We will rock you ‘blows your mind’

Vijfentwintig hits van Queen passeren de revue in de rockmusical We will rock you. Onder leiding van onder andere John Vooijs, Marjolein Teepen en Pia Douwes gaat het dak van het Beatrix Theater er sinds de première (3 september 2010) avond aan avond af. Musical Reports liet zich op de regionale première meeslepen met de tijdloze hits van Queen.

Wat: We will rock you
Wie: Oa. Pia Douwes, John Vooijs, Marjolein Teepen, Paul Donkers & Floortje Smit
Waar: Beatrix Theater, Utrecht
Wanneer: 13 oktober 2010 (regionale première)
Door: Sebas Verboom

Handgemaakte muziek en rock zijn verboden, iedereen draagt dezelfde kleding, luistert naar dezelfde muziek, Engels is een dode taal en over de hele wereld spreekt men Nederlands. Zo ziet planeet E-bay er uit, de wereld van de Killer Queen. Bohemians die nog in de rock geloven zijn al jaren op zoek naar de dromer. Hij zou de laatste instrumenten op planeet E-bay terug moeten kunnen vinden.

Aan John Vooijs de taak om gestalte te geven aan deze dromer Galileo Figaro. Hij wordt bijgestaan door zijn Baby (Scaramouche), Marjolein Teepen. Voor zowel Vooijs als Teepen is dit de eerste hoofdrol in een grote productie. Beiden spetteren van het toneel. Teepen laat zien dat de door haar genoten opleiding in London haar geen windeieren heeft gelegd. Ze zingt fenomenaal (met als hoogtepunt ‘Somebody to love’) en speelt sterk. Met droge humor en uitgesproken gezichtsuitdrukkingen weet zij de lachers op haar hand te krijgen. Vooijs zijn stem lijkt gemaakt om de muziek van Queen te brengen. Song na song klinkt fantastisch.

De Killer Queen, gespeeld door Pia Douwes, vindt het maar niets dat de Bohemians op zoek zijn naar de dromer. Zij doet er dan ook alles aan om hen te stoppen en haar (digitale) imperium te beschermen. Douwes heeft in de loop van haar carrière al veel verschillende kanten laten zien. Zo ook weer in We will rock you. Douwes speelt de Killer Queen overtuigend. In de zang van Douwes ontbreekt echter iets. Er mist een rauw randje rond haar stem dat zo bij rock past. Daarnaast is haar stem soms wat schel, wat onprettig kan zijn wanneer het volume omhoog gaat. Commandant Khashoggi is de rechterhand van de Killer Queen. Paul Donkers kruipt op uitstekende wijze in de huid van deze gladde commandant.

De eerste Bohemians die Galileo en Scaramouche tegen komen zijn Brit en Ozzy, gespeeld door respectievelijk Charly Luske en Floortje Smit. Luske zet een energieke Brit neer en rockt er op los samen met Smit. Bij ‘I want it all’ en ‘Crazy Little thing called love’ gaat het dak er af. Hier wordt echt gerockt. Bij het laatst genoemde voorbeeld worden Luske en Smit bijgestaan door Vooijs, Teepen en het sterke ensemble. Smit heeft daarnaast het voorrecht het emotionele ‘No one but you’ te mogen zingen. Zij zingt het nummer prachtig. Haar uitvoering benadert heel dicht de uitvoering van de in Engeland veel geprezen Kerry Ellis die als eerste de rol van Ozzy (in West End uitvoering Meat genoemd) vertolkte. Ondanks dat Smit de song prachtig zingt lijkt een zekere emotionele gelaagdheid in haar vertolking te missen, waardoor de song minder goed over komt.

Rutger Le Poole speelt DJ, de hippie die Galileo en Scaramouche het laatste zetje in de rug geeft in hun zoektocht naar de instrumenten. Het is jammer dat Le Poole na de opening van het podium verdwijnt tot halverwege de tweede acte. Le Poole speelt de rol van verlopen hippie met verve. Ondanks dat zijn rol neigt naar het karikaturale en hij weinig podiumtijd krijgt weet Le Poole DJ geloofwaardig neer te zetten. DJ is, vooral door zijn oneliners, één van de leukste karakters in We will rock you. Deze cast wordt bijgestaan door een sterk ensemble. Als GaGa’s strak georganiseerd en als Bohemians ruig en wild.

De muziek van Queen, die sterk wordt gespeeld door de band, is echter de echte hoofdrolspeler in We will rock you. Het is merkbaar dat het verhaal rond de songs is geschreven. Het verhaal kent weinig diepgang en enkele onlogische of onverwachte wendingen en de karakters in het verhaal neigen soms naar het karikaturale. Maar wie ligt hier wakker van, als hij of zij twee uur lang op formidabele wijze wordt getrakteerd op de grootste hits van Queen in een daarbij passend groots decor?

We will rock you is een spektakel vol humor, maar vooral vette rock. In twee uur tijd wordt er een keur aan sterk uitgevoerde Queenhits op het publiek afgevuurd. De cast maakt er samen met de band één groot feest van en laat het Beatrix Theater op haar grondvesten trillen. We will rock you blows your mind!

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies