijk is om een bestaan en een carrière op te bouwen als zij gedacht had. Rogier, de (homoseksuele)  jongen die zij als eerste tegenkomt in Amsterdam, biedt haar onderdak. Rogier zijn moeder -mevrouw van Rooden- en zijn broer Willem zijn blij dat Rogier eindelijk een meisje heeft gevonden. Rogier helpt bij Pattie met het opbouwen van haar zangcarrière en als snel gaat het Pattie voor de wind. Met liedjes geschreven door Peter boekt zij al snel samen met de Petticoats succes. Manager Fred Wieger zorgt voor een druk schema. Maar deze wereld van glamour, showbizz, haat en venijn eist haar tol…

Chantal Janzen speelt de vrouwelijke hoofdrol Pattie. Chantal heeft leading lady quality’s; dit bewees zij al in eerdere producties als Saturday night fever en Tarzan. Janzen zingt de nummers goed, op een enkele uitzondering na. Ondanks dat de nummers bij deze productie op haar vocale bereik geschreven zijn komt Janzen niet in ieder nummer even sterk uit de verf. Een voorbeeld is ‘Er moet toch meer zijn’, waarbij zij een kleine vocale uitglijder maakt. De sterke comedytiming van Janzen maakt echter dat het publiek haar de paar kleine vocale slippertjes volkomen vergeeft. Janzen heeft de droge humor die bij een echte Groningse hoort; wat dat betreft is deze rol haar op het lijf geschreven. Een gestolen koffer en een eerste aanraking met een stofzuiger zijn twee voorbeelden van hilarische momenten. Ze weet echter ook te ontroeren. Dit vooral in de scènes met haar vader Jelle Jagersma, gespeeld door Hajo Bruins. Bruins speelt de communistische vader die zijn vrouw verloren heeft en zich daardoor voor iedereen emotioneel afsluit. Het breken van zijn karakter speelt Bruins voortreffelijk. Hiermee weet hij bij veel mensen de waterlanders te ontlokken. Zijn communistische standpunten maken dan ruimte voor andere ideeën. Dit zet Bruins samen met Janzen erg mooi neer in een ontroerende scène.

Rogier, gespeeld door Freek Bartels, heeft iets aandoenlijks. Rogier is een rol die dicht bij Bartels lijkt te liggen. Hij zet een constante prestatie neer en speelt vol enthousiasme. In zijn nummer Grote mannen, grote namen komt zijn vlak daarvoor benoemde twijfel over het uiten van homoseksualiteit niet echt tot zijn recht. Dit neemt niet weg dat dit een ontzettend leuke song is die sterk wordt vertolkt door Bartels. Een song die overigens zo uit een Bannink Schmidt-musical had kunnen komen. De scène ‘Het vergeetpaleis’ gebruikt Bartels vooral om samen met Janzen te stralen. Rogiers broer Willem van Rooden wordt vertolkt door acteurs Mike Weerts. Mike speelt de gladde jongen en dit doet hij goed. Het personage komt tot inkeer nadat hij van de universiteit Cambrige is getrapt. Helaas wordt dit niet verder in de productie uitgediept en lijkt het uit de lucht te komen vallen. Moeder van Rooden, vertolkt door Marjolein Touw, is echt een ‘Touw-rol’. De rol past haar als een huidje. Touw bewijst in deze rol ook over een sterke dosis humor te beschikken. Ondanks de karikaturale neigingen van het karakter weet Touw het personage menselijk te houden.

Peter Koot wordt vertolkt door Roon Staal. Roon heeft een prachtige stem en zet een integer personage neer. Hij blijft de schakel tussen Amsterdam en Groningen. Kees Boot speelt een dubbelrol van de Groningse winkeleigenaar Veenstra en foute manager Fred Wieger. In beiden rollen kan Boot wat spel betreft uitpakken. Beiden zijn uitersten van elkaar. Vooral de gladde Fred Wieger wordt ijzersterk door Boot vertolkt. Anne-Marie Jung als Wilma mag zeker niet vergeten worden. Zij speelt in haar ensemblerol de sterren van de hemel met als hoogtepunt Tante Sjaan. Deze cast wordt bijgestaan door een ensemble van hoog niveau.

Het creatieve team bestaat niet uit de minsten. In het decorontwerp van Carla Janssen Föfelt en Misjel Vermeiren wordt veel gebruikt gemaakt van projecties. Ondanks deze moderne techniek ademen ze de tijd van de jaren ’50. De decorovergangen van Groningen naar Amsterdam in de vorm van projecties zijn praktisch, maar niet altijd even mooi. De muziek (van de hand van Henny Vrienten) ligt lekker in het gehoor. De muziek is slim geschreven en het blijft hangen. Verwacht echter geen powerballads maar typerende jaren vijftig melodieën. De score van Petticoat kent een hoge herhalingsfactor. Bij sommige van de songs heeft dit een toevoegende waarde, bij andere songs lijkt dit de vaart uit de voorstelling te halen. Het script en de liedteksten zijn van André Breedland. André lijkt soms diverse succesvolle producties gecombineerd te hebben. Petticoat lijkt een mengeling van typische Bannink en Schmidt-voorstellingen en internationale voorstellingen als Hairspray. Dit maakt dat Petticoat naast de periode waarin de voorstelling zich afspeelt ook een nostalgisch gevoel geeft.

De diepere/emotionele laag die getracht is aan te brengen is niet consistent aanwezig en wanneer deze aanwezig is wordt deze soms verstoord door een grap. Toch zuigt Petticoat je mee in het verhaal en word je overtuigd door alle talentvolle mensen die op het toneel staan. Petticoat staat bol van de oer-Hollandse gezelligheid, kleur, vrolijkheid en hier en daar is er ruimte voor een kleine traan.

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies